Ljekovita svojstva marelice

Marelica (lat. Prunus armeniaca) je jedna od najpopularnijih voćki na svijetu.

Kao i drugo koštuničavo voće – šljive, bademi, breskve, višnje, trešnje - pripada rodu Prunus porodice Rosaceae.

Vjeruje se da potječe iz sjeveroistočne Kine, odakle je prenesena u Armeniju, a potom, zahvaljujući Rimljanima proširena po cijeloj Europi.

Danas je ova voćka dostupna diljem svijeta.

Malo tko može odoljeti izvrsnom okusu i baršunastoj teksturi njezinih zlatnih plodova.

Osim u sirovom obliku, plodovi marelice se često konzumiraju kuhani ili sušeni.

Sjemenke marelice koriste se za ekstrakciju ulja, čije su ljekovite blagodati dobro poznate još od davnina kada je bilo cijenjeno kao zlato.




Riznica vitamina i minerala

U 100 grama ovog voća sadržano je oko 16% RDA vitamina C te čak 64% RDA vitamina A.

Tu su još i vitamini K, B1, B2, B3, B6, E te minerali kalij, kalcij, bakar, željezo, magnezij, mangan, fosfor i cink.

Marelice obiluju i karotenoidima koje imaju izuzetna antioksidacijska svojstva.

Jedan od najznačajnijih je likopen koji se posebno izdvaja po sposobnostima zaštite organizma od štetnog sunčevog zračenja te prevencije kancerogenih oboljenja.

I suhe marelice sadrže korisne sastojke.

Između ostalog bogate su prehrambenim vlaknima, posebno topivim vlaknima koja igraju važnu ulogu u smanjenju LDL kolesterola i ukupnog kolesterola.


Dobrobiti marelice

1. Štiti od raka


Antioksidansi i druge tvari iz plodova marelice imaju snažne učinke u prevenciji raka.

U tu svrhu posebno se preporučuje kombinacija suhe marelice (200 g) suhe šljive (100 g) i oguljenih oraha (100 g).

Sameljite voće u mašini za mljevenje, dodajte 2 jušne žlice meda i dobro promiješajte.

Smjesu stavite u staklenku s čvrstim zatvaračem i spremite u hladnjak.

Konzumirajte dva puta dnevno (ujutro i navečer) po jednu čajnu žlicu.


2. Ublažava artritis


Marelica i njezino ulje imaju snažna protuupalna svojstva, zbog čega su od velike koristi oboljelima od artritisa.

Ulje marelice osobito pomaže u ublažavanju boli na područjima zahvaćenim artritisom, ali doprinosi i smanjenju ostalih simptoma ove bolesti.


3. Poboljšava probavu


Marelice su bogate vlaknima koja uravnotežuju metabolizam i sprečavaju zatvor.

Sadrže velike količine pektina i celuloze koji djeluju kao blagi laksativ, i tako pomažu u liječenju zatvora.


4. Čuva zdravlje srca


Bogatstvo likopena, vitamina C i ostalih antioksidansa smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Ovi antioksidansi snižavaju loš kolesterol (LDL), čime se poboljšava zdravlje srca i smanjuje rizik od srčanog udara.


5. Pomaže kod prehlade


Vitamin C iz marelice ublažava simptome i skraćuje trajanje prehlade.

Prirodna svojstva ulja marelice pomažu u jačanju imunološkog sustava što uvelike doprinosi borbi protiv prehlade.

Sok iscijeđen iz plodova marelice uz dodatak žličice meda učinkovito otklanja simptome groznice.


6. Njeguje kožu i kosu


Marelice su bogat izvor vitamina C koji pomaže i u održavanju elastičnosti kože.

Vitamini A i E pospješuju oporavak kože te doprinose njezinom zdravom i lijepom izgledu.

Hranjive tvari prisutne u ovom voću sprečavaju gubitak kose i stimuliraju njezin rast.

Koriste se i u liječenju akni, mitesera, pjega i drugih kožnih nepravilnosti.

Sok iscijeđen iz lišća marelice pomaže kod svrbeži kože, ekcema i opeklina.

Ulje koštica marelice odlično je za otklanjanje suhoće vlasišta i peruti.

Zbog prisutnosti gama linolenske kiseline, ovo ulje pomaže u održavanju vlažnosti i čvrstoće kože.

Može poslužiti i kao piling za uklanjanje mrtvih stanica s kože.

Sve što trebate učiniti je pomiješati malo ulja sa šećerom te njime nježno istrljati kožu prije tuširanja.


7. Čuva trudnoću


Marelice su posebno korisne ženama u vrijeme trudnoće jer sadrže vitamine A, C i E, kao i minerale fosfor, silicij, kalcij, željezo i kalij.

Sok od marelica je odlično sredstvo za ublažavanje mučnine i reguliranje probave.

Za trudnice su od velike koristi i suhe marelice jer imaju visok udio željeza, ali i male količine minerala bakra koji pridonosi boljoj apsorpciji željeza.


8. Pomaže u mršavljenju


Marelice su vrlo hranjive, a istovremeno imaju malo kalorija.

U 100 grama ovog voća sadržano je svega 48 kalorija.

Obiluju prehrambenima vlaknima koja svojim bubrenjem izazivaju osjećaj sitosti i tako sprečavaju prejedanje.

To ih čini prikladnom namirnicom za održavanje optimalne tjelesne težine te savršenim dodatkom prehrani za vrijeme dijete.


Ostale dobrobiti marelice


Svježe marelice:

čuvaju zdravlje kostiju
suzbijaju upale
ublažavaju simptome astme i bronhitisa
liječe anemiju
štite od infekcija
otklanjaju umor
podižu koncentraciju

Suhe marelice:

normaliziraju hormonalnu ravnotežu
uklanjaju loš kolesterol
smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara
pomažu kod dijabetesa
sprječavaju bubrežna oboljenja
čuvaju zdravlje štitne žlijezde
pomažu u regulaciji tjelesne težine


Ulje koštice marelice

Ulje od koštica marelice smatra se tekućinom neprocjenjive vrijednosti i ima zaista široku primjenu.

U prirodnoj medicini se pokazalo kao vrlo učinkovito sredstvo za prevenciju tumora, liječenje astme te raznih kožnih problema poput ekcema, dermatitisa, psorijaze i akni.

U kozmetici se ponajviše koristi za očuvanje zdravlja kože i kose.

Čest je dodatak losionima, kremama, kupkama, šamponima i sapunima.

Njeguje kožu, vraća joj elastičnost i daje nježan, baršunasti osjećaj.

Osim toga ublažava razne kožne probleme poput svrbeža, iritacije i opeklina.

Umanjuje bore, ujednačava ten, a korisno je i za omekšavanje tvrde kože na stopalima i laktovima.

http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/marelica

Nema komentara:

Objavi komentar