Čokolada je zdrava


Čokolada nije samo delicija

Čokolada nije samo delicija u kojoj uživaju svi bez obzira na dob. Ona je zdrava i ljekovita jer smanjuje stres, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, jača imunitet, djeluje antidepresivno, ali i kao afrodizijak.


Čokolada se radi od tropske biljke kakaovca ili Theobroma cacao, što znači hrana bogova, donosi Tportal.hr.

Ovisno o procesu proizvodnje, različite vrste čokolade sadržavaju različitu količinu flavonoida. Bijela čokolada primjerice sadrži zanemarivu količinu tog antioksidansa, dok je crna čokolada bogata tim vrlo korisnim sastojkom i ujedno najzdravija.

Ona ima visok udio kakaovca, dok je mliječna čokolada koja se uglavnom najviše konzumira najnezdravija zbog visokog postotka masti i šećera. Crna čokolada je pak iznimno bogata polifenolima, tvarima koje štite od bolesti srca i krvnih žila.

Čokolada je najbolji poznati antioksidans i magnezijem najbogatija namirnica. Pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, povišenog krvnog tlaka i dijabetesa. Nekoliko kockica crne čokolade na dan ima isti učinak kao i aspirin u smanjivanju koagulacije krvi i opasnosti od začepljenja arterija s kojim kreću brojne srčane tegobe.

Osim protektivnog djelovanja na kardiovaskularni sustav, poznato je da kakao, glavni sastojak čokolade, sadržava flavonoid teobromid čiji je učinak protiv kašlja skoro tri puta snažniji od djelovanja kodeina.

Otprije znamo da je čokolada izvor nekih vrijednih nutrijenata te da u većim količinama djeluje blago antidepresivno. Osim što sadrži veliku količinu antioksidansa koji pozitivno utječu na zdravlje i imunitet općenito, tamna čokolada ima još dva sastojka ključna za seksualnu želju.

Čokolada je najbolji poznati antioksidans, a bogata je i magnezijem.

Feniletilamin je kemikalija za koju se vjeruje da podiže raspoloženje, a teobromin, alkaloid srodan kofeinu, također 'diže' i dušu i tijelo. Talijanski znanstvenici kažu da žene koje redovito jedu čokoladu imaju izraženiji libido, lakše i jače se uzbude kad je seks u pitanju, a i orgazam doživljavaju lakše i češće.

Čokolada oslobađa hormone sreće koji su najbolji lijek protiv stresa i boli te čak potiču i naš imunološki sustav, čime čokolada pridonosi dugovječnosti.

Zato ne izbjegavajte čokoladu, već samo obratite više pažnje na to kakvu čokoladu jedete. Birajte onu s visokim udjelom kakaovca koja blagotvorno djeluje na vaše zdravlje.

Uostalom, pokušaj da prestanete misliti na slastice koje debljaju, ali u kojima zaista uživate, mogao bi imati sasvim suprotan učinak i navesti vas da jedete - više. Istraživanja su naime potvrdila da je istina da potiskivanje određenih misli i osjećaja vodi u to da oni postaju sve dominantniji.


luda go

Nema komentara:

Objavi komentar