Istine i zablude o mlijeku


Mlijeko i mlijecni proizvodi su jos jedna grupa namirnica o kojoj se jako puno prica, i oko cega su misljenja podijeljena. S jedne strane nas uvjeravaju da je mlijeko dobra i vrlo zdrava hrana, s druge strane nam se savjetuje da ga izbjegavamo ili cak potpuno izbacimo iz prehrane. O cemu se ovdje radi, zasto vladaju takva potpuno suprotna misljenja, kome vjerovati i konacno: da li piti mlijeko ili ne?


Sirovo mlijeko, a s time mislim na domace svjeze mlijeko koje nije industrijski obradjeno, prirodna je i zdrava covjekova hrana, kao i svi mlijecni proizvodi napravljeni od sirovog mlijeka. Sirovo mlijeko je izvanredan izvor nutrijenata, ali i vrlo vaznih korisnih bakterija kao sto su laktobakterije, za koje danas znamo da igraju presudnu ulogu u jacanju imuniteta i zastite organizma od raznih bolesnih stanja. Sirovo mlijeko je takodjer izvrstan izvor vitamina, minerala i enzima, te sadrzi punovrijedne proteine i masnoce, koji su gradjevinski materijal za nasa tijela. Sirovo mlijeko i proizvodi od njega zapravo su savrsene prirodne i punovrijedne namirnice za covjeka.

U cemu je onda problem? Vjerujem da pogadjate. Problem je u industrijskoj obradi mlijeka. Kako je to slucaj i sa velikim brojem drugih namirnica, industrijska obrada mlijeka unistava ovu izvanrednu namirnicu i daje joj sasvim drugacija svojstva. Mlijeko koje kupujemo u prodavaonicama pasterizirano je i homogenizirano. Pasterizacija je proces kojim se mlijeko zagrijava na visokim temperaturama da bi se unistile bakterije u mlijeku. To na prvi pogled mozda zvuci sasvim u redu, znajuci da su patogene bakterije uzrocnici raznih bolesti. Medjutim, pasterizacija potpuno mijenja strukturu mlijeka, i umjesto da mlijeko postaje sigurno i korisno za upotrebu, ono zapravo postaje nesto sasvim drugo. Osim sto zagrijavanje na visokim temperaturama ubija patogene bakterije, ono ubija i korisne laktobakterije kao i mnoge druge hranjive komponente. Visoka temperatura potpuno mijenja strukturu osjetljivih mlijecnih proteina koji denaturiraju i postaju vrlo teski za probavu i stetni za zdravlje.

Pasterizacija potpuno unistava enzime iz mlijeka koji su potrebni za razgradnju i probavu mlijeka. Pasterizacija smanjuje sadrzaj vitamina, denaturira mlijecni protein, unistava vitamine B12 i B6, vitamin A, vitamin D, vitamin C, onemogucuje apsorpciju kalcija iz mlijeka, ubija korisne bakterije i promice patogene! Moze li biti gore? Ako ostavite sirovo mlijeko na sobnoj temperaturi, mlijeko se nece pokvariti vec cete dobiti kiselo mlijeko - vrlo zdravu namirnicu. To je zbog toga sto korisne bakterije iz sirovog mlijeka drze pod kontrolom lose bakterije. No, pasterizirano mlijeko nema korisnih bakterija koje bi ga cuvale od truljenja.

Denaturirani mlijecni proteini su zbog svoje strukture vrlo tesko probavljivi, osim toga su u pasteriziranom mlijeku unisteni svi enzimi i korisne laktobakterije koje pomazu razgradnju i probavu komponenti iz mlijeka. Zbog ovih problema je industrijski obradjeno mlijeko jedan od najcescih alergena te se povezuje uz cijeli niz simptoma i bolesnih stanja kao sto su probavne smetnje, alergije, kolike kod dojencadi, karijes, osteoporoza, artritis, problemi sa rastom kod djece, ucestale infekcije usiju kod djece, bolesti srca i rak. S druge strane, sirovo mlijeko ne izaziva bolesna stanja vec promice zdravlje, a ljudi koji su dugo godina bili alergicni na mlijeko, u pravilu mogu tolerirati sirovo mlijeko. Sirovo mlijeko je jedna od najzdravijih i najkompletnijih namirnica koje se mogu konzumirati i toliko se razlikuje od industrijski obradjenog mlijeka da se ove dvije namirnice ne bi ni trebale nazivati zajednickim imenom.

S pasterizacijom se pocelo 20-tih godina proslog stoljeca u vrijeme kad je tuberkuloza bila cesta, kao i druge zarazne bolesti uzrokovane losim zdravstvenim stanjem zivotinja i losim higijenskim uvjetima i metodama proizvodnje. Ali vremena su se promijenila i danas se upotrebljavaju tankovi od nehrdjajuceg celika, masine za muznju i sistemi za rashladjivanje, te se provode stroge sanitarne inspekcije cime pasterizacija postaje potpuno nepotrebna. Jedino tko ima koristi od pasterizacije je industrija jer se pasteriziranom mlijeku produzava rok trajanja.

Drugi proces kojem se mlijeko izlaze je homogenizacija, razbijanje molekula masnoce pod velikim pritiskom, da bi se sprijecilo stvaranje vrhnja na mlijeku. I ovo je vrlo neprirodan postupak jer masnoca koja se dobije vise nema svoju prirodnu strukturu. Osim toga se iz mlijeka uklanja (obire) masnoca tako da kupovno mlijeko sadrzi najvise 3% mlijecne masti. Evo radi usporedbe: mlijeko koje ja kupujem direktno kod farmera, od krava pasmine Jersey, sadrzi preko 6% mlijecne masti. Najgore je to sto su potrosaci prevareni da je punomasno mlijeko stetno a nemasno obrano mlijeko dobro i zdravo. Samo zahvaljujuci kampanji protiv prirodnih masnoca i agresivnoj propagandi light proizvoda, industrija se uspjela osloboditi industrijskog viska koji preostaje nakon obiranja vrhnja predvidjenog za proizvodnju drugih mlijecnih proizvoda, te tako plasirati na trziste ove odmascene proizvode lose kvalitete.

Mlijecna mast sadrzi vitamine A i D koji su potrebni za asimilaciju kalcija i proteina, i bez ovih vitamina kalcij i proteini postaju teze iskoristivi i potencijalno opasni. Mlijecna mast je takodjer bogata kratkim i srednje dugackim lancima masnih kiselina koje predstavljaju zastitu protiv bolesti i stimuliraju imunoloski sitem. Nadalje mlijecna mast sadrzi vrlo vrijednu CLA (conjugated linoleic acid) koja ima snazno antikancerogeno djelovanje. Svi ovi vazni nutrijenti nestaju industrijskom preradom mlijeka.

Svako kupovno mlijeko je pasterizirano, cak i ono koje se naziva ”svjeze mlijeko”. Razlika izmedju "svjezeg" i "trajnog" mlijeka je u temperaturi i vremenu kojem se mlijeko izlaze u postupku pasterizacije. Svjeze mlijeko se zagrijava na otprilike 60-70 stupnjeva, dok se trajno mlijeko zagrijava na temperature preko 100 stupnjeva (UHT proces) sto mu jos vise produzava rok trajanja.

Tu su nadalje i problemi antibiotika, pesticida i hormona rasta, te cinjenica da se skoro sve komercijalne krave hrane zitaricama umjesto da pasu travu, koja je njihova prirodna hrana. Sve ovo mijenja kompoziciju masnoca u mlijeku, posebno CLA. Prava prirodna hrana za krave koje daju mlijeko je zelena trava u proljece, ljeto i jesen, te sijeno zimi. Nikakvo brasno od soje, zitarice i razni industrijski otpad ne mogu predstavljati dobru hranu za zivotinje. Vitalne tvari kao sto su vitamini A i D, te ”aktivator X” (kojeg je dr Weston A. Price otkrio u svim prirodnim punomasnim namirnicama i za kojeg se danas smatra da je to vitamin K2) potrebni su za optimalnu asimilaciju minerala te su u velikoj mjeri prisutni u mlijeku krava koje pasu travu, osobito brzo rastecu travu u proljece i jesen. No, vitamini A i D se drasticno smanjuju a aktivator X potpuno nestaje hrane li se krave komercijalno zitaricama i sojom.

Ne tako davno, prije ”modernih” industrijskih metoda, generacijama su ljudi koristili i djeca odrastala na domacem svjezem punomasnom mlijeku, prirodnom zutom maslacu, svjezim domacim sirevima i vrhnju. Ako imate mogucnosti nabavljati domace sirovo mlijeko, to je nesto najbolje sto mozete uciniti za zdravlje svoje obitelji. Nije tesko napraviti domaci jogurt, kefir, svjezi sir… treba malo vremena i volje, ali to je zanemarivo u odnosu na vrijednost koju dobivamo, jer se vrijednost dobrog zdravlja ne moze nicim mjeriti.

Potraznja stvara ponudu, i sto nas je vise koji trazimo prirodno svjeze mlijeko i meso zivotinja koje slobodno zive i pasu na zelenim pasnjacima, to ce se brze proizvodjaci morati prilagoditi zahtjevima potrosaca. Buducnost je u nasim rukama, jer smo mi ti koji odlucujemo gdje cemo ulagati svoj novac i koje cemo proizvode kupovati a trziste je ovisno o kupcima. Pomozite malim lokalnim proizvodjacima, koji se bave uzgojem stoke, peradi, povrca i voca na malo tako sto cete kupovati njihove proizvode. Bojkotirajte najgore procesiranu osiromasenu hranu u kojoj nema hranjivih tvari i koja sadrzi brojne stetne aditive. Industrijski upropastena hrana pridonosi raznim bolesnim stanjima dok prirodna i zdrava hrana cuva dobro zdravlje i podize kvalitetu zivljenja.

relaxforum

Nema komentara:

Objavi komentar