Preskoči na glavni sadržaj

Kako jesti zdravo i uštedjeti novac?

Piše: NaturalNews.com

Nažalost nisu svi u mogućnosti uzgajati zdravu hranu u vlastitom vrtu.
Sa sve većim rastom cijena dobro je znati gdje i kakvu hranu kupovati.
Odvojite vremena za ozbiljnu kupovinu, dozvolite si pokušaje i pogreške.
Na takav ćete način saznati gdje možete obaviti najbolju kupovinu.


Ako u Vašem gradu imate više trgovina zdravom hranom, saznajte koja ima bolje ponude za određene namirnice.
Iznenaditi ćete se kada shvatite da u nekim skupljim trgovinama neki artikli koštaju jeftinije nego drugdje.
Ako mislite da nemate novca za kvalitetnu, ekološki uzgojenu hranu, samo zbrojite koliko mjesečno trošite na čips, umake, pizzu, grickalice i drugu brzu hranu.
Prerađena hrana sadrži nezdrave aditive koji povećavaju apetit. To može uzrokovati vrlo skupu ovisnost.

Zapamtite dvije stvari:

1. Nemojte jesti samo radi zadovoljstva jezika, jer ćete zbog toga kupovati nezdrave i skupe namirnice.
2. Izbjegavajte česte obroke vani, jer na takav čete način potrošiti više novca.


Nekoliko praktičnih savjeta

Kruh

Pokušajte pronaći lokalnu pekaru koja nudi svježi kruh bez aditiva. Organski kruh od kiselog tijesta i kruh s klicama  je najzdraviji. Ako je moguće kupite pekač kruha i sami pecite svoj kruh kod kuće.


Žitarice i mahunarke

Cijena organskih žitarica i graha je relativno pristupačna, osobito ako ih kupujete direktno od lokalnih eko poljoprivrednika (pokušajte pronaći jednog u blizini). Koristite ekstra djevičanska ulja, limun i začine da bi dodali raznovrsne okuse žitaricama.
Izbjegavajte grah u konzervi. Sušeni grah bi noć prije kuhanja trebali namakati u vodi. Organska leća je zdrava i jeftina te ne zahtijeva nikakvo prethodno namakanje.
Većina ostalih mahunarki poput crnog graha i slanutka također ne zahtijevaju namakanje prije kuhanja.
Neki stručnjaci preporučuju da se i žitarice namaču preko noći, da bi se uklonila fitinska kiselina koja blokira nutrijente.
Namakanje zobi preko noći vam ujutro omogućuje bržu i zdraviju pripremu. Ujutro zob kuhajte do ključanja, ugasite vatru i pustite da odstoji poklopljeno 15-20 minuta.

Povrće  i voće

Pronalaženje svježeg organskog voća i povrća po pristupačnim cijenama je najteži dio posla. Ovo zahtijeva ozbiljno planiranje.
Dobro rješenje je da pronađete starije osobe koje prodaju vlastito voće i povrće na tržnici. Mnoge od njih još uvijek ne koriste pesticide, ali sigurnije je da ih pitate da bi se u to uvjerili.
Najbolje je da povrće jedete sirovo ili kratko kuhano na pari. Jedna salata dnevno sa tamnozelenim povrćem i ribanom mrkvom je odličan način konzumiranja povrća.
Možete kupiti i sokovnik na hladno tiještenje i praviti sokove od voća i povrća. Ili, prema metodi Boutenko, pravite zelene kašaste sokove uz pomoć blendera.
Ne možete pronaći organsko povrće i voće koje se uklapa u vaš budžet? Barem pokušajte izbjegavati ovih 12 vrsta voća i povrća, koje sadrže najviše pesticida.

Kupujte samo organske...
jabuke
celer
jagode
breskve
špinat
nektarine iz uvoza
grožđe iz uvoza
papriku
krumpir
domaće borovnice
zelenu salatu
kelj i lisnato povrće
... jer oni mogu sadržati velike količine pesticida.

  
Namirnice koje ne sadrže puno pesticida su...
luk
kukuruz šećerac
ananas
avokado
šparoge
grašak
mango
patlidžan
dinja
kivi
kupus
lubenica
batat
grejp
gljive

Juhe

Nemojte kupovati juhe u vrećici jer sadrže štetni MSG - pojačivač okusa, niti "praktične" konzerve. Kuhajte  juhe kod kuće na staromodan način s povrćem i krumpirom. Skuhajte za više dana i čuvajte u hladnjaku.

Klice

Klice su još jedan način da Vašu kuhinju učinite zdravijom i raznolikom.
Nema namirnice koja je toliko bogata vrijednim hranljivim sastojcima kao što su klice.
Za klijanje je potrebno dva do sedam dana, ovisno o vrsti sjemenke ili grahorice koja se koristi.
Najučestalije se koriste klice alfa alfa, ali i sojine, pšenične, ječmene ili klice graha.
Zapravo, klijati mogu najraznovrsnije biljne vrste, primjerice grahorice (soja, grah, alfa alfa), žitarice (pšenica, kukuruz, ječam), kupusnjače (brokula, rotkva, gorušica), biljke iz obitelji luka (luk, vlasac).
Možete čak kupiti stroj za proklijavanje koji će postupak učiniti lakšim.

Ovaj članak daje samo nekoliko prijedloga kako se zdravije hraniti uz manje novca. Budite odlučni i sigurno ćete pronaći i druga praktična rješenja.

izvor: http://www.alternativa-za-vas.com
Više informacija o zdravlju i prehrani možete pronaći na:

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.
Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 
Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.
Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  
Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 

Riznica zdravih nutrijenata
Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.
Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.
A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.
Slično kao i trešnje, i j…