Mali vodič kroz začine


Samo hrabro u isticanju okusa jer začini mogu domaće specijalitete pretvoriti u egzotične, a đumbir, anis i klinčići poboljšavaju čak i deserte i u preljevimaZačini ne samo da izvlače najbolje iz jela a da ne dodaju kalorije ili sol nego su i izvor antioksidansa. Zato samo hrabro eksperimentirajte te kombinirajte začine i hranu da biste pronašli kombinaciju baš po svom ukusu. Ipak, slijedeći “zakone sigurnosti”, pokusi sigurno neće loše završiti. S morskim plodovima i ribom najčešće se kombiniraju jamajčanski papar, timijan, crvena paprika, kurkuma ili curry.
Sa svinjetinom se odlično slažu cimet, mažuran, kadulja, ružmarin, čili i curry, a većina tih začina slaže se i s govedinom. Okus piletine ili puretine poboljšat će kapar, curry, čili, šafran, kadulja ili ružmarin. No važno je imati na umu da mljeveni brže otpuštaju aromu, pa mogu zatomiti okus jela.
Začine isprobajte i u salatama ili preljevima, pa ih osvježite rikulom, bosiljkom, vlascem ili peršinom. Također, začini poput anisa, cimeta, klinčića, đumbira ili muškatnog oraščića mogu se dodati čak i desertima, a voće još slasnijim čine đumbir, metvica, klinčići, bergamot, lavanda... Želite li isprobati nešto novo, nacionalnim specijalitetima dodajte egzotičnije začine koji bi vam se mogli svidjeti.
Nema čilija i curryja bez kumina
Kumin se može naći u obliku sjemenki i praha, a okus mu možete još poboljšati ako sjemenke popržite u suhoj tavi. Najčešće se koristi u curryju te za začinjanje slanutka, čilija, gulaša, kus-kusa i jela od povrća.
Umacima i mesu paprika pruža osebujan okus
Crvena ljuta paprika daje jelima toplinu ili oštrinu, ovisno o količini. Najčešće se dodaje umacima za roštilj, no može se dodati i umacima od rajčice ili sira, pečenim jelima od jaja te nemasnome mesu.
Daje aromu i boju
Šafran daje zlatnu boju paelli, a može se dodavati juhama, morskim plodovima, tjesteninama i jelima od riže, ali i kruhu te kolačima.
Od slanog do slatkog
Cimet se stavlja u kavu i kuhano vino, kolače, slatkiše i kruh, ali i u marinade, mesa, tjestenine, povrće, pa čak i u voćne salate.

tockia

Nema komentara:

Objavi komentar