Zašto su trešnje zdrave?

Trešnje su ukusne i zdrave voćke. One sadrže vitamin C dobar za imuni sistem, folnu kiselinu za srce i krvotok, kalcijum za kosti i gvožđe za krv.

Međutim, najvrednije od svih su biljne boje trešanja, takozvani antocijanidini.
"Pošto tamne trešnje sadrže više boje, one su i zdravije", kaže Bankhofer.
Nemački lekar Ludvig Koh koji je sam patio od kostobolje pokrenuo je 50-tih godina prošlog vijeka studiju s pacijentima koji pate od reume i kostobolje. Od tada je dokazano da trešnje smanjuju nivo mokraćne kiseline i liječe upale.

Antocijanidini imaju i kozmetičko dejstvo. Oni jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koje kožu čine starom i naboranom. Trešnja je prirodni lijek protiv celulita, jer može da spriječi njegov nastanak.

Pomoću zaštitnih kiselina i voćnog šećera podstiču rad stomaka, creva i gušterače i time podstiču varenje. Tome doprinosi i bogati udeo balastnih materija.

"Trešnje izbacuju vodu i zato rasterećuju srce i krvotok, aktiviraju jetru i bubrege". Osim toga, bakteriološke supstance u trešnjama sprečavaju stvaranje zubnih naslaga i tako mogu da spreče nastanak karijesa i problema sa desnima.

Trešnje su bolje od aspirina
Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina. Još jedna dobra vijest je da ne iritiraju želudac. Bogate su važnim flavonoidima izokvercinom i kvercinom, koji predstavljaju najjače antikancerogene materije.

Trešnje su sjajan izvor bora koji u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom povoljno djeluje na zdravlje kostiju i njihovu gustinu. Takođe smanjuju bolove u zglobovima koji se često jajvljaju kod ljudi koji imaju probleme sa artritisom. Ipak, trebalo bi da znate da trešnje ne treba da jedete prije ručka, jer mogu da uspore izlučivanje sokova za varenje, što naročito otežava varenje mesa. Nakon trešanja ne treba da pijete vodu, a pogotovo pivo ili alkoholna pića.

Trešnja u medicini
Uvarak od trešnjinih peteljki odavno se koristi kao snažan diuretik koji pomaže kod problema s pritiskom, viškom vode u organizmu i kod bubrežnih oboljenja. U narodnoj medicini koriste se skoro svi delovi trešnjinog drveta, od smole i kore, preko lista, peteljke, koštice i samog ploda.

Njene glavne karakteristike su snažno protivupalno, diuretsko i antioksidativno djelovanje. Najnovija saznanja moderne nauke otkrila su neke mehanizme delovanja supstanci kao što su elaginska kiselina, koje se u većim količinama nalaze u trešnjama, višnjama, jagodama i malinama. Upravo ta hemijska supstanca se smatra snažnim antioksidansom koji sprečava oštecenje DNK ćelije i time umanjuje mogućnosti obolijevanja od raka.


Trešnja kao prirodni lek

Protiv bolesti bubrega i mokraćnih organa: preporučuje se čaj od peteljki trešanja. Šaku peteljki trešanja kuvajte u litar vode dva minuta (od trenutka kad voda provri), ostavite da malo odstoji, procedite i nezaslađeno pijte povremeno u gutljajima tokom dana.

Za uklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti: tri puta na dan jedite po 250 g trešanja.

Protiv bubrežnih kamenaca: kašicicu peteljki trešanja prelijte sa 200 g vode ili mlijeka i kuhajte 1 do 2 minute, ostavite poklopljeno 5 minuta, zatim procedite i pijte tri puta na dan.

Protiv reume: tokom osam dana svakodnevno pijte sok od svježih trešanja tri puta na dan po jednu čašu.

Protiv srčanih smetnji: usitnite 25 g koštica trešanja i stavite u 80 g jake rakije da stoji 10 dana na umjerenoj temperaturi, zatim pijte 5 kapljica tinkture dva puta na dan.

stilmagazin
svevesti


Nema komentara:

Objavi komentar