Preskoči na glavni sadržaj

Znate li koliko je zdrav zeleni čaj?

U zadnjih nekoliko godina se sve više priča o zelenom čaju i korisnim efektima na zdravlje. Tajna zelenog čaja je poznata od davnih vremena. Mnoge mudre stvari su došle sa istoka, koliko god mnogi od nas to ne žele priznati. Danas neću pričati o suprotnostima istoka i zapada, ali ću vam svakako s užitkom ispričati priču o zdravlju koje dolazi iz čudotvorne zelene biljke.




Zeleni čaj je izuzetno zdrav. Sadrži mnogobrojne korisne sastojke kao što su katehin, polifenoli, kofein, teofilin, kvercetin, teobromin, vitamine C, E, B i K, minerale i oligoelemente, kalij, magnezij i cink.
Obično se koristi kao napitak, ali se može koristiti za obloge i kupke.

Zeleni čaj je odličan za detoksikaciju tijela, pomaže u kontroli tjelesne težine i topljenju masnih naslaga, djeluje kao diuretik i sprečava zadržavanje tečnosti u tijelu. Blagotvorno djeluje na cirkulaciju i usporava starenje mozga. Takođe usporava cjelokupno starenje organizma.

Zeleni čaj pozitivno djeluje na zdravlje kože. Ovaj čudotvorni napitak sadrži antioksidanse u većim količinama, te sudjeluje u zaštiti od raka i oboljenja srca i krvnih sudova.  Zeleni čaj ubrzava cjelokupni metabolizam, oslobađa tijelo od suvišnih otrova, ublažava bolove i smanjuje masnoće u krvi, posebno holesterol.
Istraživanja zelenog čaja su pokazala da djeluje protivupalno, reguliše rad štitne žlijezde, djeluje protiv depresije, pomaže u regeneraciji jetre i čuva zdravlje zbi, jer sprečava nastanak karijesa.

ZELENI ČAJ JE ZAISTA SJAJAN!

Zeleni čaj podmlađuje i usporava starenje. Spriječava isušivanje kože. Djeluje protiv oštećenja izazvanih sunčevim zrakama. Sve više se koristi kao sastojak kozmetičkih proizvoda.

Zeleni čaj poboljšava memoriju. Osobe koje konzumiraju zeleni čaj redovno imaju manju šansu da obole od demencije. kofein iz zelenog čaja ubrzava proces razmišljanja i donošenja odluka. Pozitivno utiče na pamćenje i koncentraciju i motivaciju. Preventivno djeluje na Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Zeleni čaj ubrzava metabolizam i podstiče topljenje masnih naslaga.  Flavonoidi iz zelenog čaja, posebno katehin, neutrališu štetno djelovanje slobodnih radikala koji su glavni razlog za gubitak tonusa kože. Katehin ubrzava eliminaciju viška tečnosti i zajedno sa kofeinom podstiče razlaganje i eliminaciju masti.  Nedavna istraživanja na univerzitetu u Ženevi potvrdila su da aktivne osobine zelenog čaja značajno utiču na smanjenje dnevnog unosa kalorija.
Zeleni čaj ublažava alergije.

Kada pravite zeleni čaj onda listovi čaja ne treba da stoje u vodi duže od 3 minute.

Zeleni čaj štiti od raka. Katehini blokiraju enzim urokinazu, koji je jedan od faktora nastanka raka. Naučnici iz Japana su dokazali da  je zeleni čaj efikasan u prevenciji raka dojke i jednjaka, te da  spriječava pojavu raka želuca, jetre i prostate i  poboljšava zdravstveno stanje osoba koje su već oboljele od raka. Antioksidanti koje sadrži zeleni čaj smanjuju broj mutacija strukture DNA koje uzrokuju štetni UV zraci, pa se u zadnje vrijeme intenzivno prave kreme sa zelenim čajem u cilju zaštite od raka kože.

Nadam se da vas nisam previše umorila. Ja sad idem da popijem  moju šolju zelenog čaja, prije nego nastavim sa svakodnevnim radnim obavezama.
Želim vam prijatan, veseo i uspješan radni dan.





Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…