Zaboravljena palenta

Prava palenta priprema se u bakrenom kotliću i neprestano miješa pola sata, no u žurbi može poslužiti i lako dostupna instant varijanta, a lako se uklapa u jela

Prije no što je kukuruz stigao iz Amerike i osvojio Europu, palenta se pripremala od kestenova ili slanutkova brašna, a palenta od heljde i dalje je popularna u Italiji i sjevernoj Hrvatskoj. Iako je danas najraširenija instant-palenta, koja je gotova u samo nekoliko minuta, prava tradicionalna palenta priprema se od kukuruznog, i to u bakrenom kotliću, miješa se drvenom kuhačom, a ne reže se nožem nego tankom uzicom.Vjerojatno je to zato što ljudi nekoć nisu imali posuđe od čelika koji ne hrđa pa su zato kuhali u bakrenoj posudi. Za palentu se najprije zakuha posoljena voda, a za svaki slučaj treba sa strane imati malo kipuće vode ako palenta bude pretvrda. Želimo li skuhati palentu na seoski način ,odaberemo oštrije brašno, a želimo li mekanu palentu, meko brašno. Za svakih 100 g brašna pripremimo 3 dl vode.

Nakon pola sata neprestana miješanja palenta se počinje odljepljivati od posude, no dobri je poznavatelji miješaju još najmanje pola sata. Osobito je na cijeni palenta od bijeloga kukuruza, koji je nažalost sve rjeđi. No bez obzira na to, odlučite li se za “pravu” ili “brzu” palentu, možete je obogatiti različitim dodacima i tijekom kuhanja dodati malo maslinova ulja, vrhnja začina, ribanog sira, suhih gljiva ili sjeckanoga lisnatog povrća (blitve, špinata, koprive).

Palentu možete poslužiti uz brudet, prelivenu vrhnjem ili prženom slaninom... Također, možete je izliti i ohladiti tako da dobijete podlogu za “pizzu” od palente koja će biti osobito ukusna nadjenete li je rajčicama i morskim plodovima. Ili ulijte palentu u kalup za kuglof pa u njoj poslužite primjerice umak od gljiva. Hladnu palentu možete izrezati na kockice i poslužiti kao prilog umjesto riže i krumpira.
24sata.hr

Nema komentara:

Objavi komentar