Preskoči na glavni sadržaj

Kako spriječiti gojaznost?

Osobe sklone gojaznosti moraju da budu spremne na korenite promene. Za to je potrebna jaka volja, mnogo strpljenja i odlučnost. Da bi neko održao težinu, ne mora da gladuje, već samo da se drži pravila zdrave ishrane. Važno je i da se trudi da održi umerenu fizičku aktivnost, pri kojoj se gubi izvestan broj kalorija, a uz to se popravlja kondicija i fizička otpornost organizma.

Potrebno je znati izvesna pravila; za gubljenje težine bolje je duže odmereno hodanje, lagano trčanje ili plivanje, jer je utvrđeno da se dobro odmerenim hodanjem ili trčanjem na dužim stazama tope masti, a od naglih, brzih i napornih pokreta troši se glikogen.

Kako jesti svakog dana?
Jedite pravilno. Pet puta dnevno konzumirajte manje obroke.
Obroci moraju biti niskokalorični, ali biološki vredni, da ne biste narušili zdravlje. Vrlo često smo u dilemi koliko nam je kalorija potrebno. Postoji jedna teorija: ako broj kilograma koje bismo želeli da imamo pomnožimo sa brojem 33, dobijamo broj kalorija koje su nam dnevno potrebne. Naravno, dobijene kalorije je potrebno rasporediti na pet obroka, 3 glavna i 2 užine.

Najbitnije - sveže voće i povrće
Složeni ugljeni hidrati predstavljaju osnovni izvor energije, tako da je poželjno da se u organizam unese dnevno 300 grama, naravno nerafinisanih, tipa inegralnog pirinča, integralnih žitarica i testenine. Šećer, belo brašno i druge slične rafinisane namirnice trebalo bi izbegavati.
Posebnu prednost trebalo bi dati svežem voću i povrću. Dnevno je poželjno uneti do 5 svežih porcija voća i povrća. Obe užine mogu biti voće. Preporuka je da se voće nikad ne uzima kao dezert, već jedan sat pre obroka ili dva sata posle obroka.
Povrće jedite sveže, kao salatu, ili kratko kuvano. Najbolje ga je začiniti sa malo maslinovog ulja i začinskog bilja.
Savetujemo da se iz jela odstrani sva vidljiva masnoća i jede samo nemasno meso i riba, obrano mleko i mlečni proizvodi, ili da to zamenimo namirnicama biljnog porekla koje sadrže adekvatne belančevine - u prvom redu misli se na soju i proizvode od soje.

Čaša vode pre svakog obroka
U zdravoj dijeti najvažnija su biljna vlakna koja hrani daju volumen, uz dovoljno tečnosti bubre u probavnom traktu i daju osećaj sitosti, a sadrže malo kalorija. Oni koji jedu mnogo sirovog povrća, voća, crni hleb, kaše od žitarica i musli obično su zdraviji, imaju normalne vrednosti holesterola i triglecerida, šećera u krvi, nemaju opstipaciju i nemaju višak kilograma.
Preporuka je da se u toku dana popije jedan i po, dva, do dva i po litra vode ili neke druge nezaslađene tečnosti. Ako pre svakog obroka popijete po čašu vode, manje ćete jesti i brže osetiti sitost.
Izbegavajte alkoholna i gazirana pića. Što ređe i u što manjim količinama jedite slatkiše, torte, kolače, i zamenite ih slatkišima od integralnih žitarica, suvog voća i malteksa.
Iako ovakva dijeta znači da ćete unositi nešto manje kalorija nego do sada, osnovni naglasak je na kvalitetu, a ne kvantitetu onoga sto jedete. I sasvim je sigurno, postići ćete željeni cilj, a nećete biti gladni.

Izvor: Zdrava Hrana



Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…