Preskoči na glavni sadržaj

Sok i džem od jagoda


Za pikantniji okus džemu možete dodati limetu, listić metvice ili popržene, sjeckane bademe. Sok od jagode najbolje je popiti isti dan jer se može lako pokvariti.



Sok od jagoda najlakše je pripremiti štapnim mikserom - ispasirajte jagode s malo šećera, a po želji možete dodati i banane, mlijeko ili jogurt. Takve voćne napitke najbolje je popiti isti dan jer bi se mogli pokvariti, a trajnije voćne sirupe treba prokuhati i uliti u sterilizirane boce. Na tri kilograma jagoda stavlja se oko 700 g šećera i dvije vrećice limunske kiseline. Voće se opere, očisti i kuha oko 30 minuta s dvije litre vode. Potom se ohladi, doda šećer, limunska kiselina i tri litre vode pa pusti da zakuha, a potom ulijeva u boce.

I priprema džema od jagoda prilično je jednostavna. Želite li malo drukčiji džem, umjesto limuna možete dodati sok od limete ili ubaciti koji listić svježe metvice. Također, badem nasjeckan na listiće možete popržiti na tavi bez ulja i umiješati ih u vruć džem. A ako ste raspoloženi za eksperimentiranje s pikantnijim okusima, džemu dodajte žličicu zgnječenoga zelenog papra i kuhajte ga s jagodama.

Džemove i sokove najbolje je kuhati u velikoj posudi koju treba napuniti najviše do polovice, da smjesa ne prekipi. Na hladnom i tamnome mjestu domaći džemovi održat će se 6-12 mjeseci.
Jednostavni džem od jagoda

Sastojci: 800g šećera, 1 kg jagoda, limun

Priprema: Jagode oprati, očistiti i staviti u posudu s debelim dnom. Iscijediti limun, sokom preliti jagode i zagrijavati uz neprestano miješanje. Kad smjesa proključa, postupno dodavati šećer i kuhati uz često miješanje oko jedan sat, dok ne postane gusto poput meda. Vruć džem staviti u tople staklenke sterilizirane u pećnici ili vrućoj vodi te ih zatvoriti poklopcem ili celofanom.
Sladoled od jagoda

Sastojci: 500g jagoda, naranča, 350g šećera, 100 ml slatkog vrhnja

Priprema: Propasirati jagode i dodati im narančin sok. Posebno skuhati šećer s pola litre vode, malo ohladiti, dodati jagode i slatko vrhnje pa sve dobro izmiješati. Staviti u dvije čaše i u zamrzivač da se stvrdne.

Pogledajte i ukusni chia dzem sa jagodama

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Znate li koliko je zdrav zeleni čaj?

U zadnjih nekoliko godina se sve više priča o zelenom čaju i korisnim efektima na zdravlje. Tajna zelenog čaja je poznata od davnih vremena. Mnoge mudre stvari su došle sa istoka, koliko god mnogi od nas to ne žele priznati. Danas neću pričati o suprotnostima istoka i zapada, ali ću vam svakako s užitkom ispričati priču o zdravlju koje dolazi iz čudotvorne zelene biljke.




Zeleni čaj je izuzetno zdrav. Sadrži mnogobrojne korisne sastojke kao što su katehin, polifenoli, kofein, teofilin, kvercetin, teobromin, vitamine C, E, B i K, minerale i oligoelemente, kalij, magnezij i cink.
Obično se koristi kao napitak, ali se može koristiti za obloge i kupke.

Zeleni čaj je odličan za detoksikaciju tijela, pomaže u kontroli tjelesne težine i topljenju masnih naslaga, djeluje kao diuretik i sprečava zadržavanje tečnosti u tijelu. Blagotvorno djeluje na cirkulaciju i usporava starenje mozga. Takođe usporava cjelokupno starenje organizma.

Zeleni čaj pozitivno djeluje na zdravlje kože. Ovaj čudotvorni…