Preskoči na glavni sadržaj

Štetne posledice mršavljenja

Gubljenje telesne težine u dužem periodu može da dovede do ispuštanja u krv štetnih materija, industrijskih polutanata, upozorili su južnokorejski stručnjaci.

Te štetne materije se dovode u vezu sa bolestima kao što su dijabetes, visoki krvni pritisak, srčana oboljenja, reumatoidni artritis i paradentoza, prenosi Rojters.

Industrijski zagađivači se uobičajeno talože u masnom tkivu, ali kad ono počne da se razlaže prilikom slabljenja, dospevaju u krvotok, objasnio je vođa istraživanja Duk-Hi Li sa Nacionalnog univerziteta Kjungpuk u gradu Degu.

On je napomenuo da novo otkriće dovodi u pitanje dogmu da je slabljenje uvek korisno, a gojenje uvek štetno.

Proučavajući koncentraciju sedam zagađujućih materija industrijskog porekla u krvi 1.099 osoba, južnokorejski tim je utvrdio da najveća koncentracija tih "postojanih organskih zagađivača" (POP) postoji u krvi ispitanika koji su u prethodnih deset godina najviše oslabili.

Koncentracija zagađivača u njihovoj krvi je znatno viša nego kod onih onih koji su održavali stabilnu težinu ili se u tom periodu ugojili.

Tim ističe da je uzeo u obzir faktore kao što su godine, pol i rasa, da bi se objasnile razlike u koncentraciji polutanata u krvi, ali da su fluktuacije telesne mase ipak opstale kao statistički značajan faktor.

Najavljena su dopunska istraživanja kojima treba da se utvrdi da li navedena šteta od slabljenja nadmašuje koristi za zdravlje koje se njime ostvaruju.

(Tanjug)

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…