Sve sto niste znali o aroniji. Zasto je toliko zdrava?

Aronija je grmolika biljka bobičastih plodova u paleti boja od tamnoplave do crne, porijeklom iz Sjeverne Amerike

U Evropi je privlačila pažnju prelijepim beharom u proljeće i fantastičnom crvenom bojom listova u jesen. Zbog ovih osobina crnoplodna aronija je 1972. godine primila nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja Engleske. Otporna je na zimu pa može izdržati mraz do minus 47 ºC.




Zbog toga se još zove sibirskom borovnicom. Raste na gotovo svakom tlu, otporna je na so pa se koristi i kao živa ograda, ne zahtijeva posebnu njegu, niti prskanje, jer nema parazita. Dugog je vijeka. Svake godine daje obilje plodova, koje ptice rado jedu i prije nego što sasvim sazriju, a kada plodovi poprime crnu boju, još dva mjeseca mogu ostati na grani a da ne istrunu.

Korištenje u prehrani

Ova plemenita biljka najviše iznenađuje ljekovitim svojstvima, a naučnici posljednjih godina otkrivaju sve više korisnih osobina aronije i načina na koji povoljno utieče na organizam i služi kao prirodni lijek za mnoge bolesti i tegobe. Iako njena ljekovita svojstva još nisu popularizovana u Evropi, sjevernoamerički Indijanci znali su koliko je zdrava i obilato su je koristili u prehrani tokom cijele godine. Mljeli su je i stavljali na meso, miješali u hljeb ili u životinjsku mast i pravili čajeve. Kada je dospjela u Evropu, aronija se prestala koristiti kao lijek i dugo je vremena služila isključivo kao ukras. Međutim, u posljednje vrijeme plodovi se sve više koriste u prehrani.

Bobice aronije su poznate po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne žile i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Slobodni radikali su uzrok raznih bolesti u tijelu, a aronija može spriječiti nastanak tih radikala čime se sprječavaju i bolesti poput dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Zdrave osobine aronije

1. Aronija je dobra za vaše srce, jača cirkulaciju i zbog svog sastava smanjuje visok krvni pritisak.
2. Pomaže kod ateroskleroze i kod proširenih vena.
3. Aronija je izuzetno jak antioksidans,te djeluje snažno u tom smislu.
4. Aronija umanjuje i snižava mogućnost LDL oksidacija.
5. Aroniju mogu koristiti i dijabetičari, jer antocijanini smanjuju nivoe glukoze u urinu kao i nivo oksidacije lipida u urinu i krvi.
6. Reguliše oscilacije šećera u krvi.
7. Aronija smiruje želudac i bolove u želucu, dobra je za sve osobe koje pate od gastritisa ili čira na želucu ili dvanaestopalačnom crijevu.
8. Pospješuje cirkulaciju te na taj način smanjuje glavobolje i migrene.
9. Endokrine žlijezde i aronija: pospješuje rad štitnjače, poboljšava i reguliše izlučivanje njenih hormona te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.
10. Podiže opšte stanje imunog sistema, smiruje grčeve u crijevima i pomaže u detoksikaciji, piše Naturala.

Zreli plodovi aronije sadrže veliku količinu fenola, koji dezinfikuju krvotok i tijelo, potiču zacjeljivanje rana, uklanjaju otrovne tvari iz tijela, smanjuju upale, poboljšavaju elastičnost krvnih žila i spriječavaju njihovo začepljenje.

Ljekovita svojstva aronije je teško nabrojati a da se neka od njih ne izostave.

Aronija jača imunitet organizma. Podstiče cirkulaciju. Pročišćava krv. Ublažava glavobolju i migrenu. Snižava povišen krvni pritisak. Povoljno deluje na želudac i crijeva. Zaustavlja proliv. Sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija. Posebno se ističe njen blagotvoran uticaj na žuč i jetru jer pročišćava i omogućava pravilniji rad ovih organa.

Važno je i reći da aronija reguliše pravilan rad i izlucivanje hormona štitne žlijezde, kao i da reguliše rad pankreasa pa može biti korisna u liječenju dijabetesa (šećerne bolesti).

Mnoge su studije dokazale učinkovitost aronije na kardiovaskularni sistem. Učesnici studija koji su konzumirali aroniju su na kraju istraživanja imali smanjen rizik od kardiovaskularnih bolesti, smanjen krvni tlak, smanjene razine LDL-a (loš kolesterol), kao i pregršt drugih zdravstvenih prednosti.

Aronija uveliko pomaže u održavanju normalne razine krvnog pritiska. Ona sprečava grčeve u krvnim žilama i drži krvni tlak daleko od “opasne zone”. Sok ili čaj od aronije se preporučuje ljudima koji imaju problema s krvnim tlakom.

Aronija je jedan od najboljih antioksidanasa

Bobice aronije imaju veću koncentraciju antioksidansa od bilo kojeg drugog voća na svijetu. Zašto je to toliko važno? Antioksidansi štite tjelesne stanice od štetnog djelovanja oksidacije. Ova antioksidansa svojstva se mogu pripisati fenolnim spojevima prisutnim u aroniji, iako visoke razine vitamina C također igraju važnu ulogu.

Od kvercetina, epikatehina i kafeinske kiseline, pa sve do karotena, ovo voće, pruža veliku količinu antioksidansa koji mogu poboljšati vaše cjelokupno zdravlje uklanjanjem slobodnih radikala iz krvi, kože, očiju, organa i tkiva.

Vjeruje se da antioksidansi štite od mnogih degenerativnih bolesti, poput raka i bolesti srca, te usporavaju proces starenja. Oni su također ključna komponenta protiv bora, jer mogu pomoći u zaštiti vaše kože od štetnih učinaka zagađivača okoliša, duhanskog dima, sunčevog UV zračenja i drugih faktora koji uzrokuju da vaše tijelo proizvodi slobodne radikale.

Prema studiji objavljenoj 2005. godine, cijele bobice aronije imaju veću antioksidativnu aktivnost od soka. Dakle, svježe ili sušene bobice aronije će vam pružiti maksimalnu korist. No, treba imati na umu da izuzetno visoke doze antioksidansa mogu čak napraviti više štete nego koristi! To je i razlog zašto trebate slijediti preporuke doze otisnute na pakiranju – u slučaju suhih bobica aronije, preporučena doza je obično 1 žlica bobica dnevno.

Aronija i zdravlje urinarnog trakta

Još jedna velika prednost konzumiranja aronije je održavanje dobrog zdravlja urinarnog trakta. Milioni ljudi šriom svijeta svakodnevno pate od infekcije urinarnog trakta (mokraćnog sustava), a jedan od najvećih uzročnika je Escherichia coli. Simptomi uključuju čest osjećaj i / ili potrebu za mokrenjem, bol tokom mokrenja i mutan urin.

Poznato je da je brusnica jako dobra u borbi protiv infekcija mokraćnog sistema, ali studije pokazuju da su bobice aronije pet do deset puta učinkovitije zbog veće doze kinične kiseline, za koju je dokazano da sprječava infekcije urinarnog trakta. Dodatne laboratorijske studije su pokazale da je aronija učinkovita u smanjenju rasta mikroorganizma za nekoliko bakterija, uključujući i bakterije Escherichia coli, što dokazuje da aronija sprječava, liječi i održava dobro zdravlje urinarnog trakta.

Jedna studija je pokazala da redovno konzumiranje soka od aronije smanjuje broj slučajeva infekcije mokraćnog sustava, koje su obično veliki problem za starije osobe.

Aronija protiv raka

Konzumiranje bobičastog voća je općenito jedan od najboljih savjeta za ljude koji su u potrazi za hranom koja može smanjiti rizik od razvoja raka, a aronija može biti konačan pobjednik kada je riječ o hrani koja se bori protiv raka.

Tim istraživača iz Odjela za prehranu i prehrambene nauke na Sveučilištu Maryland analizirali su ekstrakte iz grožđa, divljih borovnica i aronije, te testirali njihovu učinkovitost u borbi protiv raka debelog crijeva. Sve tri su voćke inhibirale rast stanica raka, a ekstrakt aronije se pokazao kao najpotentniji inhibitor.

Istraživanje  je pokazalo je da aronija pruža prirodnu obranu u borbi protiv raka debelog crijeva. Istraživači sa Univerziteta Ohio State su otkrili da se tamnije voće može boriti protiv raka, a aronija se spominje u studiji: “anthocyanin pigmenti dobiveni iz crne mrkve i rotkvice su usporili rast stanica raka od 50 do 80%. No, spojevi iz aronije su ubili petinu postojećih stanica raka, bez utjecaja na zdrave.”

Aronija štiti vaše oči

Aronija je ljekovita biljka koja između ostalih navedenih prednosti također štiti i vaše oči. Ove tamne bobice sadrže veliku količinu karotena, koji štiti stanice od oštećenja i oči od formiranja katarakte (sive mrene). Karoten je jedan od najmoćnijih antioksidansa i nalazi se u značajnim razinama u aroniji.

Aronija je također bogata flavonoidima, kao što su lutein i zeaksantin koji štite oči od dobne makularne bolesti koja se javlja kod starijih osoba i upala oka (uveitis).

Aronija je izvrsna za probavu

Suhe bobice aronije su prepune vlakana: 100 grama suhih bobica aronije pruža 16,9 grama vlakana. Za razliku od drugih makro-hranjivih tvari (ugljikohidrati, masti i proteini), vaše tijelo ne probavlja vlakna. Umjesto toga, ona prolaze relativno netaknuta kroz probavni trakt, što je razlog zašto su povezana s nizom jedinstvenih zdravstvenih pogodnosti.

Neke od tih prednosti uključuju redovnu stolicu i općenito poboljšano zdravlje crijeva, niže razine kolesterola, gubitak težine (kada je u kombinaciji s tjelovježbom i općenito zdravom dijetom), te smanjen rizik od problema vezanih za razinu šećera u krvi.

Dokazano je da aronija također pomaže i pri liječenju želučanih problema, uključujući čireve i proljev. Dokazujući još jednom da je izuzetno vrijedan plod, suhe bobice aronije su se pokazale i kao odličan lijek za bubrežne i želučane probleme.

Aronija i dijeta

Aronija pomaže pri regulisanju tjelesne težine. Osim toga, ona može spriječiti tijelo da pohranjuje masnoće oko trbuha, problem s kojim se mnogi ljudi redovno suočavaju. Aronija također može poboljšati razine holesterola i lipida, pomažući tijelu da proizvodi dobar kolesterol.

Aronija ima nisku razinu kalorija i masnoća, a sadrži dijetalna vlakna i obilje hranjivih tvari. Ako želite da se osjećate siti, puni energije i snage, a da pri tome ostanete zdravi, preporučuje se da redovno konzumirate aroniju.

 http://pixelizam.com/ 


Nema komentara:

Objavi komentar