Konzumirajte u oktobru: Top najzdravije sezonske namirnice

Stručnjaci se slažu u jednom - najzdravije je jesti sezonske namirnice.

Ako ste pobornik toga, evo šta bi vam se sve trebalo naći na tanjiru tokom oktobra.

sezonske namirniceCvekla

Sadrži malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, magnezija i kalija. Odličan je izvor folne kiseline i mangana.

Brokula

Ima malo zasićenih masti i holesterola. Dobar je izvor proteina, vitamina E, tiamina, riboflavina, pantotenske kiseline, kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalija i mangana.

Kupus

Dobar je izvor tiamina, kalcija, željeza, magnezija, fosfora i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, B6, folne kiseline i mangana.

Repa

Veoma ukusna i hranjiva biljka. Odličan je izvor vitamina B6, kalcija, fosfora i mangana, dijetalnih vlakana, vitamina C i kalija.

Šljive

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A i K, a odličan izvor vitamina C.

Grožđe

Mali sadržaj holesterola, zasićenih masti i soli. Dobar je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno, hranjivo i za vrijeme njegove sezone mnogo pristupačnije.

Kruške

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina C i dijetalnih vlakana. Kruške su odlične za izradu deserta i dobro se slažu uz đumbir.

Jabuke

Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C.

Dunja

Odličan su izvor dijetalnih vlakana, bakra i vitamina C.

Nema komentara:

Objavi komentar