Šta je makrobiotika?

Sam pojam "makrobiotika" prvi je upotrebio Hipokrat, potice iz grckog jezika i sadrzi dve reci: "makro" - veliki i "bios" - zivot. Makrobiotika se temelji na nacelima teorije i prakse poznate filozofima, naucnicima i lekarima kroz dugu istoriju. Makrobioticki pristup ishrani i lecenju bolesti je potpuno prirodni nacin da se telo vrati u optimalnu ravnotezu koja treba da obezbedi pravilno i zdravo funkcionisanje organizma. Osnovna karakteristika makrobiotike je uvodjenje pravilne ishrane i zdravih zivotnih navika.



Koriscenje makrobioticke prakse u zastiti zivotne sredine, ishrani i nacinu zivljenja moze u velikoj meri svakom od nas pruziti kvalitetniji, zdraviji i duzi zivot. Makrobiotika se ne retko preporucuje za lecenje dijabetesa, raka, srcanih tegoba i mnogih drugih ozbiljnih bolesti.


Makrobioticka ishrana

Mnogi pobornici makrobiotike isticu da ishranu treba prilagoditi podneblju i klimatskim uslovima u kojima zivimo pa shodno tome navodimo makrobioticke namirnice koje se preporucuju za nasu umerenu klimu sa cetiri godisnja doba.

Makrobioticka ishrana kao prvo, podrazumeva unos namirnica u sledecim razmerama: 40-60% - intergalnih zitarica, 20-30% - povrca, 5-10% mahunarki i morkih algi, 5-10% supe, 5% ribe, zacina, napitaka, slatkisa.

Cela zrna zitarica

Ukoliko se opredelite za makrobioticki nacin ishrane u svoje obroke uvedite iskljucivo organski proizvedena cela zrna zitarica i to kukuruz, raz, heljda, psenica, zob, proso, jecam, smedji pirinac. Ove vrste zitarica se mogu upotrebljavati u kuvanom obliku, u sastavu testenina, hleba i na druge nacine gde se delimicno obradjuju.

Povrce

Lokalno i organski proizvedeno povrce koje moze biti bareno uz dodatak male kolicine nerafinisanog, hladno cedjenog ulja ili u svezem obliku kao salata.

Za svakodnevnu upotrebu: luk, persun, sargarepa, bundeva, kupus, kelj, brokoli, potocarka, maslacak, zelje, rotkva.

Za povremenu upotrebu (2-3 puta nedeljno): zelena salata, krastavac, celer, kopriva.

Za redju upotrebu: paradajz, plavi patlidzan, krompir, paprika, spanac, repa, tikvice.

Mahunarke

Za svakodnevnu upotrebu: leblebija, zeleno socivo, sojini proizvodi (tofu sir, fermentisana soja, meso od soje)

Za povremenu upotrebu: crveno socivo, soja, grasak, suseni grasak


Morske alge

Kombu, nori, arame, dulse, vakame, hidziki

Supe

Od povrca, morskih algi, zitarica, mahunarki.

Zacini

Nerafinisana morska so, miso, tamari sos od soje, sirce od pirinca, umebosi sirce.

Ulja

Za makrobioticku ishranu treba upotrebljavati nerafinisana ulja biljnog porekla.

Za svakodnevnu upotrebu: susamovo i kukuruzno ulje

Za povremenu upotrebu: maslinovo, suncokretovo i sojino ulje

Napici

Za svakodnevnu upotrebu: tradicionalni blagi cajevi i sveza izvorska voda.

Za povremenu upotrebu: kafa od zitarica, umebosi caj, sojino mleko, pivo, svezi sokovi od voca i povrca.

Riba

Makrobioticka ishrana ribu preporucuje za povremenu upotrebu i to u nasem slucaju: saran, pastrmka, haringa, ostrige.

Voce

Voce treba konzumirati samo povremeno i nikada u kombinaciji sa povrcem.
Svi mi koji zivimo u umerenoj klimi, trebamo izbegavati tropsko i suptropsko voce a umesto njega jesti voce sa nasih prostora kao sto su jabuke, kruske, jagode, kajsije, breskve, sljive, bobicasto voce...

Poslastice

Kada su poslastice u pitanju makrobiotika savetuje konzumaciju susenog voca, takodje sa nasih prostora.

- - -

Ukoliko se u preventivne svrhe budemo pridrzavali makrobiotickog nacina ishrane, osim gubitka viska kilograma, mozemo ocekivati normalizaciju svih vitalnih procesa u organizmu, povecanje psihofizickih sposobnosti i duzi zivotni vek.

Kada je u pitanju lecenje odredjenih vrsta bolesti neophodno je sagledati svakog pojedinca zasebno da bi mu se propisao poseban program makrobioticke ishrane.

Makrobioticke sugestije

- Jedite samo kada ste gladni.
- Dobro sazvacite hranu (najmanje 50 puta po zalogaju).
- Jedite uredno i opusteno uz osecaj zahvalnosti za hranu koju imate ispred sebe.
- Tecnost pijte umereno, samo kada ste zedni.
- Izbegavajte jesti najmanje 2 do 3 sata pre spavanja.
- Idite na spavanje pre ponoci.
- Koristite kozmetiku i proizvode za ciscenje koji su izradjeni od prirodnih, netoksicnih sastojaka.
- Koliko god je moguce, nosite pamucnu odecu, pogotovo donji ves. Izbegavajte nosenje sinteticke ili vunene odece direktno na kozu.
- Izbegavajte preterano nosenje nakita direktno na telu.
- Provedite sto vise vremena na otvorenom i u prirodi. Setajte po travi i budite neko vreme na suncu.
- Redovno vezbajte i odrzavajte dobru kondiciju.
- Imajte velike zelene biljke u kuci. One osvezavaju prostor i obezbedjuju kiseonik u vazduhu.
- Svakodnevno provetravajte zivotne prostorije, cak i u hladnim vremenskim uslovima.
- Ogranicite gledanje televizije i vreme provedeno za kompjuterom na razumne i minimalne mere.
- Smejte se i pevajte - sto vise!

Na kraju ne zaboravite izreku da je makrobiotika "umetnost produzenja zivota" zato budite umetnik.

yuforum

Nema komentara:

Objavi komentar