Ja obožavam jabuke

Jabuke su čarobno voće, prebogato mineralima, vitaminima, smanjuju masnoće u krvi, pojačavaju imunitet i čiste organizam od različitih otrova.
Još su ljudi iz najstarijih civilizacija smatrali da svaki obrok treba završiti jabukom.
Jabuka ima mnogobrojne pozitivne učinke na naš organizam.

1. Sjajna je za detoksikaciju tijela. Jabuka čisti naš organizam zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina A i C, polifenola, cinka, magnezija, joda i bakra. Djeluje kao prirodni diuretik, pospješuje eliminaciju tečnosti i pomaže rad bubrega i jetre.

2. Smanjuje zločeste masnoće u našoj krvi. Snižava holesterol. Sadrži mnogobrojna lako razgradiva  vlakna, među kojima i pektin, koji usporava pražnjenje želuca i reguliše apsorpciju šećera u crijevima. Jedna jabuka dnevno obezbeđuje 20 % preporučene dnevne doze celuloze i snižava nivo “lošeg” holesterola. Hrana bogata celulozom smanjuje rizik od raka crijeva.

3. Jabuka je super za dijetu. Spada u niskokalorične namirnice, 100 grama sadrži svega 40 kalorija, a obiluje  vodom i različitim glicidima koji podižu energiju. Nutricionisti i dijetetičari je obavezno preporučuju osobama koje žele da smršaju.

4. Jabuka razvija mišiće. Sportisti vrlo često jedu jabuke. Jabuke imaju dosta kalija, koji stimuliše aktivnost mišića i reguliše količinu tečnosti u tijelu.

Kada ne znate šta da pojedete, sjetite se da su jabuke odlične za vaše zdravlje. Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar