Preskoči na glavni sadržaj

Čaj


Čajem zovemo pripravak koji dobijemo namakanjem biljaka u vodi.

Čaj pripremamo (osim ako na uputama nije drugačije naznačeno) tako što prethodno zavrijemo vodu, te njom prelijemo sušeno bilje (jednu žlicu bilja na dva do tri dcl vode) ili vrelom vodom prelijemo filtar vrećicu s biljem. Šalica ili druga posuda se poklopi i pusti da odstoji 5 do 10 minuta. Potom se procijedi.


Čajeve je najbolje piti nezaslađene, ali mogu se zasladiti medom ili šećerom.

Ako se priprema veća količina čaja, čaj se procijedi i čuva u termos boci, kako bi se izbjeglo ponovno zagrijavanje, ali najbolje ga je piti uvijek svježe pripremljenog.

Kako biste optimalizirali korist koju vam čaj donosi trebali biste piti do 4 šalice čaja dnevno.

Kao voće i povrće čaj je prirodni izvor flavona koji pokreću antioksidante u tijelu. Vrsta čaja koju pijete u tom smislu gotovo je nevažna. Npr. Crni i zeleni čaj, potpuno različiti, imaju sličnu količinu antioksidanata.

Također, svaki čaj vraća vodu u tijelo, te ga se može uračunati u 2 litre nužne tekućine (za razliku od nekih drugih napitaka).

Čaj koji se pije duže vrijeme ili preventivno trebao bi biti blaži, pola žlice sušenog bilja na pola litre vode, a za brzo djelovanje priprema se jači čaj, jedna čajna žličica na 1 dl vode.

Za vanjsku uporabu priprema se čaj nešto jače koncentracije, iako se kod kupke koriste zbog velike količine vode i dosta blaži pripravci.

Neki od zdravih čajeva:


Priprema svih navedenih čajeva traje oko 10 minuta i izrazito je jednostavna, a navedene količine dostatne su za jednu osobu.

Ananas-agava:

1 kolut osušenog ananasa
1 žličica zelenog čaja
1 kolut svježeg ananasa
1 žličica koncentrata agave

Usitniti kolut osušenog ananasa, dodati ga u šalicu s žličicom zelenog čaja, zaliti s 250 ml kipuće vode i ostaviti na nekoliko minuta. Komadiće svježeg ananasa pomiješati s koncentratom agave i dodati u vrući čaj.

Šipak-čili:
1 žličica osušenog šipka
1 žličica rooibos čaja
1 svježi čili
1 žličica koncentrata od jabuke

Preko šipka, rooibos čaja i usitnjenog čilija bez koštica preliti 250 ml hladne vode te zajedno zakuhati. Ostaviti 4-5 minuta u poklopljenoj posudi, zatim procijediti i zasladiti koncentratom jabuke.

Kardamom-menta

1 žličica sjemenki kardamoma
3 grančice svježe mente
1 komad limunove kore
1 žličica meda

Grubo nasjeckati kardamom i preliti ga s 250 ml hladne vode. Zakuhati i procijediti te naliti u šalicu s mentom i limunovom korom. Zasladiti medom.

Kopriva-breza

1 žličica suhih listova koprive
1 žličica suhih listova breze
pola žličice plodova smreke
1 komad limunove kore
1 žličica meda

Listove koprive, breze i plodova smreke preliti s 250 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti 8 minuta. Zatim ocijediti te začiniti medom i limunovom korom.


luda go

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…