Žašto volimo kavu?

Kava je definitivno najpopularniji stimulans na svijetu, a neki čak kažu da se po kavi dan poznaje. Tako ju je lako zavoljeti, a liječnici ipak upozoravaju da ovaj mirisni tamni napitak loše utječe na zdravlje.
Ipak, nije sve crno-bijelo. Kava nema samo tamne strane, njeno konzumiranje donosi i neke pozitivne efekte.

Razlozi zbog kojih je kava dobra:

1. Kod zatvora

Kava na organizam djeluje kao laksativ. Ona ubrzava i stimulira pražnjenje mjehura i funkciju crijeva. Upravo zbog toga se često nalazi na popisu namirnica za različite dijete.

2. Kod astme

Da li ste znali da kava pomaže ljudima koji imaju astmu? Za vrijeme napada astme (čak i kod težih slučajeva) dovoljno je uzeti jednu šalicu jake kave. Zašto? Velika količina kofeina čija je kemijska formula slične teofilinu - lijeku za astmu - pomoći će proširiti dišne puteve.

3. Za bolje pamćenje

Svi znamo da kofein povećava budnost, smanjuje simptome umora, pa čak i poboljšava pamćenje. Kofein obično pruža osjećaj zadovoljstva i pomaže poboljšati koncentraciju. Zanimljivo je da ovi učinci nisu kratkotrajni.

Istraživanje medicinskog fakulteta u Lisabonu otkrilo je da su umirovljenici koji piju najmanje 3 šalice kave dnevno imali bolje pamćenje od onih koji su kavu pili u manjim količinama.

4. Sadrži dosta antioksidansa

Antioksidansi su uvijek dobra vijest jer djeluju protiv slobodnih radikala, što znači da kava uistinu pomaže da se pomladimo i djeluje protiv upala. Ovi efekti se ne smanjuju ni ako kavu pijemo s mlijekom.

5. Često vas muči glavobolja?

Onda kava za vas nije grijeh, već lijek. Kofein smanjuje širenje krvnih žila i tako pomaže u ublažavanju glavobolje. (Kofein se čak može naći u nekim lijekovima za ublažavanje bolova.)

Nažalost, ovaj savjet ne vrijedi za ljude koji već piju puno kave svaki dan, jer nedostatak kofeina također uzrokuje glavobolje - čime se stvara neka vrsta začaranog kruga.Razlozi zbog kojih kava nije dobra:

1. Ubrzava javljanje osteoporoze

Zajedničko djelovanje kofeina i vitamina, posebno vitamina D, sprječava apsorpciju kalcija u tijelu. Ali ne brinite, da bi ovo imalo utjecaja na vas, trebali biste piti uistinu velike količine kave svaki dan.

2. Povećava anksioznost

Iako su anksiozni poremećaji nasljedni, i kava utječe na povećanje anksioznosti. Također, ako pretjerate, može izazvati i nemiran i loš san, baš zbog svog učinka na smanjivanje umora i pospanosti. U stvari, ova posljedica se javlja ovisno od stanja organizma i ukupne količine kave koju popijete tokom dana.

3. Povećava rizik od angine

Istraživanjem je otkrivena veza između uzimanja kave i visokog nivoa homocistina, koji može povećati rizik od napada angine.

4. Mogućnost nastanka bubrežnog kamenca

Koefein povećava količinu kalcija u mokraći, a time i rizik od nastanka bubrežnog kamenca.

5. Valovi vrućine - Valunzi

Žene u menopauzi mogu potvrditi da je kava jedan od glavnih izazivača napada vrućine.

Ključ je u količini popijene kave

Pojava navedenih pozitivnih ili negativnih efekata u velikoj mjeri ovisi od količine kave koju pijete. Dakle, 1 do 2 šalice kave na dan će imati pozitivne učinke kao npr.: dobro raspoloženje, više energije, itd.

S druge strane, jako velika količina - od 5 do 10 šalica dnevno će izazvati negativne učinke kao: strah -anksioznost, nervozu, drhtanje, lupanje srca, itd.

Jednostavan recept je - uživajte umjereno!

Dobro je poznato da umjereno uživanje u kavi (2, 3, pa čak i 4 šalice dnevno) - ne predstavlja opasnost po zdravlje. Činjenica je i da različiti ljudi različito reagiraju na istu količinu kave, a važnu ulogu igra i nasljedni faktor.
e-časopis

Nema komentara:

Objavi komentar