Preskoči na glavni sadržaj

Recepti za sladoled

Pasirane borovnice svakom će sladoledu dati lijepu ljubičastu boju, od lubenice se lako priprema nježnoružičasti sladoled, a umjesto šećera možete staviti banane




U slasnom domaćem sladoledu možete uživati bez imalo grižnje savjesti, a možete ih ponuditi i najmlađima. Umjetne arome pravom sladoledu nisu potrebne jer je voće dovoljno aromatično, a za intenzivniju boju možete dodati malo borovnica, kupina, crnog ribizla ili višanja.

Pasirane borovnice svakom će sladoledu dati lijepu ljubičastu ili ružičastu boju, a ovo je voće već davno proglašeno superhranom jer čuva vid, srce, mozak i mišiće. Od lubenice se lako može pripremiti sladoled nježnoružičaste boje koji, baš kao i svježa lubenica, gasi žeđ, uravnotežuje krvni tlak, jača otpornost na UV zrake i osnažuje potenciju.

Ako u sladolednu mješavinu ubacite malo slatkog voća poput zrelih banana, neće vam trebati šećer, no kiselije voće dobro je malo zasladiti - ne šećerom nego medom, agavinim ili javorovim sirupom. Najbolji izbor je stevia, prirodno sladilo bez kalorija koje se stavlja u vrlo malim količinama, prema uputama na pakiranju.
Brzo!

Ulijte voćni sok u kalup ili usku čašu, a u sredinu stavite štapić ili žličicu te zamrznite za brzinski gotov sladoled.
Voćna rapsodija u duginim bojama

Sastojci: 3 jagode, marelica, nektarina, kivi, šaka borovnica, 6 zrna ljubičastoga grožđa, limun, 1-2 žlice meda ili sirupa od agave, šalica vode

Priprema: Napravite limunadu s medom i vodom. Ostalo voće narežite. U kalupe slažite slojeve voća, zalijte limunadom i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.
Ledeno i medeno osvježenje od dinje

Sastojci: Sloj od dinje: 3 šalice svježe zrele dinje izrezane na komadiće, 2 žlice svježeg limunova soka, 2-3 žlice meda, prstohvat soli

Priprema: Sve sastojke izmiješajte u blenderu da dobijete glatku smjesu. Mješavinom napunite kalupe za sladoled ili plastičnu posudu. Stavite u zamrzivač i ostavite da odstoji osam sati kako bi se dobro stisnulo.
Sočni sorbet od lubenice

Sastojci: Lubenica, voće prema želji

Priprema: Lubenicu izrežite na komadiće te u blenderu ili procesoru napravite glatku smjesu. Ulijte je u kalupe i umetnite štapiće te zamrznite. Prema želji, u kalup možete ubaciti i komadiće voća - borovnice, grožđe ili kivi. Ako nemate kalupe, masu možete uliti i u papirnate čaše koje potom prekrijte folijom te kroz nju ubodite štapić. Sladolednu smjesu možete zalediti u plastičnoj posudi, a zatim žlicom za sladoled oblikovati kuglice i poslužiti u zdjelici.
Ledeno iznenađenje od borovnice i jogurta

Sastojci: 2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice nemasnog jogurta, 4 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: Borovnice i sok kuhajte u manjem loncu dok ne uzavriju. Smanjite plamen pa ostavite da krčka dvije minute ili dok se borovnice ne raspadnu. Maknite s plamenika i ohladite. Zatim smjesu izlijte u blender pa dodajte jogurt, limetin sok i sol. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Izlijte u kalupe ili deset uskih čašica te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač na 24 sata. Želite li slađu smjesu, u borovnice, dok se kuhaju, dodajte 2-3 žlice meda.
Ledeni štapići od hibiskusa i brusnica

Sastojci: 2 šalice vruće vode, 4 žlice čaja od hibiskusa, 2 šalice soka od brusnica, 2 žlice meda ili javorova sirupa

Priprema: U vruću vodu umiješajte čaj od hibiskusa. Dok je čaj još vruć, dodajte med ili javorov sirup. Nakon što se čaj malo ohladi, u njega ulijte sok od brusnice (ili drugi okus poput ribizla ili šumskog voća). Ostavite čaj da se još malo ohladi pa ga rasporedite u čaše. Umetnite štapiće i stavite čaj u zamrzivač. Koristeći ovaj osnovni recept, možete se poigrati okusima čaja koje rabite kao bazu.
Dvobojni sladoled od zelene i žute dinje

Sastojci: žuti sloj: 3 šalice dinje narezane na komadiće, 2 žlice limunova soka, sol; zeleni sloj: 3 šalice zelene dinje narezane na komadiće, 2 žlice limetina soka, sol

Priprema: Sastojke za žuti sloj izmiješajte u mikseru u glatku smjesu. U deset čašica ulijte smjesu do pola. Stavite u zamrzivač na pola sata da se djelomično zamrzne. U međuvremenu pomiješajte sastojke za zeleni sloj te tu smjesu dolijte u čašice. Umetnite štapiće zamrzavajte barem osam sati.
Ružičasta limunada na štapiću

Sastojci: 3 i 1/2 šalice limunade pomiješane sa sokom jagode ili grožđa (tek toliko da poružičasti), 2 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: Sastojke umutite u posudi dok se ne prožmu. Potom smjesu rasporedite u deset kalupića ili manjih čaša te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač najmanje pet sati prije posluživanja.
Ledeni kokteli s votkom i limunom

Kombinacija alkoholnih pića, sokova i voća još je ukusnija kao ledeni sladoled. Ipak, nemojte pripremati prevelike količine jer je s takvim osvježenjem lako pretjerati.

Za sladoled od margarite i lubenica trebat će vam pet čaša nasjeckane lubenice bez koštica, dvije žlice soka od limete, tri žlice šećera u prahu, četvrtina šalice vode i četvrtina šalice tekile.

To je dovoljno za osam sladoleda. Sve sastojke stavite u mikser i usitnjavajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako nastane pjena, uklonite je žlicom. Voćni pire rasporedite u čaše, u svaku u sredini zataknite drveni štapić i ostavite u zamrzivaču 24 sata da se dobro stisne.
Koktel na štapiću

Gotovo svi slatki kokteli još su ukusniji kad se od njih pripremi sladoled. Pokušajte u kalupima zamrznuti juice-votku ili rum-kolu.
Ružičasta limunada s votkom

Sastojci: 3,5 šalice limunade (za ružičastu boju dodajte malo soka bilo kojeg crvenog voća), 1/4 šalice votke, 2 žlice likera od naranče, 2 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: Ružičastu limunadu možete napraviti i tako da običnoj limunadi dodate malo sirupa grenadina. Zatim u velikoj staklenoj posudi pjenjačom izmiješajte i umutite sve sastojke. Ulijte mješavinu u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač. Nakon 20-ak minuta umetnite štapiće te vratite u zamrzivač.
Piña colada na štapiću

Sastojci: 2 šalice kriški ananasa, šalica soka od ananasa, 1/4 šalice svijetlog ruma ili ruma s okusom kokosa, 2 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu, koju potom prelijte u veliku čašu za mjerenje te ravnomjerno rasporedite u kalupe. Zamrznite na 20-ak minuta pa umetnite štapiće. Hladite nekoliko sati.
Sladoled s likerom od borovnice

Sastojci: 2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4-5 žlica šećera u prahu, 4 žlice likera od borovnice, po 4 žlice jogurta i soka od limete, prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte borovnice, sok i šećer te zagrijavajte do vrenja. Smanjite temperaturu te ostavite da lagano kuha dvije minute, dok se bobice ne razdijele. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Ulijte smjesu u blender te dodajte liker, jogurt, sok od limete i sol pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u kalupe i zamrznite.

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…