Savjeti za kuhanje tjestenine


Gino d'Acampo, autor kuharice Najbolja talijanska tjestenina, savjetuje kako skuhati savršenu tjesteninu
Autor kulinarskih uspješnica Gino d'Acampo u knjizi Najbolja hrvatska tjestenina u izdanju Mozaik knjige donosi 100 ukusnih recepata za jela od tjestenine za svaku prigodu.

Gino je napokon napisao kuharicu posvećenu isključivo tjestenini, njegovoj najdražoj talijanskoj namirnici, za koju kaže da je definitivno nešto najbolje od sve brze hrane koja postoji. A kako skuhati savršenu tjesteninu jedno je od najčešćih pitanja koje mu postavljaju.

Pored 10 najbitnijih savjeta koje vam u nastavku donosimo, Gino uvijek savjetuje da se tjestenina kuha u velikom loncu (za kuhanje 1 kg tjestenine preporučuje lonac promjera 24 cm, visok 20 cm) i nikako ne preporuča kuhanje više od 1 kg tjestenine odjedanput. Također, treba pripaziti na količinu soli - ukoliko ćete umakom ili dodacima (kapari, inćuni isl.) dodatno zaslaniti tjesteninu, za vrijeme kuhanja stavite manje soli.


Kao najbolja kuharska pomagala za kuhanje izvrsne tjestenine Gino ističe veliki lonac, veliko cjedilo, dugačke hvataljke, dugačku drvenu kuhaču i veliku tavu ili lonac u kojem ćete napraviti umak. Umak neka bude gotov prije nego što skuhate tjesteninu, da vam se tjestenina ne bi prekuhala dok pripremate umak i postala gnjecava.

Da biste skuhali savršenu tjesteninu, uvijek morate paziti da imate dovoljno vode u loncu. Da biste skuhali 500 g tjestenine, trebat će vam 4,5 litre vode.
Neka voda obavezno zakipi prije nego što u nju stavite tjesteninu.
Na svake 4,5 litre vode stavite dvije pune žlice soli.
Tjesteninu nikad nemojte kuhati poklopljenu.
Dok se kuha, promiješajte tjesteninu barem svake dvije minute.
Nema potrebe da u kipuću vodu prije stavljanja tjestenine dodajete ulje - to je samo gubitak novaca i vremena. Ulje je lakše od vode i zato se digne na površinu, tako da ne sprečava lijepljenje tjestenine, budući da ona ostaje ispod njega.
Tjesteninu uvijek skuhajte al dente (skuhana, ali čvrsta) i zato kušajte dok se kuha. Ako želite savršeno al dente kuhanu tjesteninu, kuhajte ju 1 minutu kraće nego što piše na omotu.
Zapamtite da se svježa tjestenina uvijek skuha brže nego suha.
Kada radite tijesto za tjesteninu, pazite da ga previše ne umijesite jer će se zagrijati i bit će ga teže razvaljati.
Najvažnije pravilo - neka sva tjestenina bude obložena umakom. Nikada nemojte samo staviti umak na tjesteninu.

luda go

Nema komentara:

Objavi komentar