Preskoči na glavni sadržaj

Zeleni čaj može da spriječi rak

Naučne studije pokazuju da zeleni čaj može da spreči rak

Zeleni čaj se već vekovima pije u Aziji, gde mnogi veruju da leči sve - od glavobolja i depresije do artritisa i raka.


U poslednjih dvadeset godina, naučne studije podržale su neke od tih tvrdnji. U Vašingtonu neki istraživači veruju da zeleni čaj zaista sprečava rak, mada agencije američke vlade izražavaju izvesnu sumnju. Sve obimnija istraživanja ukazuju da neki čajevi možda pružaju više od običnog uživanja. Prema Američkom institutu za istraživanje raka, samo nekoliko šolja zelenog čaja dnevno može da pomogne u sprečavanju pojave tumora. Predstavnik Džefri Prins je sumirao zaključke istraživača na nedavnom sastanku u Vašingtonu.

Naučnici koje smo okupili ove godine razgovarali su o zelenom čaju. Izgleda da dobijamo neke rezultate, pošto se sprovodi sve više studija i sve se više zna o tom napitku. U osnovi verujemo da bi oni koji su zainteresovani za smanjenje rizika od raka trebalo da razmotre uključivanje zelenog čaja u svoju ishranu već bogatu biljnom hranom.?

Studije su pokazale da je stopa obolelih od raka manja u azijskim zemljama, gde je zeleni čaj važan sastojak ishrane. Naučnici ne znaju koji sastojci tog čaja imaju zaštitna svojstva, ali imaju neke teorije koje obećavaju. Većina njih se odnosi na jedinjena zvana katukins, koja čine oko jedne trećine težine zelenog čaja u suvom stanju. Medjutim, ne slažu se svi sa time.

Američke službe koje donose propise o hrani i lekovima veruju da ne postoje dovoljni dokazi da zeleni čaj sprečava rak. Federalna Uprava za kontrolu hrane i lekova saopštava da neke od studija koje podržavaju tu tvrdnju nisu ubedljive. Uprava je zaključila da je, na osnovu malog broja dostupnih istraživanja, malo verovatno da zeleni čaj smanjuje rizik od raka prostate, dojke ili od bilo koje druge vrste raka. Mada podaci o ispravnom doziranju nisu dostupni, Džefri Prins sa Američkog instituta za istraživanje raka kaže da ništa ne ide u prilog tvrdji da je zeleni čaj opasan.

Verovatno je da nam umereno konzumiranje zelenog čaja neće naneti štetu, ali je moguće - što bi nauka ubrzo mogla da dokaže - da je veoma korisno.? Džefri Prins dodaje da je zeleni čaj najefikasniji kao deo dijete bogate voćem i povrćem, koja sadrži i druge komponente za koje se veruje da smanjuju rizik od raka.

Zajednička komisija Američkog instituta za istraživanje raka i Svetskog fonda za istraživanje raka procenjuje da bi takva ishrana mogla da za tri do četiri miliona smanji broj slučajeva raka svake godine. Komisija preporučuje uzimanje do pola litre zelenog čaja dnevno.

tvoracgrada forum

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…