Kako pravilno kupiti i sacuvati hranu?


Većinu ljudi uhvati panika čim pomisle da bi trebali kuhati sami, boje se sati provedenih pored štednjaka te rezultata koji možda neće biti najbolji. Jednostavno je kuhati zdravo, ne oduzima previše vremena, a sigurno je da se nećete morati odreći gastronomskog užitka. Sve ovisi o načinu pripreme, kombinaciji sastojaka te o njihovoj kvaliteti.Nemojte štedjeti na sebi i kupujte kvalitetne namirnice. Kaže se da rezultat nikada ne može biti bolji od najgoreg upotrijebljenog dijela od kojeg se cjelina priprema – za kuhanje to vrijedi dvostruko.

Kuhajte sami! Već nakon prvog samostalno pripremljenog jela osjećat ćete se drugačije nego nakon jela iz klasičnih restorana – ukupan doživljaj bit će zasigurno bolji, nestat će probavne smetnje i uobičajeni osjećaj prejedanja. I ono najvažnije: uživajte u kuhanju, zabavno je, da i ne govorimo o doprinosu vašem zdravlju i liniji!

Za kupovinu namirnica vrijedi jedno jednostavno pravilo: najbolje je kupovati svježe i u skladu s aktualnim problemima. Time ćete uštedjeti prostor za čuvanje, ali ovaj je način kupovine vremenski zahtjevniji. Većina od nas optimalnim smatra kupovati namirnice jednom tjedno, uvijek unaprijed i tada se radi o zamrznutim i suhim namirnicama koje se ne kvare.

Svježe meso, voće i povrće kupujte najviše dva ili tri dana unaprijed. Ako kupujete pakirano meso, nemojte zaboraviti provjeriti rok trajanja naveden na paketu i vizualne promjene – je li paket oštećen (meso se pakira u zaštitnoj atmosferi te se, ako je pakiranje oštećeno, može početi kvariti), provjerite nije li meso sasušeno i je li promijenilo boju (takvo meso nemojte kupovati!).
Sirovo meso, perad i morske plodove odvojite i već u trgovini stavite svako u zasebnu vrećicu, što vrijedi i kod čuvanja kod kuće, u hladnjaku ili zamrzivaču.

Kako je ispravno odmrznuti meso

Sa strogo higijenskog stajališta imate dvije mogućnosti: ili ćete polako odmrzavati u hladnjaku (računajte da ovaj proces traje i nekoliko sati pa meso ostavite da se odmrzne večer prije) ili u mikrovalnoj pećnici na programu za odmrzavanje.

Kod kuće možete upotrijebiti i treći način. Odmrzavanje u hladnoj vodi koju ćete redovito mijenjati. Nikad ne koristite vruću vodu, meso će poprimiti ružan miris i izgubit će specifičnu boju i okus! Zamrznuto povrće također odmrzavajte u hladnjaku ili ga vrlo kratko blanširajte (prelijte vrućom vodom u cjediljki), inače će izgubiti vitamine. Kad jednom odmrznete namirnicu, nikad je ponovo ne zamrzavajte.

Autor: S.G. savjetnica.com


Nema komentara:

Objavi komentar