Kineski kupus


Kineski kupus – izvor energije i vitamina

Kineski kupus (lat. Brassica chinensis ili Brassica pekinensis) je zeleno lisnato povrće, nevjerojatno bogato mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine, minerale, karotenoide itd.

Tradicija uzgajanja ovog povrća je stara najmanje 6000 godina. Kinezi su počeli prvi upotrebljavati ovo povrće za pripremu jela ugodnog i nježnog okusa. Poznavali su i njegova medicinska svojstva. Liječnik Li Shizhen iz dinastije Ming je proučavao ljekovita svojstva kineskog kupusa.

U 14 stoljeću kineski kupus se proširio na sve dijelove Kine, a početkom 20 stoljeća – u Koreju i Japan. Sada je kineski kupus poznat u cijelome svijetu i dostupan je skoro u svakom supermarketu.

Kineski kupus pripada porodici cruciferae . Drugi članovi ove porodice su brokula, obični kupus, karfiol i kelj pupčar.

Utjecaj na zdravlje

Sočni zeleni listovi kineskog kupusa imaju odličan okus i idealni su za pripremu salata i juha. Osim svog odličnog okusa, kineski kupus je poznat po svome povoljnom utjecaju na zdravlje.

Kineski kupus je bogat izvor mnogih važnih vitamina, poput vitamina A,C i K. Vitamin A je neophodan za pravilno funkcioniranje imunog sistema, dobar vid, rast kostiju i zubi, dok vitamin K igra važnu ulogu u procesu koagulacije krvi. Osim toga, vitamin K poboljšava apsorpciju kalcija i održava gustoću kostiju. Vitamin C je poznati prirodni antioksidant, koji nas štiti od štetnog utjecaja slobodnih radikala.

Kineski kupus je bogat vitaminom D, koji poboljšava apsorpciju kalcija i fosfora i zbog toga utječe na zdravlje zubi i kostiju. Osim toga, kineski kupus sadrži znatne količine folne kiseline i vitamina B6.

Folna kiselina je neophodna za pravilno formiranje tkiva i stanica i smanjuje rizik od bolesti srca. S druge strane, vitamin B6 je ključan za metabolizam ugljikohidrata, masti i proteina i formiranje crvenih krvnih stanica i antitijela.

Osim vitamina, kineski kupus je značajan izvor karotenoida poput beta-karotena. Karotenoidi su poznati zbog svojih antioksidacijskih svojstava.

Provedena istraživanja potvrđuju, da konzumiranje namirnica, bogatih beta-karotenom, smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka. Osim toga, karotenoidi povoljno utječu na očne bolesti poput glaukoma i degeneracije oka.

Kineski kupus sadrži velike količine mnogih važnih minerala poput kalcija i kalija. Kalcij je važan za zdravlje zubi i kostiju, dok kalij održava balans elektrolita u našem tijelu. Kalij također smanjuje rizik od problema sa cirkulacijom i srčanih bolesti. Osim toga, kalij je odgovoran za regulaciju krvnog tlaka.

Kineski kupus je odličan izvor dijetalnih vlakana, ne sadrži masti i ima nizak sadržaj natrija.

Mnoge studije povezuju konzumiranje povrća iz porodice cruciferae (kineski kupus, karfiol, brokula) sa smanjenim rizikom od pojave raka. To je zbog toga, da ovo povrće sadrži glukozinolat, koji se bori sa rakom i poboljšava rad imuniteta.

Ovo hranjivo povrće nije samo ukusno, nego i zdravo. Kineski kupus osigurava dovoljan unos vitamina, neophodnih za naše zdravlje, i štiti od mnogih bolesti.
izvor: alternativa-za-vas

Nema komentara:

Objavi komentar