Preskoči na glavni sadržaj

Spremanje voća bez kuhanja


JAGODE. Za spremanje jagoda na ovaj način upotrijebite  patent-staklenke. Zdrave, svježe i zrele jagode operite i dobro osušite. Staklenke, poklopce i gume stavite u lonac hladne vode. Lonac stavite na kraj štednjaka, odnosno na slabu vatru, da se voda zagrije , i ostavite na štednjaku sve dok voda u loncu ne uzavri. Lonac maknite sa štednjaka, poklopite i ostavite da se malo ohladi. Zatim vadite staklenke, ocijedite ih, te u njih slažite jagode i šećer. Na dno stavite deblj i sloj šećera, na nj ega j agode , pa opet šećer i tako redom dok imate j agoda. Poslj ednji sloj mora biti šećer. Staklenke odmah hermetički zatvorite i stavite na hladno i zračno mj esto.


VIŠNJE ILI TREŠNJE ZA SAVIJAČU. Zdrave zrele i čvrste višnje ili trešnje operite, uklonite peteljke i dobro ocijedite. Višnjama izvadite koštice i pri tome ih raspolovite. U većoj posudi šećer i salicil dobro izmiješajte. Na 5 kg višanja stavite 1 kg šećera i 2 dkg salicila. U šećer i salicil stavite višnje i lagano ih izmiješajte sa šećerom da sve budu dobro uvaljane u šećeru. Višnjama punite manje, čiste i suhe staklenke. Sokom koji je ostao u posudi prelijte višnje. Staklenke zavežite pergamentnim papirom i stavite na suho i hladno mjesto. Ovako spremljene višnje upotrebljavajte za pravljenje pita, savijača, umaka svega gdje recept propisuje svježe višnje .

KORE OD LIMUNA I NARANČE. Limunu ili naranči ogulite gornji sloj kore (ne bijeli dio), sitno je izrežite i složite naizmjence sa šećerom u staklenke. Na vrhu mora biti šećer. Staklenke zavežite celofanom i spremite na hladno. Na taj način uvijek ćete imati koru od limuna i naranče za kolače, jela i napitke. 1 kg kore voća pola kg šećera.

KORA OD NARANČE SA ŠEĆEROM I KONJAKOM. Postupajte s korom naranče kao pri spremanju sa šećerom, samo još za vrijeme slaganja u staklenke zalijevajte je konjakom. Za nekoliko tjedana imat ćete izvrstan dodatak za kreme, kompote i napitke.

savjetnica.com

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…