Preskoči na glavni sadržaj

Crveni luk


Crveni luk (Allium cepa L.) je veoma rasprostranjena biljka, najverovatnije poreklom iz Azije, poznatiji ali ne i priznatiji od belog luka.


Analizom njegove bioloske vrednosti moze se zakljuciti da on ni po cemu, cak ni u svojim lekovitim svojstvima,ne zaostaje iza belog luka. Mozda ga, u ponecemu, cak i nadmasuje.Za jelo se koristi preko cele godine:mladi luk u prolece, nedozrela glavica u toku leta i zrela lukovica preko zime.
Pogresno je odbacivati nadzemni deo mladog luka, jer on nije nista manje vredan od glavice.
Sto se hranljivosti tice, u crnom luku ima najvise ugljenih hidrata i zanemarljivo malo belancevina i masti.
Osusene, zrele glavice, znatno su vrednije u kaloricnim smislu.
no, osnovu bioloske vrednosti luka cine svakako minerali i vitamini. Pored znatnog prisustva mineralnih soli,narocito kalijuma
i sumpora, i raznih oligoelemenata,crni luk je bogat vitaminima (B1, B2, C, E, K,P) a ima i karotina (provitamin A), glikozida,
etericnih ulja,biljnih hormona slicnih insulinu,bakterostatike i baktericidne fitoncide...

Za jacanje srca.
za visok krvni pritisak,
otklanjanje nesanice i nervoze,
olaksava
iskasljavanje, regulise secer u krvi,
deluje kao diuretik i
laksativno sredstvo,
pomaze kod nesvestice, regulise probavu,
leci
upalu krajnika i promuklost, bolesti pluca i bronhija,
vodenu
bolest, ublazuje bol, leci rane i otekline,
visoku temperaturu,
sprecava zgrusavanje krvi,
pomaze kod zacepljenja koronarne arterije,
sprecava
opadanje kose, otklanja zuljeve

CRVENI LUK
ZA
POSPESIVANJE MOKRENJA


Uzeti jednake delove
luka (recimo 2 glavice),
persuna i celera i ovu mesavinu kuvati
lagano
u 1 litri vode i 8 supenih kasika meda.
Pije se toplo 4
puta dnevno po soljica.



LEKOVITI
SIRUP OD
CRVENOG LUKA


Pola kilograma crnog
luka narenda se i kuva
sa 1/2 kilograma secera (ili meda) u litri
vode,
lagano tri sata. Ostaviti u tamne flase i kao lek koristiti
po
kasiku nekoliko puta dnevno s mlakom vodom ili mlekom.
Ovaj lek je
dobar i kod plucnih bolesti
i bolesti probavnih organa.



CRVENI LUK
PROTIV
NESANICE


Na masini za
mlevenje mesa samleti 1-2 glavice crnog luka,
dobiveni sok popiti s
malo mlake vode ili mleka
i kasikom meda, naravno pred spavanje.



CRVENI LUK
PROTIV
KURJIH OCIJU


Glavica crnog luka
se prereze na pola
i stavi u vinsko ili jabukovo sirce 3-4 sata.
Pred
spavanje ovim se lukom obavije kurje oko i ucvrsti zavojem.
Ovo se
ponavlja nekoliko noci dok kurje oko (zulj)
sasvim ne omeksa i ne
nestane.






CRNI LUK
PROTIV RANA,
CIREVA NA KOZI
I UPALJENIH ZANOKTICA


Crni luk se sitno
nasecka ili narenda i pomesa sa biljnim uljem.
Od ovoga se napravi
oblog i obavije mesto
na kome je rana, upaljena zanoktica ili cir.
Oblog
se menja 3-4 puta dnevno.



CRNI LUUK
KOD
ZAPALJENJA JETRE


Propasirati 200
grama crnog luka i zatvoriti u flasu sa 7 decilitara
belog vina, 100
grama meda i 2 supene kasike pelinog lista.
Flasa se drzi najmanje 20
dana na toplom mestu
i mucka vise puta u toku dana.
Posle toga
pije se po soljica
triput dnevno pre jela.

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…