Preskoči na glavni sadržaj

Voće kao izvor željeza


Par bobica i kao da ste pojeli goveđu pečenicu

Slušajte ritam prirode i uživajte u jesenskim plodovima. Izdvajamo pet iznimnih, koji mogu sniziti rizik od srčanih bolesti, potaknuti izlučivanje toksina, spriječiti rast tumora i poboljšati vid.

Sarah Wilson, nutricionistica iz londonske bolnice Princess Grace objasnila je koristi nekih zanemarenih plodova.


Kupine jačaju krv

Ovo je voće izrazito bogato željezom, a bez željeza nema dobre krvne slike. Sadrže 1,85 mg željeza u 100 g, što je 23 posto dnevnog unosa. Imaju jednako željeza kao i goveđa pečenica.

Uz to su i odličan izvor vitamina C, te imaju veliku razinu resveratrola, antioksidanta koji se nalazi i u crvenom vinu, a čija je uloga čišćenje toksina iz tijela. Studije na štakorima pokazale su da resveratrol djeluje protiv tumora kože te tumora grudi, pluća i prostate.

Lješnjaci za zdravo srce

Imaju više mononezasićenih masti nego drugi orašasti plodovi. Snizuju i kolesterol, koji može začepiti arterije. Istraživanje iz 2007. pokazalo je da muškarci koji jedu lješnjake imaju 35 posto manji rizik od srčanih bolesti nego oni koji ne jedu orašaste plodove. Dr. Wilson kaže: 'Za vegetarijance su oni odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a one smanjuju pojavu aritmije, nepravilnog otkucaja srca.’



Šipak za kašalj i prehladu

Zbog visoke doze vitamina C, sirup od šipka se često koristi pri ublažavanju simptoma prehlade. Sadrži 1.000 puta više C vitamina nego naranča i limun. U šipku ćete naći i vitamin A, D i E, kalcij, željezo i važne masne kiseline.

'Studije su pokazale da prah šipka ublažuje bol kod osteoartritis,' kaže dr. Wilson.

Borovnice za oči

Ove male bobice imaju visoku razinu antocijanina, pigmenta koji ima antioksidativna svojstva, a smatra se i da sprečava rast tumora.
'Posjeduju i protuupalna svojstva. Dobre su i za zdravlje očiju, štite krvne žile i vezivno tkivo očiju te smanjuje rizik od katarakte.'

Šljivama protiv bacila


Plod sorte šljiva koje potiču iz SAD-a, Prunus alleghaniensis, je pomalo gorak ali prepun vitamina C i antioksidanata. One su prirodno sredstvo protiv bakterija, a sadrže i visoke doze antioksidanata koji se povezuju s manjim rizikom od srčanih bolesti. Na području SAD-a, sirup od ovog voća se koristi u liječenju prehlade.

Domaće sorte šljiva odlično regulaciju apetit i stolicu. Muči li vas zatvor, uživanje u šljivama je najbolji prirodan način poticanja peristaltike. Zbog visokog sadržaja pektina (koji snizuje i razinu kolesterola) potiču stvaranje meke stolice, a to je pogodno za sve koje muče hemoroidi i crijevne bolesti. Na ovaj način preventivno djelujemo i protiv nastanka raka debelog crijeva.

Šljive djeluju i vrlo dobro na jetru, kojoj pomažu u otklanjanju toksina iz tijela kao i izlučivanje mokraće. Preporučuje se i osobama oboljelima od reumatizma, arterioskleroze i anemije.
izvor: magazin.hr

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…