Danas treba da popijete šolju čaja od šipka

Da li ste ikada vidjelu kako cvjetovi šipka imaju lijepu boju? Čaj od crvenih plodova šipka je vrlo ukusan i zdrav. Možete ga kombinovati s limunom, medom i cimetom. Popravlja raspoloženje, smanjuje bolove i pozitivno djeluje na imunitet. Pekmez od šipka je prva gurmanska poslastica. Šipak je vrlo dobar za sve nas koji povremeno imamo probavne smetnje i probleme sa želucem, posebno u proljeće i jesen. Prethodno je naravno potrebno isključiti neke ozbiljne uzroke problema sa želucem. Takođe je korisan za probleme sa mokraćnom bešikom i urinarne infekcije. Pozitivno utiče na raspoloženje i poboljšava cirkulaciju. 


Rosa canina ili šipak je stotinama godina poznata ljekovita biljka. Sadrži velike količine minerala, vitamina, organskih kiselina i mnogih drugih tvari koje su zdrave za naše tijelo. Mali crveni plodovi sadrže obilje vitamina C, B, K, P, provitamina A, flavonoida, tanina, natrija, limunsku i jabučnu kiselinu, šećer i pektin. Šipak takođe sadrži proteine, vlakna i korisne ugljikohidrate. Treba da se bere u jesen u septembru i oktobru na suhom vremenu. Šipak treba sa se bere tvrd, nikako kada je prezreo ili nezreo.  Šipak stimuliše imunitet. Ima uticaja na spriječavanje unutrašnjih krvarenja, smanjuje obim menstrualnih krvarenja. Pozitivno djeluje na bubrege i mokraćne puteve. Stimuliše izmokravanje, odnosno ima diuretski učinak. 
Čaj od šipka je posebno koristan za majke koje doje svoje male bebe. Vitamin c prelazi u mlijeko i povećava imunitet kod beba. 
Čaj ili pekmez od šipka je dobar za prevenciju avitaminoza, smanjuje tegobe kod gastritisa, otklanja umor.
Nedavna istraživanja su pokazala da preventivno djeluje na nastanak kamenaca u bubregu. 
Ima veoma pozitivan uticaj na organe za varenje. Pekmez od šipka sadrži vlakna koja su korisna za naša crijeva. Ima pozitivno dejstvo na uporne i dosadne hemoroide. 

Šipak ima analgetsko djelovanje i pomaže kod raznih vrsta bolova, pjeska i kamena u žučnoj kesi. 
Čaj od šipka je vrlo ukusan, posebno kada se u njega doda malo meda, cimeta, mlijeka i nekoliko gorkih badema. 
Kada se ne budete mogli odlučiti koji čaj ćete popiti danas, odaberite mali, crveni šipak. Prijatno!


Nema komentara:

Objavi komentar