Preskoči na glavni sadržaj

Limun i zeleni čaj


Limun pojačava dejstvo zelenog čaja

Dodavanje malo limunovog soka u zeleni čaj može da pojača dejstvo tog čaja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na američkom Univerzitetu "Purdue". Kada se limun doda zelenom čaju, organizam bolje apsorbuje katehine, antioksidanse koje sadrži zeleni čaj. Istraživanje se sastojalo u posmatranju dejstva dodavanja vitamina C, kao i limunovog soka, u napitke obogaćene katehinima tokom laboratorijski simuliranog varenja. 


Rezultati su pokazali da dodavanje limuna, ali i vitamina C, povećava zdravstveno dejstvo zelenog čaja, već poznatog po pozitivnim efektima po zdravlje ljudi, jer katehini koji se u njemu nalaze smanjuju opasnost od pojave raka, srčanih napada i infarkta. Vođa istraživanja, profesor Mario Feruci, međutim, ukazuje da je problem u tome što su katehini relativno nestabilni u sredini kao što su creva, tako da samo 20 odsto apsorbovane količine ostaje u ljudskom organizmu nakon varenja.

Naučnici zato pokušavaju da poboljšaju apsorpciju tih antioksidanasa.

Dodavanje limuna moglo bi pet puta da poveća količinu katehina koje apsorbuje ljudski organizam, dok se u slučaju čistog vitamina C apsorbcija povećava 13 puta.

Dejstvo koje se pripisuje limunu ne može se, međutim, pripisati i mleku, sa kojim Britanci obično piju čaj.

Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni početkom 2007. godine u medicinskom časopisu "European Heart Journal", pokazalo je da dodavanje malo mleka u čaj anulira njegovo pozitivno dejstvo na srce.

To istraživanje pokazalo je da proteini u mleku (kazeini) dolaze u interakciju sa čajem smanjujući u njima količinu katehina, što je suprotno dejstvu vitamina C, preneli su francuski mediji.
tvoracgrada forum

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…