Sok i džem od jagoda


Za pikantniji okus džemu možete dodati limetu, listić metvice ili popržene, sjeckane bademe. Sok od jagode najbolje je popiti isti dan jer se može lako pokvariti.



Sok od jagoda najlakše je pripremiti štapnim mikserom - ispasirajte jagode s malo šećera, a po želji možete dodati i banane, mlijeko ili jogurt. Takve voćne napitke najbolje je popiti isti dan jer bi se mogli pokvariti, a trajnije voćne sirupe treba prokuhati i uliti u sterilizirane boce. Na tri kilograma jagoda stavlja se oko 700 g šećera i dvije vrećice limunske kiseline. Voće se opere, očisti i kuha oko 30 minuta s dvije litre vode. Potom se ohladi, doda šećer, limunska kiselina i tri litre vode pa pusti da zakuha, a potom ulijeva u boce.

I priprema džema od jagoda prilično je jednostavna. Želite li malo drukčiji džem, umjesto limuna možete dodati sok od limete ili ubaciti koji listić svježe metvice. Također, badem nasjeckan na listiće možete popržiti na tavi bez ulja i umiješati ih u vruć džem. A ako ste raspoloženi za eksperimentiranje s pikantnijim okusima, džemu dodajte žličicu zgnječenoga zelenog papra i kuhajte ga s jagodama.

Džemove i sokove najbolje je kuhati u velikoj posudi koju treba napuniti najviše do polovice, da smjesa ne prekipi. Na hladnom i tamnome mjestu domaći džemovi održat će se 6-12 mjeseci.
Jednostavni džem od jagoda

Sastojci: 800g šećera, 1 kg jagoda, limun

Priprema: Jagode oprati, očistiti i staviti u posudu s debelim dnom. Iscijediti limun, sokom preliti jagode i zagrijavati uz neprestano miješanje. Kad smjesa proključa, postupno dodavati šećer i kuhati uz često miješanje oko jedan sat, dok ne postane gusto poput meda. Vruć džem staviti u tople staklenke sterilizirane u pećnici ili vrućoj vodi te ih zatvoriti poklopcem ili celofanom.
Sladoled od jagoda

Sastojci: 500g jagoda, naranča, 350g šećera, 100 ml slatkog vrhnja

Priprema: Propasirati jagode i dodati im narančin sok. Posebno skuhati šećer s pola litre vode, malo ohladiti, dodati jagode i slatko vrhnje pa sve dobro izmiješati. Staviti u dvije čaše i u zamrzivač da se stvrdne.

Nema komentara:

Objavi komentar