Hrana protiv zgaravicePomozite sebi i svom želucu pametnim izborom hrane. 


Hrana može da smanji, ali i da poveća neprijatan osećaj 


Zob 

Zob je će vam biti savršen saveznik u borbi protiv gorušice. Sadrži brojne minerale, zdrave masne kiseline, vlakna i ugljene hidrate. Zbog takvih svojstava, zob se sporo vari, pa je stalan izvor energije i blagotvorno deluje na celokupni sistem varenja. To znači da gorušica postaje stvar prošlosti.Đumbir 

Đumbir je izuzetno delotvoran kod želudačnih problema, a posebno dobro deluje na gorušicu. 

Možete ga jesti samog ili kao dodatak hrani – supama, prilozima, salatama, pa čak i u napicima. Njegovo blagotvorno delovanje potvrđeno je mnogim istraživanjima. 

Mahunarke 

Mahunarke su hranjivi gusti ugljeni hidrati koji imaju puno vlakana, pa ih telo lako vari. Imaju stabilizirajući učinak na šećer u krvi. Višestruke studije pokazuju da grašak može da smanji rizik od raka debelog creva, kao i drugih vrsta karcinoma. Istraživanja takođe pokazuju i da mahunarke blagotvorno deluju na gorušicu. 


Jabuke 

Jabuke sadrže niz antioksidativnih materija koje brane ćelije tela od slobodnih radikala, ali i koje pomažu telu u normalnom funkcioniranju. Odavno je poznato da jabuka dobro deluje na probavu, a sada je dokazano i da sprečava gorušicu. 


Još nekoliko korisnih saveta: 

- Jedite češće, manje obroke. Što je obrok manji i nemasniji, to se kraće zadržava u želucu, pa je i manji pritisak na mišić koji povezuje želudac i jednjak. 

- Povećana telesna težina, a posebno gojaznost su faktor rizika. Većina osoba oseća slabljenje gorušice nakon smanjenja kilaže. 

- Cigarete, kafa, alkohol i napici s kofeinom, kao i sva gazirana pića, užasan su izbor kad je u pitanju gorušica, posebno uz obilne i masne obroke.Izbacite ili barem smanjite sve navedene stimulanse. 

domaci.de


Nema komentara:

Objavi komentar