Ljekovita svojstva breskve

Breskva (lat. Prunus persica) je ukusna i vrlo zdrava voćka, popularna baš u svakom kutku svijeta.

Porijeklom je iz sjeverozapadne Kine, gdje su pronađeni prvi tragovi njezine kultivacije.

Pripada porodici ružovki (lat. Rosaceae), a uz nektarinu, marelicu, šljivu, trešnju i višnju ubraja se u koštičave voćne vrste.

Okruglog je oblika, crvenkasto-žute boje izvana, dok unutarnje meso ploda varira od bijele do žute ili narančaste boje.

Vrijeme dozrijevanja breskve ovisi o sorti i kreće se od proljeća do kraja ljeta.

Najveći europski uzgajivači su Italija, Grčka i Španjolska.




Sočna breskva je izvor važnih nutrijenata.

Ova sočna voćka je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata.

Najzastupljeniji vitamini u breskvi su A, C, E, K i B3.

Od minerala tu su kalij, bakar, mangan, magnezij, željezo, kalcij, fosfor i selen.

Sadrži folnu kiselinu, klorogensku kiselinu, karotenoide, rutin, kvercetin, katehine, vlakna, ugljikohidrate te nešto manje količine bjelančevina i masti.

Zahvaljujući snažnim antioksidansima - vitaminima C i E - breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja cijelog organizma.

Antioksidansi štite stanice od negativnog djelovanja slobodnih radikala i tako sprječavaju brojne zdravstvene probleme.

Osim toga vitamin C pomaže u borbi protiv alergija, virusnih i baterijskih infekcija, bolesti dišnih putova te niza drugih oboljenja.

Vitamin E osobito je učinkovit u prevenciji nastanka arterijskog plaka, suženja arterija i razvoja ateroskleroze.

Zahvaljujući vitaminu B2, plodovi breskve su odličan saveznik dobrog vida te lijepe i zdrave kože.

Visoki udio kalija u plodu breskve zaslužan je za sprečavanje bubrežnih oboljenja kao i za prevenciju čira na želucu.

Vlakna prisutna u ovim ukusnim plodovima pospješuju detoksikaciju organizma, čuvaju zdravlje srca i krvnih žila, pomažu u regulaciji razine šećera u krvi te doprinose zdravoj probavi.

Bioflavonoid rutin pridonosi jačanju kapilara, pomaže u uklanjanju proširenih vena, snižava štetan LDL kolesterol te smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Ljekovita svojstv breskve

1. Smanjuje rizik od raka

Kao izvrstan izvor vitamina C, snažnog antioksidansa, breskva može pomoći u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala koji su poznati uzročnici raka.

Vlakna iz svih vrsta voća i povrća pa tako i iz breskve također se povezuju sa smanjenim rizikom od raka, osobito raka debelog crijeva.

Zajednička studija znanstvenika s Washington State University i Texas A&M pokazala je da spojevi prisutni u breskvi mogu spriječiti rast stanica raka dojke i njihovu sposobnost širenja, piše WSU (Washington State University).


2. Čuva zdravlje srca

Vlakna, kalij, vitamin C i kolin iz bresaka doprinose očuvanju zdravlja srca.

Prema tvrdnjama dr. Marka Houstona, profesora Medicinskog fakulteta Sveučilišta Vanderbilt, povećani unos kalija (uz smanjeni unos natrija) važna je prehrambena promjena koja značajno doprinosi smanjenom riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da su osobe koje su konzumirali 4.069 mg kalija dnevno imale čak 49% manji rizik od smrti izazvane ishemijskim bolestima srca.


3. Snižava kolesterol

Redovita konzumacija breskvi može pomoći u kontroli visokog kolesterola, koji predstavlja rizični faktor za nastajanje krvožilnih i srčanih bolesti.

Breskve sadrže fenolne spojeve koji sprječavaju stvaranje LDL kolesterola.


4. Smiruje živčani sustav

Nedostatak magnezija se može negativno odraziti na funkcioniranje središnjeg živčanog sustava, u smislu povišene aktivnosti živčanih signala.

Prisustvo magnezija u breskve smiruje živčani sustav, opušta mišiće, ublažava nemir i tjeskobu te prevenira stres i depresiju.

Brojna istraživanja su pokazala da unos hrane bogate kombinacijom magnezija i vitamina B kompleksa ima povoljne učinke u liječenju hiperaktivnog poremećaja kod djece.

Ayurvedska medicina također breskvu smatra korisnom terapijom za uravnoteženje živčanog sustava.


5. Štiti zdravlje očiju

Beta-karoten je odgovoran za zdravlje očiju, a breskve sadrže veliku količinu tog antioksidansa.

Ovaj provitamin njeguje i štiti mrežnicu oka od slobodnih radikala, te sprječava kataraktu i senilnu makularnu degeneraciju.


6. Pomaže u trudnoći

Zbog prisutnosti širokog raspona vitamina i minerala breskva je izvrsna namirnica za trudnice.

Mineral kalij pomaže u otklanjanju mišićnih grčeva i općeg umora koji su česta pojava tijekom trudnoće.

Vitamin C doprinosi zdravom razvoju kostiju, zubi, kože, mišića i krvnih žila bebe.

On također pomaže u apsorpciji željeza, što je izuzetno važno za vrijeme trudnoće.

Folati prisutni u breskvi potiču pravilan razvoj srca, mozga i lubanje fetusa te pomažu u sprečavanju defekata neuralne cijevi.


7. Doprinosi mršavljenju

Breskve sadrže vrlo malo kalorija pa se smatraju odličnim saveznikom zdravog mršavljenja.

Pojedete li jednu breskvu srednje veličine, unijet ćete u organizam svega 60 kalorija, a istovremeno ćete ga bogato opskrbiti vrijednim nutritivnim sadržajem.

Klorogenska kiselina, spoj prisutan u nekim vrstama voća i povrća, pa i u breskvi, znanstveno dokazano pospješuje sagorijevanje nagomilanih masnoća u tijelu i tako doprinosi mršavljenju.

Vlakna iz ovih ukusnih plodova, osim što pružaju osjećaj sitosti doprinose i regulaciji razine šećera u krvi te tako sprečavaju nastanak masnih naslaga.

Zamijenite li povremeno desert ili neki drugi kaloričan zalogaj ovom slatkom i ukusnom voćkom, rezultati neće izostati.


8. Održava ljepotu kože

Vitamin C igra važnu ulogu u formiranju kolagena - proteina čiji se nedostatak posebno negativno odražava na koži.

Ovaj vitamin, ako se konzumira u svom prirodnom obliku (putem cjelovitih namirnicama, kao što su breskve) ili ako se nanosi na kožu lokalno, može smanjiti bore, prevenirati oštećenja kože uzrokovane suncem te općenito poboljšati cjelokupnu strukturu kože.

Vitamin E prisutan u ovom voću štiti i hidratizira kožu te doprinosi njezinom oporavku od oštećenja uzrokovanih djelovanjem slobodnih radikala.

Vitamin A također vlaži kožu, poboljšava njezinu teksturu, usporava znakove starenja i doprinosi svježem i zdravom izgledu kože.


Branje i čuvanje breskve

Breskve se mogu ubrati i prije nego što su sasvim zrele jer ovo voće zrije i nakon branja.

Kupite li, ili uberete još nedozrele plodove, stavite ih u papirnate vrećice kako bi im održali vlagu i ubrzali proces dozrijevanja.

Za brže dozrijevanje takve plodove držite na sobnoj temperaturi.

Ako ih pak želite duže sačuvati, odnosno malo odgoditi proces zrenja držite ih u hladnjaku, također u papirnatoj vrećici (do dva tjedna).

Zrele breskve se vrlo brzo kvare i ne mogu dugo stajati – održivost im je svega dva-tri dana.

Dozrele breskve koje su pohranjene u hladnjaku prije konzumacije izvadite i ostavite da poprime sobnu temperaturu, kako biste mogli uživati u njihovoj potpunoj aromi.

Operite ih pod hladnom tekućom vodom i nježnim trljanjem uklonite sitne dlačice s kože.

Jedite svježe zrele plodove s kožom (iz organskog ili vlastitog zdravog uzgoja), jer upravo se u koži skrivaju mnoge hranjive tvari.


Savjeti za kupovinu breskve:

Birajte organski uzgojene plodove, najbolje od lokalnih uzgajivača.
Ako je plod zelen oko stabljike to je znak da nije potpuno dozrio
Zreli plodovi su mekani, nježni na dodir i imaju miris meda
Birajte plodove glatke i neoštećene površine, a izbjegavajte one koji imaju smežuranu kožu jer su takvi plodovi stari
Breskve čije je meso bijele boje vrlo su slatke, dok one sa žutim mesom imaju nešto manje slada, ali su bogatije aromom.

http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/breskva

Nema komentara:

Objavi komentar