Preskoči na glavni sadržaj

Zanimljive činjenice o jajima


Pogledajte zanimljive činjenice o jajima.

1. Ljuska jajeta sastoji se od kalcij karbonata, koji je također glavni sastojak antacida, spojeva želučane kiseline. Ljuska čini 9 do 12 posto ukupne težine jajeta, a sadrži pore koje omogućuju dotok kisika, te izbacivanje ugljičnog dioksida.


2. Bjelanjak jajeta sastoji se uglavnom od proteina albumena, a sadrži također niacin (vitamin B3), riboflavin (vitamin B2), klor, magnezij, kalij, natrij i sumpor. Bjelanjak sadrži oko 57 posto ukupnog udjela bjelančevina u jajetu.

3. Boju žumanjka određuje hrana koju kokoš konzumira. Što je više žutih i narančastih pigmenata u zrnju kojim se kokoši hrane, to će jasnija biti boja žumanjca.

>> Jaja iz slobodnog uzgoja nezdravija su od onih iz kaveznog?

4. Druge boje u jajetu variraju ovisno o njegovoj starosti i ostalim faktorima. Bjelanjci su indikator koliko je jaje svježe. Rozi ili šareni bjelanjci pokazuju da je jaje pokvareno, i takva jaja bi se trebala izbjegavati.

5. Krv koja se ponekad može vidjeti u jajetu dolazi od napuknuća male krvne žilice u žumanjku. No to ne znači da je takvo jaje nije sigurno jesti.

6. Boja kokoši određuje boju jajeta. Bijele kokoši najčešći su tip u SAD-u i izliježu bijela jaja, dok su kokoši smeđeg perja češće u Europi, pa tu prevladavaju i takva jaja. Nema neke bitne razlike u kvaliteti.

7. Potrebno je od 24 do 26 sati da kokoš izlegne jaje. Ljuska jajeta stvara se u maternici kokoši. Oko 30 minuta nakon izlijeganja, proces započinje ponovo.

8. Prosječna kokoš izlegne 250 do 270 jaja godišnje. Oko 75 milijardi jaja proizvede se u SAD-u svake godine, što je 10 posto svjetske proizvodnje. Kina je pak, najveći svjetski proizvođač jaja, a godišnje ih se proizvede 390 milijardi, što je polovica svjetske proizvodnje.

9. Purice također izliježu jaja, no teže ih je naći na tržištu. Purice trebaju više prostora za gnijezdo, stoga njihovo držanje nije toliko ekonomično, a također imaju i jače majčinske instinkte od kokoši.

10. Dinosaurova jaja pomagla su da se riješi stara zagnonetka što je bilo prvo. Kanadski istraživači ustvrdili su kako su jaja došla prije kokoši jer su dinosauri formirali gnijezda i lijegali jaja puno prije nego su ptice evoluirale.

luda go

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…