Preskoči na glavni sadržaj

Slatki začini


Da slatko bude još slađe

Dok uživate u najraznovrsnijim slasticama, tortama i kolačima, mnogi od tih slatkih zalogaja svoju aromu, okus i posebnost duguju upravo začinima. Bilo da se radi o vaniliji kao jednom od najzastupljenijih sastojaka u kolačima, ili pak o cimetu i njegovu specifičnom, prepoznatljivom mirisu kojim se mogu "pohvaliti" ponajbolji kolačići. No, jednako tako začine možemo naći u brojnim drugim slatkim jelima.


I kao što su začini poput celera ili lovora nezaobilazni u pripremi pečenja, raznih jela i variva, tako su vanilija, šafran, cimet, i ostali začini sastavni dio slastičarstva u kojem su "točka na i" svakom desertu. No, klinčić, cimet, anis i kim, ujedno su i začini koji liječe, jer imaju ljekovita svojstva, te djeluju stimulirajuće na organizam u hladnim danima.


Vanilija – šećerna kraljica

Nemojte ju miješati s vanilin šećerom, riječ je o začinu koji potječe od istoimene biljke, čija se primjena nakon otkrića Amerike proširila i na ostatak svijeta. Ekstrakti vanilije su među najtraženijim, ali i najskupljim začinima u slatkim jelima, desertima, sladoledu, a ponajprije zbog svojih aromatičnih svojstava kojima poboljšavaju njihov okus. Kava, topla čokolada, i tu upotrijebite vaniliju ako želite dobiti poseban okus napitka.

Cimet

Na tržištu se može naći u obliku praha, te cimet u kori. Najbolje je da imate i mljeveni i u obliku štapića, jer svaki ima svoju primjenu u gastronomiji. Božićni kolačići bez cimeta? Nezamislivo, kažu i oni koji ih spravljaju i oni koji ih samo vole jesti u beskrajnim količinama. Cimet spada među najstarije začine, a najviše je cijenjen cimet sa Šri Lanke,. Često se koristi u kombinaciji sa đumbirom, i to tako da se dodaje u čaj od đumbira. Nezaobilazan je dodatak u priprmei kolača, pogotovo onih s jabukama. Djeluje stimulirajuće, smiruje probavne tegobe, djelotvoran je protiv prehlade.





Kuhanje

Kuća i hrana > Kuhanje 13.1.2011 | Komentara: 0 | Dodajte komentar
Sve tajne slatkih začina

Da slatko bude još slađe

Dok uživate u najraznovrsnijim slasticama, tortama i kolačima, mnogi od tih slatkih zalogaja svoju aromu, okus i posebnost duguju upravo začinima. Bilo da se radi o vaniliji kao jednom od najzastupljenijih sastojaka u kolačima, ili pak o cimetu i njegovu specifičnom, prepoznatljivom mirisu kojim se mogu "pohvaliti" ponajbolji kolačići. No, jednako tako začine možemo naći u brojnim drugim slatkim jelima.

I kao što su začini poput celera ili lovora nezaobilazni u pripremi pečenja, raznih jela i variva, tako su vanilija, šafran, cimet, i ostali začini sastavni dio slastičarstva u kojem su "točka na i" svakom desertu. No, klinčić, cimet, anis i kim, ujedno su i začini koji liječe, jer imaju ljekovita svojstva, te djeluju stimulirajuće na organizam u hladnim danima.


Vanilija – šećerna kraljica

Nemojte ju miješati s vanilin šećerom, riječ je o začinu koji potječe od istoimene biljke, čija se primjena nakon otkrića Amerike proširila i na ostatak svijeta. Ekstrakti vanilije su među najtraženijim, ali i najskupljim začinima u slatkim jelima, desertima, sladoledu, a ponajprije zbog svojih aromatičnih svojstava kojima poboljšavaju njihov okus. Kava, topla čokolada, i tu upotrijebite vaniliju ako želite dobiti poseban okus napitka.

Cimet

Na tržištu se može naći u obliku praha, te cimet u kori. Najbolje je da imate i mljeveni i u obliku štapića, jer svaki ima svoju primjenu u gastronomiji. Božićni kolačići bez cimeta? Nezamislivo, kažu i oni koji ih spravljaju i oni koji ih samo vole jesti u beskrajnim količinama. Cimet spada među najstarije začine, a najviše je cijenjen cimet sa Šri Lanke,. Često se koristi u kombinaciji sa đumbirom, i to tako da se dodaje u čaj od đumbira. Nezaobilazan je dodatak u priprmei kolača, pogotovo onih s jabukama. Djeluje stimulirajuće, smiruje probavne tegobe, djelotvoran je protiv prehlade.





Šafran

Poznat je i kao jedan od najskupljih začina, bogate je povijesti, pa se tako koristio već u antičko doba. Odlikuje ga intenzivna aroma, a u kulinarstvu ima vrlo široku primjenu. Ima ga u pudinzima, sladoledu, kolačima, pecivu, raznim voćnim desertima, primjerice pikantan je i poseban dodatak s dunjama ili kruškama. Zbog svoje žute, specifične boje zauzima posebno mjesto među začinima, koji se koristi za bojanje peciva, sira.

Klinčić

Ako zima "miriše" po nekom začinu, onda je to zasigurno klinčić. To je tropsko drvo visoko najviše jedan metar, od kojeg se sušenjem cvjetnih palica dobiva aromatičan začin. Klinčić sadrži mnogo aromatičnog ulja, pa se upotrebljava za kuhanje kompota, kuhanog vina, punča i slatkih jela. Ima i ljekovita svojstva, ublažava dišne i probavne tegobe, pomaže kod zubobolje, štiti od upala. Najčešće ga koristimo u kuhanim vinima, mnogi ga vole u božićnim kolačima, a odličan je i u kompotima. U kulinarstvu, i to kod pripreme mesa i juha, slaže se sa ružmarinom, mažuranom, majčinom dušicom, pimentom.


Anis

Od biljke anis plod se koristi kao začin, u kulinarstvu među ostalim i za kolače, a zanimljivo upotrebljava se i u pripremi likera te rakija. U slatkim jelima kao što su torte, keksi ili sladoled također se može koristiti. Dodajte ga i u pekmeze ili kompote koje će obogatiti osvježavajućim okusom. I ovaj je začin poznat po ljekovitim svojstvima, među ostalim, ublažava probavne tegobe, grčeve.

Kim

Za njega se tvrdi da je najstariji začin koji se počeo koristiti u Europi. Jak je i aromatičan, obično se koristi u jelima sjeme kima. Kao sastojak ima ga i u receptima za slana jela, variva, ne samo u slasticama. Upotrebljava se kao dodatak mnogim slatkim jelima, odličan je u pitama od jabuka, raznim kolačima, od kima se prave likeri i rakije. Ima ljekovita svojstva poznata od davnina, ublažava bol, smiruje kašalj, sadrži vitamin C.
(M.G.)

relaxforum

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…