Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski stručnjaci analizirali su 21 prethodno objavljenu studiju o konzumiraciji kakaoa u kojima je učestvovalo 2.500 ispitanika. Osim što može da smanji nivo krvnog pritiska i poboljša stanje krvnih sudova, konzumacija kakaoa je odgovorna za smanjenje lošeg holesterola kod osoba mlađih od 50 godina, a istovremeno povećava nivo dobrog holesterola.

3. Kockica crne čokolada pozitivno djeluje na visok krvni pritisak

Čokolada može da smanji krvni pritisak.  Ovo su potvrdila brojna istraživanja. Tako je istraživanje Univerzitetske bolnice u Kelnu pokazalo da čak male količine čokolade daju sličan potencijal smanjenja krvnog pritiska u poređenju sa opsežnim dijetetskim merama koje su se dokazale učinkovitim kada je su u pitanju problemi sa krvotokom.

I eto prijatelji moji, upravo sad dok pijete vašu prvu jutarnju kafu, ili popodnevnu probajte čarobni ukus crne čokolade. Prijatno!

B92

Nema komentara:

Objavi komentar