Kupus


Kupus, Brassica oleracea (zelje, kapus)

Porodica: krstašice, Brassicaceae

Ljekoviti dijelovi biljke: Listovi


Opis: Dublje opisivanje kupusa je izostavljeno s obzirom da je njegov karakterističan glavat izgled vjerojatno poznat velikoj većini posjetitelja. Možemo samo spomenuti da je glavati kupus, zajedno sa keljom, korabicama i cvjetačom, nastao od divljeg kupusa.

Vrijeme sabiranja i nalazišta: Zelene glave sijeku se u jesen, te ih se sprema na hladna mjesta ili pak se kiseli (cijeli ili nariban). Kupus se može naći gotovo u svakoj sredini, zasađen na manjim ili većim površinama.

Ljekovita svojstva i primjena: Sok od kupusa poznat je kao sredstvo protiv želučanih čireva. Ovo svojstvo poznato je od davnina, a u novije vrijeme dokazano je i znanstveno. Dodatna mogućnost korištenja kupusa je i vanjska primjena, iako nije toliko značajna kao prvo navedeno djelovanje ove biljke.

Kupus se također može primijeniti i u brojnim jelima, kao što su sarma, salata od kupusa, ali i brojna druga jela.

Aktivne tvari: Mineralne tvari, mnogi vitamini (među njima i vitamin U), tanini i različite organske kiseline.

Recept: Od svježih listova zelene glave kupusa radi se sok istiskivanjem ili pak pomoću sokovnika; tako nastaje koncentrirani sok s karakterističnim mirisom i slatkastim okusom, koji je vrlo djelotvoran u liječenju želučanih tegoba. Liječenje obično traje nekoliko tjedana.
izvor: ljekovite biljke

Nema komentara:

Objavi komentar