Preskoči na glavni sadržaj

Kuhanje na pari

Prema mišljenju stručnjaka, kuhanje na pari je jedan od najboljih  načina pripreme hrane na svijetu.


Na što pomislite kada čujete riječ “para”?

Saunu? Parnu lokomotivu? Vruću kavu?

A što kažete na sočno povrće, koje se polako kuha na pari?



Kratka povijest

Kuhanje na pari nije nova izmišljena metoda. Ovaj način kuhanja koristi se već tisućama godina.

Kuhanje na pari je igralo važnu ulogu u životu mnogih naroda svijeta.

Riža - glavno jelo naroda Istoka - je najbolja upravo kuhana na pari.

Kinezi koriste kuhanje na pari već više od 3000 godina. U provinciji Yunnan pronađeno je drevno posuđe za kuhanje na pari od kamena.

Kasnije za kuhanje na pari Kinezi su koristili posuđe od lišća, a danas - od bambusa.

U Indiji, modak - ritual nuđenja hrane Ganešu - uključuje knedle, kuhane na pari, punjene kokosom i smeđim šećerom.

Kus-kus je poznato jelo od pšenične krupice kuhane na pari, koje potiče iz Afrike. Ovo jelo je opisano u dnevniku Ibn Battute -  velikog putnika i pisca, koji je živio u 14.stoljeću.

Kus-kus je i dan danas omiljeno jelo u Africi, a postao je popularan u cijelom svijetu.



Dobrobiti kuhanja na pari


Kuhanje na pari je jedna od najzdravijih metoda pripreme hrane. Ali ne samo to.

Kuhanje na pari je poseban način pripremanja hrane, koji omogućuje da namirnice zadrže svoj izvorni izgled, okus, boju i sok.

 Zato, ako želite zadiviti Vaše prijatelje finim, zdravim i profesionalno pripremljenim obrokom - skuhajte ga na pari!


Kuhanje na pari…


1. Čuva strukturu namirnica

Mnoge vrste povrća se brzo raskuhaju i izgube svoj oblik. Ali ako kuhate na pari, ne morate se brinuti da Vam se povrće pretvori u pire.

Za razliku od drugih vrsta pripreme hrane, kuhanje na pari ne uništava staničnu strukturu namirnica i njihovu izvornu aromu.


2. Čuva vitamine i minerale

Kod kuhanja na pari, gubitak vitamina i minerala iz namirnica je minimalan.

Na primjer, kod kuhanja na pari brokula gubi samo 11% flavonoida. Kod kuhanja u vodi ovaj gubitak je 66%, a kod kuhanja u mikrovalnoj - zapanjujućih 97%!

Kod kuhanja na pari brokula zadržava 80% vitamina C, dok kod kuhanja u vodi - samo 30%.

Zbog toga, ako želite jesti hranu bogatu prirodnim vitaminima i mineralima, kuhajte ju na pari ili jedite ju u sirovom obliku.


3. Čuva okus, boju i sok namirnica

Kuhanjem na pari namirnice zadržavaju svoju izvornu boju, okus, svježinu i sočnost.


4. Sofisticirani način dodavanja okusa hrani

U vodu, koju koristite za kuhanje na pari, možete dodati začine, temeljac ili vino. Na takav način hrani možete dodati nevjerojatne okuse i arome.


5. Štedi energiju

Kuhanje na pari omogućuje istovremeno pripremanje hrane na nekoliko razina, što štedi energiju.

U Indiji iskusne domaćice pripremaju cijeli obrok na pari u posebnom posuđu na nekoliko razina.


6. Nije potrebna primjena ulja - a rezultat je lagana i zdrava hrana

Kod kuhanja na pari nije potrebno koristiti ulje. Rezultat toga je zdrav, ukusan i lagan obrok.

Ako želite, prije serviranja možete preliti povrće sa nekoliko žlica maslinovog ulja.


7. Kuha skoro sve - od povrća do mahunarki

Kada govorimo o kuhanju na pari, obično mislimo na povrće.

Ali kuhanje na pari nije ograničeno samo povrćem. Na pari možete kuhati i sve ostale namirnice.



3 načina kuhanja na pari

Klasično kuhanje na pari

Namirnice se stave u cijedilo, mrežicu ili poseban umetak iznad kipuće vode. Na takav način možete pripremati voće, povrće, paštu i mnoge druge namirnice.

Kuhanje na pari  u vlastitom soku

Zamotajte namirnicu u papir za pečenje, lišće bambusa (kineska metoda) ili lišće banane (indijska metoda) i stavite iznad kipuće vode. Namirnica će se skuhati na pari u vlastitom soku. Ova metoda je odlična za recepte koje uključuju mariniranje.

Kuhanje žitarica na pari

Ovo je tradicionalni Istočni način pripremanja riže i drugih žitarica na pari.

Rižu kratko popržite i zalijte  kipućom vodom. Posolite, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta, sve dok riža ne upije svu tekućinu. Nakon toga isključite vatru te ostavite rižu da odstoji još 15-20 minuta.

Bitno je da tokom kuhanja ne dižete poklopac i ne miješate rižu.


Vrste posuđa za kuhanje na pari


Postoji nekoliko vrsta posuđa za kuhanje na pari.



Posuđe za kuhanje na pari od bambusa

Jeftino je (80 kn −100 kn) i prirodno, a nabaviti ga možete u trgovinama zdrave hrane ili Ristu.

Omogućuje kuhanje na nekoliko razina (stavlja se na vok).




Uređaj za kuhanje na pari na struju

Cijena: od 300 kn do 400 kn. Nabaviti ga možete u trgovinama kućanskih aparata.
Omogućuje kuhanje na nekoliko razina.

Mane: troši struju, težak za održavanje, zauzima prostor.



Pribor za kuhanje na pari od inoksa

Cijena ovisi o kvaliteti i proizvođaču (od 300 kn do 1000 kn).

Pronaći ga možete u trgovinama specijaliziranim za prodaju posuđa i većim supermarketima.

Omogućuje kuhanje na nekoliko razina. Skuplje od drugih verzija, ali zato je vrlo praktično, lako za održavanje i dugotrajno.



Umetak za kuhanje na pari od inoksa

Idealno rješenje. Praktičan je i ne košta puno.
Možete ga koristiti uz već postojeće posuđe.
Jedino pripazite da odaberete umetak odgovarajuće veličine.



Varijanta “napravi sam”

Nemate vremena za traženje posebnog posuđa za kuhanje na pari? Napravite ga sami!

Posložite povrće u cjedilo, stavite na lonac s vodom odgovarajućeg promjera i poklopite. Pazite da kod kuhanja voda ne dodiruje povrće. Kuhanje se treba odvijati isključivo na pari.


Upute za kuhanje na pari

Kuhanje ovisi o vrsti posuđa koje odaberete. Ako ste kupili električni aparat za kuhanje na pari, slijedite upute proizvođača.

Kuhanje na pari u posuđu od bambusa na nekoliko razina:

Očistite povrće i narežite na manje komade

U sito za kuhanje na pari složite pripremljeno povrće prema tvrdoći: u donji dio sita stavite tvrđe korjenasto povrće (koraba, mrkva), a u gornji - mekanije povrće (karfiol, brokula).

U vok ulijte vodu i stavite na vatru. Pričekajte dok zakipi.

Iznad kipuće vode unutar voka stavite sito i poklopite ga bambusovim poklopcem. Pridržavajte se uputa o vremenu kuhanja namirnica.



Vrijeme pripreme povrća na pari


Namirnica
Vrijeme kuhanja na pari
brokula, cvjetovi
4-6 min
kupus, naribani
5-8 min
grašak
2-3 min
kelj pupčar
12 min
tikvice
6-7 min
šparoge
8-10 min
mahune
8-10 min
mrkva, narezana na prutiće
5-7 min
karfiol, cvjetovi
6-10 min
patlidžan, narezani na kocke
5-6 min
paprika
2-4 min
zeleno lisnato povrće
3-5 min
koraba
30-35 min
luk, cijeli
20-25 min
gljive
4-5 min
paradajz
2-3 min
krumpir, narezan na kockice
10-12 mi


Navedeno vrijeme kuhanja povrća se odnosi na kuhanje u posuđu od bambusa ili inoksa. Vrijeme pripreme povrća u aparatu za kuhanje na struju može se razlikovati.


izvor: www.alternativa-za-vas.com

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…