Preskoči na glavni sadržaj

Zaboravljena palenta

Prava palenta priprema se u bakrenom kotliću i neprestano miješa pola sata, no u žurbi može poslužiti i lako dostupna instant varijanta, a lako se uklapa u jela

Prije no što je kukuruz stigao iz Amerike i osvojio Europu, palenta se pripremala od kestenova ili slanutkova brašna, a palenta od heljde i dalje je popularna u Italiji i sjevernoj Hrvatskoj. Iako je danas najraširenija instant-palenta, koja je gotova u samo nekoliko minuta, prava tradicionalna palenta priprema se od kukuruznog, i to u bakrenom kotliću, miješa se drvenom kuhačom, a ne reže se nožem nego tankom uzicom.



Vjerojatno je to zato što ljudi nekoć nisu imali posuđe od čelika koji ne hrđa pa su zato kuhali u bakrenoj posudi. Za palentu se najprije zakuha posoljena voda, a za svaki slučaj treba sa strane imati malo kipuće vode ako palenta bude pretvrda. Želimo li skuhati palentu na seoski način ,odaberemo oštrije brašno, a želimo li mekanu palentu, meko brašno. Za svakih 100 g brašna pripremimo 3 dl vode.

Nakon pola sata neprestana miješanja palenta se počinje odljepljivati od posude, no dobri je poznavatelji miješaju još najmanje pola sata. Osobito je na cijeni palenta od bijeloga kukuruza, koji je nažalost sve rjeđi. No bez obzira na to, odlučite li se za “pravu” ili “brzu” palentu, možete je obogatiti različitim dodacima i tijekom kuhanja dodati malo maslinova ulja, vrhnja začina, ribanog sira, suhih gljiva ili sjeckanoga lisnatog povrća (blitve, špinata, koprive).

Palentu možete poslužiti uz brudet, prelivenu vrhnjem ili prženom slaninom... Također, možete je izliti i ohladiti tako da dobijete podlogu za “pizzu” od palente koja će biti osobito ukusna nadjenete li je rajčicama i morskim plodovima. Ili ulijte palentu u kalup za kuglof pa u njoj poslužite primjerice umak od gljiva. Hladnu palentu možete izrezati na kockice i poslužiti kao prilog umjesto riže i krumpira.
24sata.hr

Komentari

Popularni postovi s ovog bloga

Koju hranu treba često jesti?

Svi mi želimo dugo i zdravo živjeti.
Kada govorimo o zdravlju, imunitetu i svemu onome što je potrebno kako bi se to održalo, mnogi ljudi ne žele slušati,  jer misle da su u pitanju izuzetno složeni savjeti. Prevencija raznih vrsta bolesti poput raka ili srčanih bolesti nije toliko kompleksna koliko ljudi zapravo misle. Ustvari, vrlo je jednostavno!



Danas dijelim s vama informacije o tome koje namirnica treba često jesti,  ako želite dug život i odlično zdravlje.

Mahunarke
Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata ih tijelo sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Veliki broj dosadašnjih istraživanja pokazao je  da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Fitohemikalije u grahu usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju grah najmanje dva puta sedmično imaju 24 posto manje šanse da r…

Znate li zašto je tamna čokolada zdrava?

Čarolija čokoladnog okusa je poznata stotinama godina. Pitam se, koliko vas zna zašto je tamna čokolada zdrava?

Za razliku od obične čokolade koja obiluje šećerima i uglavnom ne sadrži antioksidanse, crna čokolada je pravi zlatni rudnik antioksidanasa.



Čokolada sa visokim sadržajem kakaoa (minimalno oko 80%) sadrži mnogo više antioksidanasa nego zeleni čaj ili crno vino.

1. Crna čokolada vas štiti od UV zraka

Suprotno mišljenju da je čokolada neprijatelj vašeg tena, crna čokolada vas čini ljepšima. Ako želite da zaštitite vašu kožu od oštećenja uzrokovanog sunčevim UV zracima, posegnite za tamnom čokoladom. Istraživanje objavljeno u žurnalu „Nutrition“ pokazalo je kako osobe koje redovno konzumiraju crnu čokoladu imaju glatkiju kožu, znatno  manje crvenih plikova nakon izlaganja suncu, a njihova koža duže vreme zadržava hidrataciju. Crnom čokoladom takođe možete sprečiti diskoloraciju i dispigmentacijekože uzrokovanu starenjem.

2. Crna čokolada je prijatelj vašeg srca

Harvardski struč…

Znate li koliko je zdrav zeleni čaj?

U zadnjih nekoliko godina se sve više priča o zelenom čaju i korisnim efektima na zdravlje. Tajna zelenog čaja je poznata od davnih vremena. Mnoge mudre stvari su došle sa istoka, koliko god mnogi od nas to ne žele priznati. Danas neću pričati o suprotnostima istoka i zapada, ali ću vam svakako s užitkom ispričati priču o zdravlju koje dolazi iz čudotvorne zelene biljke.




Zeleni čaj je izuzetno zdrav. Sadrži mnogobrojne korisne sastojke kao što su katehin, polifenoli, kofein, teofilin, kvercetin, teobromin, vitamine C, E, B i K, minerale i oligoelemente, kalij, magnezij i cink.
Obično se koristi kao napitak, ali se može koristiti za obloge i kupke.

Zeleni čaj je odličan za detoksikaciju tijela, pomaže u kontroli tjelesne težine i topljenju masnih naslaga, djeluje kao diuretik i sprečava zadržavanje tečnosti u tijelu. Blagotvorno djeluje na cirkulaciju i usporava starenje mozga. Takođe usporava cjelokupno starenje organizma.

Zeleni čaj pozitivno djeluje na zdravlje kože. Ovaj čudotvorni…