Preskoči na glavni sadržaj

Sedam važnih razloga da jedete jagode

Malo ko može odoljeti crvenim, sočnim, srcolikim plodovima koji nas na proljetnim pijacama osvajaju već na prvi pogled.

Riječ je, naravno, o kraljici proljeća - jagodi. 

Nažalost, danas je potreban poseban oprez pri kupovini, jer se upravo ovo voće smatra jednim od najzagađenijih kad je riječ o pesticidima.

Stoga, ili ih uzgojite sami u svom vrtu (uživat ćete već pri samom pogledu na njih) ili ih pak kupite kod nekog provjerenog prodavača na tržnici.  

Domaća, pravilno uzgojena i netretirana jagoda obiluje moćnim sastojcima koji donose višestruke koristi za zdravlje. 


Riznica zdravih nutrijenata

Osim što pomažu u suzbijanju srčanih oboljenja, jagode čuvaju zdravlje vida, poboljšavaju moždane funkcije, ublažavaju artritis i druga upalna stanja, snižavaju krvni pritisak.

Zahvaljujući obilju antioksidansa i polifenola, jagode također usporavaju učinke starenja, jačaju imuni sistem, štite od različitih vrsta raka.

A to je samo djelić njihovih dokazanih dobrobiti.

Slično kao i trešnje, i jagode obiluju vlaknima, te su siromašne kalorijama (1 šalica jagoda = 50 kcal), zbog čega su prave saveznice vitke linije.

Usto, prava su riznica vitamina A i C,a sadrže i kalij, mangan, magnezij i folate.  




Sedam dobrobiti jagoda

1. Pridonose mladolikom izgledu i čuvaju kožu od oštećenja

Jagode sadrže elagičnu, alfa-hidroksilnu i salicilnu kiselinu, zahvaljujući čemu pomažu protiv nastanka akni i smanjuju hiperpigmentaciju.

Imaju i eksfolijacijska svojstva, što znači da čiste kožu od odumrlih stanica. 

Također, ovo omiljeno proljetno voće sadrži obilje vitamina A i C.

Riječ je o antioksidansima koji pomažu hidrataciji, sprečavaju oštećenja na koži uzrokovana većim izlaganjem suncu, imaju anti-age učinak, potiču stvaranje kolagena, poboljšavaju elastičnost kože te smanjuju rizik od melanoma.      


Maska s jagodama za blistav izgled kože

Zgnječite 4-5 domaćih jagoda pa ih pomiješajte sa kašikom meda te nanesite na lice kao masku.


2. Smanjuju rizik od bolesti oka 

Želite li spriječiti pojavu makularne degeneracije, oštećenja vidnog živca i općenito poremećaje vida, konzumirajte jagode. 

Flavonoidi  iz jagoda, osobito elagična kiselina, štite od svih poremećaja i bolesti vezanih uz vid.

Jagode sadrže i dostatnu količinu kalija - minerala koji uravnotežuje očni tlak. 


3. Pomažu protiv kardiovaskularnih oboljenja i visokog tlaka

Antioksidansi iz jagode poput elagične kiseline, kvercetina, antocijanina i katehina pomažu očuvanju zdravlja srca i krvnih žila te snižavaju razine tzv. lošeg kolesterola. 

Fenoli iz jagoda pomažu opuštanju krvnih žila, čime pridonose boljoj cirkulaciji te zdravlju srca i krvnih žila. 

Jagode djeluju i u smanjenju upalnih stanja, čime uvelike pomažu očuvanju zdravlja kompletnog organizma.


4. Jačaju imunitet i štite od nekolikih vrsta raka

Vitamin C, kemferol, kvercetin i antocijanini samo su neki od antioksidansa koji jagodu čine pravom zaštitnicom od nastanka tumora ili raka. 

Istraživanja su pokazala da jagode blokiraju stvaranje novih tumorskih stanica te se konzumacija jagoda dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od raka dojke, raka debelog crijeva, melanoma i raka prostate.


5. Čuvaju moždane funkcije  

Istraživanja su pokazala da konzumacija jagoda (i ostalog bobičastog voća) pridonosi očuvanju moždanih funkcija te smanjuje oštećenja u stanicama mozga.

Stoga, želite li se zaštititi od demencije i Alzheimerove bolesti, opskrbite se dovoljnom količinom jagoda i drugih zdravih bobica.

Zahvaljujući mineralu manganu što ga sadrže, jagode također pomažu očuvanju živčanog sustava te smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti. 

Jedna šalica jagoda opskrbit će vaš organizam s čak 29 posto dnevno preporučene količine ovog važnog minerala. 

Taj je mineral važan i za formiranje kostiju i vezivnog tkiva, kao i za proizvodnju spolnih hormona. 


6. Ublažavaju sindrom propusnosti crijeva 

Dijetalna vlakna prisutna u jagodama omogućuju dobru probavu i sprečavaju zatvor.

Smanjuju upalna stanja u crijevima te balansiraju PH, što znači da mogu pomoći i u ublažavanju tegoba uzrokovanih sindromom propusnih crijeva. 


7. Izvrstan su izbor za trudnice

Zahvaljujući folatima, koji su važni za pravilan razvoj fetusa i tijek trudnoće, konzumacija jagoda preporučuje se i budućim majkama.

Folati također pomažu u prevenciji anemije te pojave urođenog defekta kod bebe poznatog pod nazivom spina bifida.  

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Znate li koliko je zdrav zeleni čaj?

U zadnjih nekoliko godina se sve više priča o zelenom čaju i korisnim efektima na zdravlje. Tajna zelenog čaja je poznata od davnih vremena. Mnoge mudre stvari su došle sa istoka, koliko god mnogi od nas to ne žele priznati. Danas neću pričati o suprotnostima istoka i zapada, ali ću vam svakako s užitkom ispričati priču o zdravlju koje dolazi iz čudotvorne zelene biljke.




Zeleni čaj je izuzetno zdrav. Sadrži mnogobrojne korisne sastojke kao što su katehin, polifenoli, kofein, teofilin, kvercetin, teobromin, vitamine C, E, B i K, minerale i oligoelemente, kalij, magnezij i cink.
Obično se koristi kao napitak, ali se može koristiti za obloge i kupke.

Zeleni čaj je odličan za detoksikaciju tijela, pomaže u kontroli tjelesne težine i topljenju masnih naslaga, djeluje kao diuretik i sprečava zadržavanje tečnosti u tijelu. Blagotvorno djeluje na cirkulaciju i usporava starenje mozga. Takođe usporava cjelokupno starenje organizma.

Zeleni čaj pozitivno djeluje na zdravlje kože. Ovaj čudotvorni…