Zašto su tikvice zdrave?

Tikvice su ukusno povrće, izuzetno popularno za vrijeme ljeta. Osim divnog ukusa, one su jako zdrave.
U nastavku slijedi nekoliko korisnih informacija o tikvicama.

Glavna osobina tikvica je blag ukus, niska kalorijska vrijednosti i pristupačna cijena. Služe kao pomoć u liječenju određenih bolesti.Veliki broj ljudi voli ukus tikvica, posebno kada se ispeku na žaru. Postoji više vrsta ove biljke, razlikuju se po obliku, boli, veličini i ukusu. Pripadaju istoj porodici kao i lubenica i kastavac.
Tikvica je u cjelosti jestiva, kora, meso i cvijet. U  kuhinji se najčešće pripremaju kao varivo, u supama i čorbama, punjene, pečene na roštilju, kuhane na pari, u salatama, a koriste se čak i u pripremi pita i kolača.

Hranljivi sastojci iz tikvica imaju mnogobrojna pozitivna dejstva na zdravlje. Sadrže magnezijum koji pomaže u regulisanju krvnog pritiska, vitamine C i A. Tikvice sprečavaju razvoj ateroskleroze i tromboza u krvnim žilama.  Hranjiva vlakna utiču na snižavanje holesterola i detoksikaciju crijeva. Tikvica je odličan izvor vitamina C, A, kalijuma, mangana, bakra, magnezijuma, fosfora, selena, folata, riboflavina i hranjivih vlakana.


Tikvice se koriste kao lijek za određene bolesti. Pomažu u liječenju astme, imaju jaka antiupalna svojstva i pomažu u liječenju paradentoze. Sjemenke iz tikvice imaju pozitivan uticaj na krve žile i krvni pritisak.
Tikvice smanjuju opasnost od pojave multiple skleroze. Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku od tikvica imaju antikancerogena svojstva, jer sprečavaju karcinomske  mutacije ćelija. Njeni ekstrakti redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak pojačava se u kombinaciji sa drugim povrćem.  Nedavna istraživanja pokazuju da sok od tikvica, isto kao i sok od bundeve, rotkve i praziluka, sprečava mutaciju ćelija i pojavu raka.

Energetska vrijednost tikvica

Energetska vrijednost 100 g sirovih tikvica sa korom iznosi 16 kcal/69 kJ. Od toga tikvice imaju 3,4 procenta ugljenih hidrata, 1,2 procenata  proteina i 0,2 procenta masti. Od minerala sadrže manje količine mangana, magnezijum, fosfor, bakar, gvožđe, cink i kalcijum. Kad je riječ o vitaminima, pored vitamina C, sadrže i vitamine B kompleksa u manjim količinama, tijamin, riboflavin, nijacin, pantotensku kiselinu, folnu kiselinu, piridoksin, a takođe i vitamin K. Svježe tikvice u 100 g sadrže 1,1 g dijetetskih vlakana i 2,2 g luteina.
Iskoristite ljeto i uživajte u magičnim tikvicama. Pustite maštu na volju i napravite obrok koji volite.

Nema komentara:

Objavi komentar