Mali kuharski trikovi


Kad kolač nije pečen...
- Ako ste izvadili kolač iz pećnice a on nije pečen, ne brinite nije sve propalo. Spustite kolač u hladno mleko i onda ga vratite u pećnicu da se dopeče.


- Tortu ćete iseći na lepu parčad, ako nakon svakog reza nož kratko umočite u hladnu vodu. Za sečenje kremastih torti nož treba umočiti u toplu vodu.

- Ulje za pomfrit može se upotrebljavati više puta, a da ono pri tom zadrži svežinu i da ne pocrni, u posudu u kojoj ste sačuvali ulje stavite ljusku od jajeta. Ljuska će vremenom pocrneti pa je povremeno treba menjati.

- Presoljenom jelu vratićete pravi ukus ako mu dodate kašiku sirćeta i kašiku šećera.

- Nove posude od gline (da bi duže trajale) pre upotrebe treba držati 15 sati potopljene u slanoj vodi.

- Sosovi i čorbice od povrća dobiće bolji ukus ako im se na kraju kuvanja doda malo maslaca.

- Prženi krompir je ukusniji ako ga pre prženja stavite u kipuću vodu oko dva minuta, prosušite i onda pržite.

- Da bi se želatin brže rastvorio, preliti ga hladnom vodom u srazmeri 1 deo želatina i 4 dela vode, pa ga onda zagrevati.

-Crni luk ćete najlakše očistiti ako ga potopite u toplu vodu. Secite ga na mokroj dasci vlažnim nožem, tada luk neće iritirati oči.
Kako skuvati piinač?

- Pirinač prvo, na malo ulja, propržiti uz stalno mešanje. Kad počne da škripi naliti vodom i kuvati. Odnos pirinča i vode treba da je 1 : 2,5. Tako se pirinač neće lepiti, a zrna će biti rastresita.

- Kao dodatak za supe i čorbe mogu se koristiti kockice tost hleba propržene na ulju u koje treba sipati malo belog luka u prahu. Na kraju prženja posuti origanom.

- Testo će se bolje umesiti ako se zamesi od tek prosejanog brašna.

- Da se pri kuvanju krompiri ne bi raspali treba ih kuvati u slanoj vodi. Ali so treba dodati u vodu pri kraju kuvanja, jer se u protivnom neće dobro skuvati.

- Tvrd ušećeren med treba postepeno rastapati tako što teglu treba staviti u mlaku vodu i postepeno zagrevati, jer ako se naglo zagreje izgubiće lekovitost, miris i ukus.

-Ako ste presolili jelo dodati na vrh noža sode bikarbone.
U presoljenu čorbu dodati 4 oljuštena i isečena krompira.
Ukoliko je pečenje preslano uzeti kuhinjsku čistu krpu, pokvasiti je, ocediti i nekoliko puta uviti preko mesa. Preko sipati malo soli, poklopiti i držati tako pola sata.

- Za sva testa i kolače koji se peku u plehu korisiti kupljen masni papir ili običan beli (za kucanje) koji treba sa obe strane tanko premazati uljem. Kolač ćete lako izvaditi, a i pleh će ostati čist.

- Kod kuvanja spanaća treba dodati malo sode bikarbone u šerpu u kojoj se kuva i ne treba je poklopiti, da bi spanać zadržao zelenu boju.



- Ako se buter užegao treba ga staviti nekoliko sati u vodu sa sodom bikarbonom. Posle ga dobro oprati svežom vodom.

- Prilikom barenja ribe sipati malo mleka; Meso će postati belje, a nestaće i neprijatan miris koji se širi pri barenju ribe. Isti efekat se postiže kada se posuda prekrije krpom natopljenom u sirćetu, naravno mleko onda ne treba dodavati.

- Tvrd ušećeren med ne sme se naglo zagrevati jer će izgubiti ukus, miris i lekovitost. Teglu treba staviti u posudu sa mlakom vodom i postepeno zagrevati.


ZAGORELE ŠERPE
Ako su vam šerpe zagorele posle kuvanja sipajte u nju limun, sirće i malo deterdženta, prokuvajte i posuda će biti kao nova.

ZAMRZNITE LUK
Malo toga možete da uradite da biste poštedeli sebe, ukućane i komšije neprijtnog mirisa dinstanog luka. Ono što možete da uradite je da jednom nedeljno ili ređe izdinstate veću količinu crnog luka, a potom ga zamrznete. Za svako naredno kuvanje samo odvojte kašikom i koristite ga normalno.

LISNATO TESTO
Ako vam lisnato testo preostane nakon upotrebe, ostatke ne bacajte. Zamesite manje komade, a u posudi umutite jaje. Premažite testo i pospite rendanim sirom. Pecite u rerni na temperaturi od 200 C oko 10 minuta. Ovo posluženje možete servirati i toplo i hladno.

PASTA ZA OTISKE
Sve mesingane površine u kuhinji, kvake, držače za ubruse, maramice, salvete najlakše ćete odmastiti i oribati običnom pastom za zube.

KOCKICE LEDA S VOĆEM
Kockice leda za aperitiv biæe lepše i ukusnije ako u vodu, u posudu za led, stavite tanko izrezane kore limuna ili pomorandže, višnje ili bobice grožđa.

SVEŽE BANANE
Da banane u voćnoj salati ne bi pocrnele, poprskajte ih limunovim sokom i pospite prah šećerom.

DA LAKŠE OLJUŠTITE PARADAJZ
Da biste lakše skinuli kožicu s paradajza, prelijte ga ključalom vodom. Tako će ovaj posao biti znatno lakši, a paradajz se neće raspadati.

SVEŽ KUVANI KROMPIR
Ako vam je preostala veća količina kuvanog krompira, uz malo volje možete imati ukusan dodatak uz novi ručak. Prelijte ga slanom, kipućom vodom i pustite da provri, zatim vodu ocedite. Na taj način, za samo nekoliko minuta, krompir možete poslužiti kao da je sveže skuvan, uz glavno jelo.

SO PROTIV GORČINE
Kad kuvate testeninu so stavite u vruću vodu, da pasta ne bi bila gorkog ukusa.

ŠEĆER − PRIRODNI KONZERVANS
Jagode, maline, kajsije, breskve i ostalo voće koje ostavljate u zamrzivač, uvek pakujte u posude i svaki red voća dobro pospite šećerom. Šećer ne dozvoljava mrazu da prodre u njega i oduzme mu prirodan ukus.

PRESOLJENO JELO
Ako ste presolili jelo dodajte jedan ili više krompira i oni će „pokupiti“ sav višak soli.

ČUVANJE MASLACA VAN FRIŽIDERA
Maslac držite u plastičnoj posudi sa hermetičkim poklopcem u kojoj je pitka, a može i morska voda, tako da maslac pliva. Ovako ga možete čuvati potpuno bez odlaganja u frižider, a biće i mekan, pa će se lako razmazivati.

SIRĆE ZA ČIŠĆENJE KUHINJE
Nanesite na krpu sirće i malo soli i ovom mešavinom izribajte pločice u kuhinji, kao i sve zamašćene površine. I ako vam se zapuše slivnici koristite sirće: sipajte 2 dl, sačekajte desetak minuta, a zatim pustite jak mlaz vrele vode.

ZAPEČENI SIREVI
Stručnjaci su testirali sireve na visokim temperaturama, a mi vam nudimo spisak sireva koji su najbolji za pripremu toplih sendviča, pica ili jela od povrća.
−Parmezan: Ovoj vrsti italijanskog sira treba dodati malo pavlake, jer se nakon zagrevanja brzo stvrdne i postane gorak.
− Ementaler: To je veoma mastan sir, koji se lako topi i ima lepu zlatnu boju. Najbolji je za topla jela kada je prezreo.
− Mocarela: Kad se zapeče, dobije lep ukus. Savetujemo da ovaj sir koristite kada spremate picu, a odličan ukus daje i salatama od svežeg povrća.



Nema komentara:

Objavi komentar