Preskoči na glavni sadržaj

Danas treba da popijete šolju čaja od šipka

Da li ste ikada vidjelu kako cvjetovi šipka imaju lijepu boju? Čaj od crvenih plodova šipka je vrlo ukusan i zdrav. Možete ga kombinovati s limunom, medom i cimetom. Popravlja raspoloženje, smanjuje bolove i pozitivno djeluje na imunitet. Pekmez od šipka je prva gurmanska poslastica. 



Šipak je vrlo dobar za sve nas koji povremeno imamo probavne smetnje i probleme sa želucem, posebno u proljeće i jesen. Prethodno je naravno potrebno isključiti neke ozbiljne uzroke problema sa želucem. Takođe je korisan za probleme sa mokraćnom bešikom i urinarne infekcije. Pozitivno utiče na raspoloženje i poboljšava cirkulaciju. 


Rosa canina ili šipak je stotinama godina poznata ljekovita biljka. Sadrži velike količine minerala, vitamina, organskih kiselina i mnogih drugih tvari koje su zdrave za naše tijelo. Mali crveni plodovi sadrže obilje vitamina C, B, K, P, provitamina A, flavonoida, tanina, natrija, limunsku i jabučnu kiselinu, šećer i pektin. Šipak takođe sadrži proteine, vlakna i korisne ugljikohidrate. Treba da se bere u jesen u septembru i oktobru na suhom vremenu. Šipak treba sa se bere tvrd, nikako kada je prezreo ili nezreo.  



Šipak stimuliše imunitet. Ima uticaja na spriječavanje unutrašnjih krvarenja, smanjuje obim menstrualnih krvarenja. Pozitivno djeluje na bubrege i mokraćne puteve. Stimuliše izmokravanje, odnosno ima diuretski učinak. 
Čaj od šipka je posebno koristan za majke koje doje svoje male bebe. Vitamin c prelazi u mlijeko i povećava imunitet kod beba. 
Čaj ili pekmez od šipka je dobar za prevenciju avitaminoza, smanjuje tegobe kod gastritisa, otklanja umor.
Nedavna istraživanja su pokazala da preventivno djeluje na nastanak kamenaca u bubregu. 
Ima veoma pozitivan uticaj na organe za varenje. Pekmez od šipka sadrži vlakna koja su korisna za naša crijeva. Ima pozitivno dejstvo na uporne i dosadne hemoroide. 

Šipak ima analgetsko djelovanje i pomaže kod raznih vrsta bolova, pjeska i kamena u žučnoj kesi. 
Čaj od šipka je vrlo ukusan, posebno kada se u njega doda malo meda, cimeta, mlijeka i nekoliko gorkih badema. 
Kada se ne budete mogli odlučiti koji čaj ćete popiti danas, odaberite mali, crveni šipak. Prijatno!


Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…