Preskoči na glavni sadržaj

Zeleni čaj


Zeleni čaj, antioksidant koji poboljšava opšte zdravstveno stanje i štiti od tri najveća bauka: ateroskleroze, infarkta i raka. Sudeći po vestima iz Japana, ?pao" je i četvrti: gojaznost. Ispostavilo se, naime, da vitke Japanke ovaj čaj koriste kao sredstvo za mršavljenje: skida kilograme kao od šale!


Svi znamo da Japanke i u sredovečnim godinama ostaju supervitke, a da se čudo pripisuje velikoj količini zdrave ribe bez koje je japanska trpeza nezamisliva. To nije sve, kažu istraživači iz Tokija i Ženeve, koji su upravo došli do epohalnog otkrića. Zeleni čaj, ritualno piće u Japanu, sadrži jedinstveni antioksidant, toliko moćan da je efikasniji od svakog sredstva za mršavljenje.
Što je najzanimljivije, ne morate imati japanski metabolizam da biste osetili njegove prednosti. Žene širom Amerike zagušile su Internet pričama o težini koju su izgubile kad su aktuelnoj dijeti dodale zeleni čaj, tri puta dnevno. Važnije od njihovih ispovesti u ovom trenutku su, ipak, međunarodna istraživanja koja podržavaju mogućnost da zeleni čaj efikasno smanjuje težinu.
Katekini skidaju stomak
A ta istraživanja pokazuju da zeleni čaj ?gađa" salo na stomaku zbog kojeg su gojazni ljudi i najnesrećniji. U studiji, koju objavljuje ?Američki žurnal za kliničku ishranu" (AJCN), naučnici iz tokijske korporacije ?Kao" iznose podatak da su učesnici koji su 12 nedelja svakodnevno pili čaj obogaćen sa 690 mg jakih biljnih antioksidanta, zelenih katekina, izgubili 450 procenata više stomačnog sala od onih koji su pijuckali napitak od placeba - iako su unosili isti broj kalorija. To nije bilo samo površinsko salo: smanjenje je zabeleženo i u dubljim, upornijim slojevima koji oblažu organe ispod mišića, ističe vođa istraživačkog tima Tomonori Nagao.
Šta katekine čini tako ubitačnim po stomačno salo? Ispostavilo se da se masne naslage na ovom delu tela teško skidaju zato što oslobađaju sastojke koji ne dozvoljavaju da ih organizam sagori i pretvori u energiju. Ukratko, stomačno salo čuva neka vrsta armije. Katekini su moćni zato što uporedo onesposobljavaju tu vojsku i aktiviraju mitohondriju, međućelijske sklopove koji hranu pretvaraju u gorivo. Katekini, dakle, efikasno i trenutno od stomačnog sala prave korisnu energiju.
A dijeta suvišna!
Ima još dobrih vesti: zeleni čaj ne sagoreva samo salo na struku i stomaku. Profesor Nagao iznosi podatak da su ljudi, koji su pili čaj obogaćen katekinima, gubili gotovo tri puta više masnih naslaga od članova grupe koji su bili samo na dijeti. On ukazuje i na sposobnost napitka da poveća termogenezu, to jest tempo kojim telo sagoreva nutrijente kako bi proizvodilo toplotu. Do sličnog otkrića došli su i naučnici Univerziteta u Ženevi koji u listu ?AJCN" objavljuju podatak da epigallocatechin gallate (EGCG), najzastupljeniji katekin u zelenom čaju, pojačava dnevnu termogenezu organizma do 43 procenta.
Konkretnije, oni koji su uz tri dnevna obroka uzimali i 90 mg katekina EGCG (odgovara količini od jedne šolje proceđenog čaja), plus 50 mg kofeina (prirodni sastojak zelenog čaja), sagorevali su 10 procenata više uskladištene masti.
EGCG i kofein zajedničkim snagama povećavaju proizvodnju i aktivnost norepinefrina, neurotransmitera koji stimuliše termogenezu i metabolizam masti - kaže dr Džefri Blumberg, direktor Laboratorija za ispitivanje antioksidanta na ?Tafts" univerzitetu u Bostonu. - Ukoliko vam je nivo norepinefrina veći, utoliko vam metabolizam brže radi.
Na osnovu ovih i drugih studija, ispostavilo se da tri do pet šolja zelenog čaja, uz bilo koji programu ishrane, uzrokuje mršavljenje. ?Čarobni napitak" možete dodavati svakom obroku, koktelu ili desertu (sladoledu, na primer), bez nekog posebnog držanja dijete.
A ako niste baš ludi za zelenim čajem, probajte ga kao osvežavajuće letnje piće: dejstvo je isto. Sipati u bokal 4 šolje zelenog čaja, 1 šolju svežeg limunovog soka i četvrt šolje meda. Dodati led i ukrasiti kriškama limuna. Ili: izmešati u ?blenderu" 1 šolju hladnog zelenog čaja sa nektarom od manga (ili drugog egzotičnog voća) i sokom od ananasa. Dodati led. U oba slučaja, dobijate 4 čaše napitka da se rashladite i - doterate liniju!
Tri puta zeleni čaj
I sa samo dve šolje dnevno smanjujete rizik od:
Ateroskleroze 46 %
Infarkta 42 %
Raka želuca 32 %

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…