Preskoči na glavni sadržaj

Češnjak je čuvar vašeg zdravlja


Čudo zvano češnjak

Tisućama godina ova čudotvorna biljka liječi razne tegobe...

Homer ga je u Odiseji opjevao kao „biljku spasa“, u Vedama se spominje kao „sveta božanska biljka i lijek“.


Faraoni su ga davali robovima za vrijeme gradnje Keopsove piramide kako bi imali snažno, zdravo i izdržljivo tijelo za teške fizičke poslove...

Postoji priča da je upravo češnjak bio razlogom prvog poznatog štrajka. Naime, za vrijeme gradnje piramida, uskratili su ga robovima, te su se oni pobunili i prekinuli gradnju.

U oba Svjetska rata češnjak se koristio kao dezinfekcijsko sredstvo, a svi znamo priču kako češnjak tjera zle duhove...

Češnjak je jedna od najstarijih poznatih kultiviranih biljaka u svijetu i ljudi su već tisućama godina upoznati s njegovim ljekovitim i magijskim svojstvima.

U novije vrijeme znanstvenici su dokazali njegovu ljekovitost, te zbog toga biva sve prihvaćenijim lijekom.

Danas je dokazano da češnjak sadrži 200-tinjak aktivnih tvari – bogat je dušičnim supstancama, eteričnim uljima koja sadrže sumpor, vitaminima (A, B1, B2 i C), mineralima (kalijem, željezom, jodom, kalcijem, selenom i fosforom), sadrži aminokiseline, polioze kao što je inulin, enzime, biljne masti i druge tvari.

U starom Rimu Plinije Stariji govorio je: “Nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući.“
Češnjak je svestrani lijek koji se pokazao odličnim u liječenju raznih tegoba i bolesti.
Dokazana su njegova znatna antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva.

Snažan je aktioksidans, djeluje protuupalno i odlično djeluje na imunitet.
Mnogi ga nazivaju najboljim prijateljem našeg krvotoka jer snizuje krvni tlak, čini krvne žile gipkijima (odličan protiv ateroskleroze), potiče rad crvenih krvnih zrnaca, potiče prokrvljenost i poboljšava protok krvi.

Svakodnevno konzumiranje češnjaka štiti od bolesti srca i nastanka moždanog udara, dobar je protiv šećerne bolesti jer regulira postotak glukoze u krvi.
Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno koriste češnjak imaju manji rizik od raznih kancerogenih oboljenja, pogotovo raka probavnog trakta.
Naime, češnjak je regulator crijevne flore, otklanja začepljenost (a time i mogućnost otrovanja), te potiče lučenje želučanih sokova i na taj način djeluje dezinfekcijski na crijeva.
Češnjak također štiti organizam od starenja.

Češnjak – odlična namirnica za hladne zimske dane

U periodu kada vladaju gripe i prehlade, češnjak će vas poštedjeti bolesti. Svakodnevno pojedite 2-3 režnja češnjaka. To će ojačati vaš imunitet te smanjiti mogućnost zaraze.

Nekoć su ljudi za vrijeme epidemija gripe istisnuli nekoliko režnjeva češnjaka i ostavili ih u prostoru, jer češnjak ne samo da ubija bakterije i viruse u organizmu, već djeluje na njih i u zraku.

Smrdljiva ruža

Ne čudi to da su ga u Grčkoj nazivali „smrdljivom ružom“, jer upravo je njegov miris jedan od glavnih razloga što mnogi izbjegavaju ovu ljekovitu biljku.
Ali nemojte izbjegavati njegovu konzumaciju i time užitak u brojnim dobrobitima jer postoje brojna rješenja kako možete prekriti njegov neugodan miris.
Nakon češnjaka dobro je žvakati listove mente ili peršina, popiti limunadu, žvakati klinčić ili par zrna kave, a možete pojesti i naribanu jabuku s dodatkom meda.

Prava je rijetkost da neka biljka ima toliko pozitivnih djelovanja na čovjekov organizam. Stoga budite svom tijelu pravi prijatelj i svakodnevno pojedite barem jedan režanj češnjaka!
izvor: alternativa-za-vas

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…