Znate li šta je tečno zlato?

Maslinovo ulje je izuzetno zdravo za ljudski organizam. Nalazi se na spisku 10 najzdravijih namirnica i predstavlja pravi eliksir zdravlja. Maslinovo ulje ili  "tečno zlato" je savršen saveznik u borbi protiv bolesti.
Maslinovo ulje je čovekov najbolji saveznik protiv bolesti i prvo je na spisku od 10 prehrambenih namirnica

Ljudi sa Mediterana od davnina slave masline i koriste sve blagodeti maslinovog ulja, zbog čega vrlo rijetko obolijevaju od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i tumora probavnog sistema, što je dokazano naučnim studijama.Maslinovo ulje je riznica mononezasićenih masnih kiselina, koje sprečavaju aterosklerozu i tromboze. Takođe sadrži polifenole koji imaju antioksidativni učinak, lecitin i vitamine A, D, E i K. Ljekovitost maslinovog ulja potiče prije svega od velikog sadržaja antioksidanasa i dobrih masnih kiselina.

U nekim zemljama kao što je Španija, neke komponente maslinovog ulja se stavljaju u hljeb da se uspori starenje.

Nedavna istraživanja su pokazala da maslinovo ulje ima prirodne sastojke koji imaju antiupalni učinak, sličan djelovanju ibuprofena (Brufen), što otvara mogućnost da se pomogne osobama sa reumatskim, srčanim oboljenjima i kod raznih bolnih sindroma.

Sve je popularnije ekstradjevičansko maslinovo ulje. Puni učinak maslinovog ulja se postiže kada se stavlja sirovo u salate, povrće. Korisne osobine se značajno gube prženjem. Preporuke su da se što više koristi u ishrani odraslih i djece.

Maslinovo ulje sadrži korisne minerale kao što je selen. Antioksidativne tvari u maslinovom ulju predstavljaju najbolju prirodnu odbranu, koja štiti od oksidativnog stresa koji je glavni razlog razvoja raka i oboljenja srca i krvnih žila.

Maslinovo ulje je najbolji izbor za ljude sa visokim masnoćama u krvi, jer smanjuje nivo lošeg holesterola, a povećava nivo dobrog holesterola.

Maslinovo ulje štiti vaše srce i mozak. usporava aterosklerozu, spriječava tromboze i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Smanjuje incidencu koronarne bolesti.

Maslinovo ulje smanjuje rizik od karcinoma crijeva i dojke. Žene koje redovno koriste maslinovo ulje imaju znatno manji rizik obolijevanja od raka dojke.

Maslinovo ulje se lako vari i štiti digestivni trakt. Želudac mnogo bolje podnosi maslinovo ulje u odnosu na druge masti. Ima povoljne učinke kod gastritisa i ulkusne bolesti, odnosno "čira na želucu".  Takođe poboljšava izlučivanje enzima gušterače i smanjuje pojavu kamena u žučnoj kesi.  Smanjuje pojavu masne degeneracije jetre (steatoza jetre).

Maslinovo ulje je odlično za osobe sa dijabetesom (šećerna bolest),  jer odlaže pojavu komplikacija šećerne bolesti koje su mnogobrojne. Smanjuje rizik obolijevanja od dijabetesa.

Maslinovo ulje utiče na kontrolu tjelesne težine i mršavljenje. Koristi se u kozmetičkoj industriji, za izradu preparata za zaštitu od sunca, njegu suhe kože i uklanjanje ožiljaka i opekotina.  Maslinovo ulje je antiaging sredstvo. Kožu i kosu čini sjajnom i zdravom.

Maslinovo ulje pomaže eliminaciju otrova iz tijela, ublažava bol u mišićima. Može se koristiti kod upale pluća, oboljenja kože, hemoroida, peruti, ekcema, psorijaze i gljivičnih oboljenja.

Vaša kuhinja mora sadržavati maslinovo ulje!

Maslinovo ulje nema holesterola, glutena i soli!

Maslinovo ulje se dodaje hrani u manjim količinama zbog jakog mirisa i okusa.

Maslinovo ulje je sjajan izvor vitamina E!

svevesti

Nema komentara:

Objavi komentar