Znate li koliko su kupine zdrave?

Neverovatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao deca boraveći na selu, osim osvežavajućeg dejstva imaju i snažan pozitivan uticaj na naše zdravlje. Bogate su vitaminima i mineralima, vlaknima i antioksidansima koji su vrlo efikasni u prevenciji mnogobrojnih bolesti.U nastavku slijedi spisak razloga zbog čega treba da jedete kupine kad god vam se pruži prilika:
1. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokoli, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans kog sadrže elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo efikasnim u borbi protiv raka.

2. Ove male bobice obiluju polifenolima koji pomažu telu u borbi sa slobodnim radikalima i sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova.

3. Snažna ljubičasta boja kupina potiče od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno deluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sastava. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

4. Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno doprinose smanjenju rizika od šećerne bolesti, bolestim probavnog sistema poput divertikuloze, a vredan su saveznik pri smanjenju suvišne telesne mase.

5. Semenke kupina, osim vlakana sadrže i visoki nivo elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokala kako kuvanje ne uništava elegičnu kiselinu pa stoga džemovi, kompoti dele ovo blagotvorno svojstvo sa celim plodom kupine.

6. Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali i te kako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom i mineralima kalijuma, mangana i magnezijuma.

7. Šaka kupina obezbeđuje osam grama prehrambenih vlakana, s vodećim pektinom koji blagotvorno deluje na sniženje nivoa holesterola.

8. Zahvaljujući nutritivnom sastavu, kupinama se pripisuje protivupalno, antibakterijsko delovanje, i antitrombotsko djelovanje na funkcije krvnih sudova.

9. Kupini pripada vodeće mesto među bobičastim voćem po nivou fitoestrogena, materiji koja ima potencijalnu ulogu u prevenciji karcinoma dojki i grlića materice, piše Zadovoljna.

10. U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna materija za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Deluje kao filter sunčanog svetla, apsorbirajući opasne UV zrake.

smedia.rs

Nema komentara:

Objavi komentar