Preskoči na glavni sadržaj

Bioflavonidi protiv hepatitisa C


Hepatitis C je zarazna bolest jetre, koja pogađa 200 milijuna ljudi u svijetu.
Simptomi hepatitisa C su umor, manjak apetita, bolovi u trbuhu, mučnina i povraćanje.



Posljedice bolesti mogu biti oštećenje jetre, ciroza, zatajenje jetre, rak i smrt.

Klasična medicina za liječenje hepatitisa C koristi dva lijeka, koja se uzimaju istovremeno: interferon i ribavirin.
Na žalost ovi lijekovi imaju grozne nuspojave koje uključuju kronični umor, simptome gripe, mučninu, depresiju, anemiju, gubitak kose i mnoge druge.

Zbog nuspojava ovih lijekova mnogi pacijenti ne mogu nastaviti sa terapijom. I ne samo to - terapija djeluje na samo 50% ljudi, dok drugih 50% su prepušteni bolesti.
Ali najnovija istraživanja su pokazala da priroda može napraviti to, što suvremeni lijekovi ne mogu - ubiti virus bez oštećenja zdravih stanica u tijelu.
Znanstvenici na Univerzitetu Kaliforniji u Los Angelesu (UCLA) su otkrili da dva prirodna bioflavonoida - katehin i naringenin - imaju snažno antivirusno djelovanje na  tkiva, zahvaćena hepatitisom C.

Bioflavonoidi su pigmenti različitih boja, prisutni u voću, povrću i cvijeću.
Za sada je otkriveno 800 vrsta bioflavonoida.  Pretpostavlja se da
bioflavonoidi igraju važnu ulogu u našem zdravlju.


Dr. Samuel Wheeler, profesor patologije jetre na UCLA, predstavio je svoja istraživanja na simpoziju "Patologija ozljeda i fibroze jetre" u Washingtonu.
Ranije dr.Wheeler je već dokazao da drugi prirodni flavonoid - quercetin - može zaustaviti virus hepatitisa C bez štetnog djelovanja na organizam.
Istraživanja se nastavljaju. Sljedeći korak je testiranje katehina i naringenina na pacijentima sa hepatitisom C prvog stupnja.
"Imamo na raspolaganju nekoliko novih prirodnih spojeva, koje ćemo testirati. Dobra vijest je to, što ovi spojevi nisu toksični, nemaju nuspojava i pacijenti ih mogu uzimati u velikim dozama. Bioflavonoidi su obećavajuća terapija, koja može pomoći milijunima ljudi." - kaže dr. Wheeler.

Quercetin
Quercetin je flavonoid koji se nalazi u mnogim svakodnevnim namirnicama - jabukama, čaju, luku, orašastom voću, bobičastom voću, kupusu i karfiolu.  Možete ga kupiti i u obliku dodatka prehrani u trgovinama zdrave hrane.
Quercetin ima brojne dobrobiti za zdravlje: poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, smanjuje rizik od raka i osteoporoze, pomaže kod alergije, astme i artritisa. Quercetin je prirodni antihistamin i antioksidant.

Katehin
Katehin je prirodni flavonoid. Najviše katehina sadrži zeleni čaj i neke vrste kakaa. U ljudskoj prehrani najvažniji izvori katehina su čokolada, vino, čajevi i povrće.
Katehin ima antioksidativno i antibiotičko djelovanje. Štiti od bolesti srca, moždanog udara, raka i dijabetesa. Mnogi liječnici tvrde da katehin treba biti neizostavan dio naše prehrane, čak ga svrstavaju između vitamina.

Naringenin
Naringenin je flavonoid iz grejpa. U manjim količinama prisutan je u naranči i kožici paradajza.
Naringenin ima anti-upalna i antioksidativna svojstva, jača imunitet, regulira rad metabolizma, potpomaže mršavljenju, smanjuje rizik od raka, visokog tlaka i Alzheimerove bolesti.
alternativa-za-vas.com

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…