Sta je zapravo Curry zacin?Curry prah je mješavina više od 20 začina i začinskih trava, među kojima se obično nalaze kardamom, Cayenne papar, cimet, klinčić, korijander, kumin, komorač, piskavica, muškatni oraščić, papar, sušeni češnjak i kurkuma (koja mu daje zlatnu boju). Ovaj začin podrijetlom je iz južne Azije. Premda ima snažan i ljut okus, začini koji su u njemu smiješani ipak imaju jaču aromu kada se koriste zasebno. Ljutina curry praha ovisi o kombinaciji začina koji se za njega koriste.

U indijskom kuhanje curry prah se priprema tj. svježe melje svaki dan jer tako ima intenzivniji okus od kupovnog tj. gotovog praha. Izrazito ljuti curry prah u Indiji se naziva "Madras" curryijem.

Curry se i danas najviše upotrebljava u Indiji i cijeloj jugoistočnoj Aziji, u pripremi jela od povrća, mesa, peradi i ribe u kojima dominira curry začin, a začin se dodaje i prelivima za salate te jelima sa sirom i jajima. U stvari, sama riječ curry je naziv koji se obično koristi za jela podrijetlom iz južne i jugoistočne Azije u kojima se uvijek kombinira niz začina koji obogaćuju aromu jela. Ova jela su u zapadni svijet donijeli Britanci koji se s njima upoznali u svojim kolonijama. Inače, smatra se da naziv curry dolazi od tamilske riječi kari koja znači "umak, dodatak ribi."

U današnje vrijeme curry jela se pripremaju širom svijeta, variraju u svojoj ljutini i začinima koji se u njima koriste, te naravno sastojcima. Tako npr. postoje curry jela koja se obzirom na sastojke i vrstu curry začina zovu biryani, kofta, korma, itd. Zajednički sastojak svih curry začina je kurkuma koja curry mješavini daje karakterističnu žutu boju. U indijskim i tajlandskim restoranima obično možete naručiti crveni, žuti i zeleni curry. Crveni se priprema s crvenim chili paprikama, zeleni sa zelenim paprikama, a žuti je začinjen pretežno kurkumom i kuminom, s dodatkom drugih začina.

Sve više se govori i o medicinskim prednostima curry začina. Naime, curry prah sadrži mnoge moćne antioksidante i anti-upalne tvari. Kurkumin je jedan od glavnih tvari u kurkumi koja je sastojak svih vrsta curry začina. Opsežna znanstvena istraživanja kurkumina pokazala su da on ima značajna antioksidativna svojstva te da preko svojih različitih mehanizama doprinosi zdravlju debelog crijeva te pomaže u održavanju zdravog kardiovaskularnog sustava.

Curry začin možete pripremiti i sami. Evo primjera jednog recepta:

3 žličice kurkume
2 žličice mljevenog korijandera
1,5 žličica mljevenog kumina
1 žličica cimeta u prahu
1 žličica đumbira u prahu ili granulama
0,5 žličice bijelog papra
0,5 žličice mljevenog kardamona
0,5 žličice češnjaka u granulama ili prahu
0,5 žličice mljevenog muškatnog oraščića
0,5 žličice mljevene piskavice
0,5 žličice cayenne papra
1/4 žličice crnog papra

Izmiješajte sve sastojke i pohranite ih u dobro zatvoreni spremnik.

relax forum


Nema komentara:

Objavi komentar