Znate li koliko je zdrav zeleni čaj?

U zadnjih nekoliko godina se sve više priča o zelenom čaju i korisnim efektima na zdravlje. Tajna zelenog čaja je poznata od davnih vremena. Mnoge mudre stvari su došle sa istoka, koliko god mnogi od nas to ne žele priznati. Danas neću pričati o suprotnostima istoka i zapada, ali ću vam svakako s užitkom ispričati priču o zdravlju koje dolazi iz čudotvorne zelene biljke.
Zeleni čaj je izuzetno zdrav. Sadrži mnogobrojne korisne sastojke kao što su katehin, polifenoli, kofein, teofilin, kvercetin, teobromin, vitamine C, E, B i K, minerale i oligoelemente, kalij, magnezij i cink.
Obično se koristi kao napitak, ali se može koristiti za obloge i kupke.

Zeleni čaj je odličan za detoksikaciju tijela, pomaže u kontroli tjelesne težine i topljenju masnih naslaga, djeluje kao diuretik i sprečava zadržavanje tečnosti u tijelu. Blagotvorno djeluje na cirkulaciju i usporava starenje mozga. Takođe usporava cjelokupno starenje organizma.

Zeleni čaj pozitivno djeluje na zdravlje kože. Ovaj čudotvorni napitak sadrži antioksidanse u većim količinama, te sudjeluje u zaštiti od raka i oboljenja srca i krvnih sudova.  Zeleni čaj ubrzava cjelokupni metabolizam, oslobađa tijelo od suvišnih otrova, ublažava bolove i smanjuje masnoće u krvi, posebno holesterol.
Istraživanja zelenog čaja su pokazala da djeluje protivupalno, reguliše rad štitne žlijezde, djeluje protiv depresije, pomaže u regeneraciji jetre i čuva zdravlje zbi, jer sprečava nastanak karijesa.

ZELENI ČAJ JE ZAISTA SJAJAN!

Zeleni čaj podmlađuje i usporava starenje. Spriječava isušivanje kože. Djeluje protiv oštećenja izazvanih sunčevim zrakama. Sve više se koristi kao sastojak kozmetičkih proizvoda.

Zeleni čaj poboljšava memoriju. Osobe koje konzumiraju zeleni čaj redovno imaju manju šansu da obole od demencije. kofein iz zelenog čaja ubrzava proces razmišljanja i donošenja odluka. Pozitivno utiče na pamćenje i koncentraciju i motivaciju. Preventivno djeluje na Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Zeleni čaj ubrzava metabolizam i podstiče topljenje masnih naslaga.  Flavonoidi iz zelenog čaja, posebno katehin, neutrališu štetno djelovanje slobodnih radikala koji su glavni razlog za gubitak tonusa kože. Katehin ubrzava eliminaciju viška tečnosti i zajedno sa kofeinom podstiče razlaganje i eliminaciju masti.  Nedavna istraživanja na univerzitetu u Ženevi potvrdila su da aktivne osobine zelenog čaja značajno utiču na smanjenje dnevnog unosa kalorija.
Zeleni čaj ublažava alergije.

Kada pravite zeleni čaj onda listovi čaja ne treba da stoje u vodi duže od 3 minute.

Zeleni čaj štiti od raka. Katehini blokiraju enzim urokinazu, koji je jedan od faktora nastanka raka. Naučnici iz Japana su dokazali da  je zeleni čaj efikasan u prevenciji raka dojke i jednjaka, te da  spriječava pojavu raka želuca, jetre i prostate i  poboljšava zdravstveno stanje osoba koje su već oboljele od raka. Antioksidanti koje sadrži zeleni čaj smanjuju broj mutacija strukture DNA koje uzrokuju štetni UV zraci, pa se u zadnje vrijeme intenzivno prave kreme sa zelenim čajem u cilju zaštite od raka kože.

Nadam se da vas nisam previše umorila. Ja sad idem da popijem  moju šolju zelenog čaja, prije nego nastavim sa svakodnevnim radnim obavezama.
Želim vam prijatan, veseo i uspješan radni dan.

Nema komentara:

Objavi komentar