Ishrana za dijabetičare


- ISHRANA ZA OBOLjELE OD ŠEĆERNE BOLESTI -

Jedan od osnovnih principa u lecenju obolelih od dijabetesa je primena adekvatne ishrane!

Kod planiranja dijete važno je ocuvati odnos izmedu ugljenih hidrata, masti i proteina.
Od ukupnog energetskog unosa ugljeni hidrati treba da cine 50-60%, masti 30%, proteini 20%.

Osnovna pravila u ishrani:

1. Hranu pripremati što kracom termickom obradom, izuzev gde je neophodno, kako bi se što više sacuvali
vitamini.
2. Izbegavati dodavanje masnoca i jakih žacina, što ne znaci da ih treba potpuno iskljuciti, jer je veoma važno
da ukus hrane bude zadovoljavajuci.

3. Hranu uzimati sveze pripremljenu, bolje kuvanu nego prženu.
4. Broj obroka je obicno 5-6, najbolje je da su uvek u isto vreme.

MESO

- birati uglavnom posne vreste mesa: piletina, teletina, mršava govedina, jagnjetina i posna plava riba.

- Meso bariti ili pripremati "leso" (bariti sa malo ulja). Sa mesa ukloniti kožicu i masnocu.

Meso se može povremeno peci i na teflonu ili roštilju. U mleveno meso mogu se dodati sojine pahulje (do 1/3 težine). Ako se mleveno meso koristi za pripremanje musake ili sarme, kolicina hleba uz obrok se smanjuje za kolicinu hleba, krompira ili pirinca pridodatu mesu.

U ova jela dodaje se malo ulja i to kukuruznog ili maslinovog.
Riba se savetuje bar 2 puta nedeljno.

JAJA

mogu se jesti 1-2 jajeta nedeljno, oboleli od žucne kesice mogu da jedu samo belance.

MLEKO I MLECNI PROIZVODI

- savetuju se proizvodi od obranog mleka.
Margarin ima više nezasicenih masnih kiselina u odnosu na maslac. Jogurt i kiselo mleko uzimati u manjim kolicinama u odnosu na obrano mleko jer imaju nešto više masnoca.

SUPE I CORBE

- veoma znacajne u ishrani, kuvaju se od raznih vrsta povrca, ali moraju biti bez masnoce (kada se ohladi skinuti sav visak masnoce sa površine pa tek onda podgrejati).


HLEB

- uzimati po jedno parce (50 gr) uz svaki obrok.
Preporucuje se crni, ražani ili graham hleb jer ovi tipovi hleba zbog bogatog sadržaja dijetetskih vlakana sprecavaju nagli pad šecera posle obroka, što se dešava ako se uzima beli hleb. Uz obrok koji sadrži krompir, pirinac, pasulj ili mladi grašak ne preporucuje se uzimanje hleba.

TESTENINE

- izbegavati, kada se konzumiraju onda se ne uzima hleb.

SO

- unos soli takode mora da bude kontrolisan.
Osobe koje nemaju povišen krvni pritisak mogu da unesu 6 grama soli dnevno (hranu ne dosoljavati), dok oni koji boluju od hipertenzije mogu da unesu 3 grama soli na dan (jesti neslanu hranu).

ALKOHOL

- nije poželjan za dijabeticare jer ima dosta kalorija.
Ukoliko se konzumira, treba ga uzimati obavezno uz hranu, neposredno pre ili nakon obroka, jer kod dijabeticara koji su na terapiji tabletama ili Insulinu može izazvati dugotrajne i opasne hipoglikemije!

KAFA I CAJ

- mogu se koristiti umereno nezasladeni ili zasladeni veštackim zasladivacima.

Od zasladivaca se preporucuje aspartam, fruktoza se može uzimati u veoma malim kolicinama jer je veoma slatka i u vecim kolicinama povecava šecer i masnoce u krvi.

yuforum

Nema komentara:

Objavi komentar