Čaj


Čajem zovemo pripravak koji dobijemo namakanjem biljaka u vodi.

Čaj pripremamo (osim ako na uputama nije drugačije naznačeno) tako što prethodno zavrijemo vodu, te njom prelijemo sušeno bilje (jednu žlicu bilja na dva do tri dcl vode) ili vrelom vodom prelijemo filtar vrećicu s biljem. Šalica ili druga posuda se poklopi i pusti da odstoji 5 do 10 minuta. Potom se procijedi.


Čajeve je najbolje piti nezaslađene, ali mogu se zasladiti medom ili šećerom.

Ako se priprema veća količina čaja, čaj se procijedi i čuva u termos boci, kako bi se izbjeglo ponovno zagrijavanje, ali najbolje ga je piti uvijek svježe pripremljenog.

Kako biste optimalizirali korist koju vam čaj donosi trebali biste piti do 4 šalice čaja dnevno.

Kao voće i povrće čaj je prirodni izvor flavona koji pokreću antioksidante u tijelu. Vrsta čaja koju pijete u tom smislu gotovo je nevažna. Npr. Crni i zeleni čaj, potpuno različiti, imaju sličnu količinu antioksidanata.

Također, svaki čaj vraća vodu u tijelo, te ga se može uračunati u 2 litre nužne tekućine (za razliku od nekih drugih napitaka).

Čaj koji se pije duže vrijeme ili preventivno trebao bi biti blaži, pola žlice sušenog bilja na pola litre vode, a za brzo djelovanje priprema se jači čaj, jedna čajna žličica na 1 dl vode.

Za vanjsku uporabu priprema se čaj nešto jače koncentracije, iako se kod kupke koriste zbog velike količine vode i dosta blaži pripravci.

Neki od zdravih čajeva:


Priprema svih navedenih čajeva traje oko 10 minuta i izrazito je jednostavna, a navedene količine dostatne su za jednu osobu.

Ananas-agava:

1 kolut osušenog ananasa
1 žličica zelenog čaja
1 kolut svježeg ananasa
1 žličica koncentrata agave

Usitniti kolut osušenog ananasa, dodati ga u šalicu s žličicom zelenog čaja, zaliti s 250 ml kipuće vode i ostaviti na nekoliko minuta. Komadiće svježeg ananasa pomiješati s koncentratom agave i dodati u vrući čaj.

Šipak-čili:
1 žličica osušenog šipka
1 žličica rooibos čaja
1 svježi čili
1 žličica koncentrata od jabuke

Preko šipka, rooibos čaja i usitnjenog čilija bez koštica preliti 250 ml hladne vode te zajedno zakuhati. Ostaviti 4-5 minuta u poklopljenoj posudi, zatim procijediti i zasladiti koncentratom jabuke.

Kardamom-menta

1 žličica sjemenki kardamoma
3 grančice svježe mente
1 komad limunove kore
1 žličica meda

Grubo nasjeckati kardamom i preliti ga s 250 ml hladne vode. Zakuhati i procijediti te naliti u šalicu s mentom i limunovom korom. Zasladiti medom.

Kopriva-breza

1 žličica suhih listova koprive
1 žličica suhih listova breze
pola žličice plodova smreke
1 komad limunove kore
1 žličica meda

Listove koprive, breze i plodova smreke preliti s 250 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti 8 minuta. Zatim ocijediti te začiniti medom i limunovom korom.


luda go

Nema komentara:

Objavi komentar