Brza i ukusna hrana

Gotovo u tili čas: Kuhane kozice, preprženi patlidžani, svježe rajčice, limunov sok i svježi bosiljak pretvaraju ekspresna jela u osjetilnu senzaciju s minimalno kalorija




Jedan od najjednostavnih ljetnih recepata je salata s kozicama i kus-kusom. Za ovo jelo s minimalnim kuhanjem potrebni su šalica kus-kusa, sol, papar, 45 dag kuhanih kozica, 20 dag graška, limenka rajčica, svježi bosiljak, dvije tanko isjeckane ljutike, dvije žlice maslinova ulja, dvije žličice naribane limunove korice i tri žlice soka od istog agruma. Nakon što ste se “oboružali” ovim sastojcima, slijedi jednostavna priprema. Skuhajte kus-kus, a tijekom kuhanja posolite i popaprite prema želji. Poklopite te ostavite da stoji pet minuta.

U drugoj posudi pomiješajte skuhane kozice, grašak, rajčice, bosiljak, nasjeckanu ljutiku, naribanu limunovu koricu i njegov sok te umiješajte 3/4 žličice soli i 1/4 žličice papra. Dobro promiješajte pa prelijte preko kus-kusa. Drugi prijedlog za vruće dane je tipično sicilijansko jelo caponata - za one koji se žele malo “odmoriti” od mesa. Sastojci potrebni za ovo lagano mediteransko jelo su pet patlidžana, 250 g luka, kg svježih rajčica, 100 g zelenih maslina, 50 g kapara, ljuta papričica, celer, 100 ml ulja (mješavina maslinova i suncokretova ulja), tri žlice vinskog octa, sol, žličica šećera i bosiljak.

Patlidžane narežite na kockice, posolite i ostavite da odstoje. U tavi popržite luk pa pirjajte uz dodavanje rajčica. Patlidžane isperite i dobro posušite te popecite na posebnoj tavi i dodajte celer. Smjesu pomiješajte s umakom od rajčica pa dodajte narezane masline i kapare. Pirjajte još pet minuta. Pospite šećerom, dodajte ocat i nasjeckanu papričicu. Kuhajte još pet minuta te pospite bosiljkom.Salata s proteinima postaje pravi obrok.
Slasno jelo u deset minuta

Čak i strastveni gurmani u vrijeme vrućina imaju razumijevanja za prehrambene navike vegetarijanaca. Idealno lagano jelo bez mesa su tagliatelle sa špinatom, ricottom i pečenim patlidžanima. Potrebni sastojci za ovo jednostavno jelo su dva patlidžana izrezana po dužini, dvije žlice maslinova ulja, sol, papar, pola kg tagliatella, 15 dag špinata, dvije žličice vinskog octa, šalica ricotte i, prema želji, mljevena crvena paprika. Patlidžane premažite maslinovim uljem te začinite s malo soli i papra. Pržite pet minuta sa svake strane. Nakon toga ih dodatno nasjeckajte. Zatim skuhajte tagliatelle. Tjestenini dodajte usitnjene patlidžane, špinat, malo vinskog octa, malo soli i papra te dobro promiješajte. Po vrhu dodajte ricottu te, prema želji, crvenu papriku. Jela s tagliatellama imaju tisuću varijacija, a zapravo je tjestenina jedino što morate skuhati. Primjerice, gotovoj tjestenini dodajte nekoliko kapi maslinova ulja pomiješanog s peršinom.

Ubacite kukuruz i promiješajte. Nasjeckajte zelene masline i papriku te promiješajte. Kao lagani umak može poslužiti sirni namaz s vlascem - rastopite ga te dodajte tijestu. Možete dodati tunu ili pršut prema želji.
Salate

Ljetne salate ne moraju biti samo od povrća. Pretvorite salatu u pravi obrok tako da joj dodate proteine. Salata je idealan način da se iskoriste ostaci piletine ili teletine koji su vam ostali od roštilja večer prije. No ukusna je i tuna, kao i druge vrste mesa poput dimljene puretine, kuhane šunke ili pršuta.

Ako zelenoj salati, rajčicama i, primjerice, paprici ne želite dodati meso, dodajte konzervu graha. Ukusnost salate najviše ovisi o preljevima, a dodatno ih možete “začiniti” ako joj dodate kukuruz iz konzerve ili kockice preprženoga kruha. Bobičasto voće osvježava salatu.
Hamburgeri s lubenicom, lukom, umakom od soje i kečapom

Sastojci: 680 g mljevene svinjetine, 4 čaše lubenice, svježi krastavac, limunov sok, 1/4 čaše kečapa, 2 žlice umaka od soje, 2 češnja češnjaka, luk, 4 žemlje za hamburger, zelena salata.

Priprema: U zdjeli pomiješajte lubenicu, krastavac, limunov sok, malo ulja, sol i papar. U posebnu posudu stavite kečap. U velikoj zdjeli pomiješajte svinjetinu, umak od soje i češnjak pa oblikujte pljeskavice. Naknadno dodajte luk. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri. Pržite meso i luk dok ne budu dovoljno pečeni, oko šest minuta sa svake strane. Poslužite pljeskavice sa žemljama te kečapom, zelenom salatom, lukom i smjesom od lubenice koja se stopila sa sokom od limuna, uljem, solju i paprom. Prema nekim receptima, smjesi s lubenicom dodaje se metvica koja daje specifičan okus.
Patlidžani na maslinovu ulju

Sastojci: Četiri patlidžana, četiri koluta mozzarelle, bosiljak, maslinovo ulje, sol, papar, parmezan prema želji

Priprema: Patlidžane operite, očistite i narežite na ploške. Posolite ih i popaprite te ostavite deset minuta ispod folije. Nauljite lim za pečenje maslinovim uljem, poslažite patlidžane, polijte ih s malo maslinova ulja i pecite u pećnici dok ne omekšaju. Kad se malo ohlade, prekrijte ih kolutima mozzarelle. Začinite svježim bosiljkom i maslinovim uljem te, prema želji, parmezanom.
Grčka pasta salata s maslinovim uljem

Sastojci: 250 g tjestenine, luk, svježi krastavac, 4 rajčice, 100 g zelene salate, 200 g feta sira, maslinovo ulje, masline, limun, bosiljak.

Priprema: Skuhajte tjesteninu, a za to vrijeme narežite tanko luk i stavite u veliku posudu. Narežite krastavac i rajčice na malo veće komade. Sve dodajte u veliku zdjelu. Masline mogu ostati cijele ili ih, prema želji, usitnite. Maslinovo ulje pomiješajte u posudi s limunovim sokom, solju i paprom te je preljev za salatu gotov. Skuhanu tjesteninu procijedite i isperite hladnom vodom. Tako ocijeđenu, dodajte je povrću. Umiješajte preljev od maslinova ulja i limunova soka te dobro promiješajte. Po vrhu pospite nasjeckani bosiljak. Onima kojima nedostaje meso mogu dodati komadiće pilećih prsa ili puretine.
Pileća salata s curryjem i šljivama

Sastojci: 45 dag pilećih prsa, luk, curry, čaša jogurta, 2 češnja češnjaka, maslinovo ulje, zelena salata, 1/4 čaše marelica, šljiva

Priprema: Izmiksajte nasjeckani luk i češnjak, curry, pola čaše nemasnog jogurta, 1/4 čaše octa, sol i papar. U zdjelu stavite pileća prsa i prelijte umakom. Ostavite da se marinira sat vremena. Na maslinovu ulju prepecite piletinu sedam minuta sa svake strane. Ostavite pileća prsa da odstoje pet minuta prije rezanja. U zdjeli pomiješajte preostali jogurt, dvije žlice vinskog octa, žlicu maslinova ulja i vode te sol i papar. Smjesi dodajte nasjeckanu zelenu salatu i narezani luk. Dobro promiješajte. Na vrh stavite komadiće pilećih prsa s ustinjenim marelicama i komadićima šljive koja će jelu dati poseban okus.
Marinirani škampi i rotkvica pomiješani s kockicama kruha

Sastojci: Marinirani škampi, 1/4 čaše limunova soka, 3 žlice maslinova ulja, bosiljak, 2 rotkvice, 2 paprike, 1/3 čaše maslina, 85 g feta sira, kockice preprženoga kruha

Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte škampe, limunov sok, maslinovo ulje, bosiljak te 1/4 žličice soli i papra. Stavite sa strane na deset minuta da se okusi stope. Rotkvicu i paprike nasjeckajte na kockice. Također, usitnite masline i feta sir. Dodajte ostalim sastojcima pa dobro promiješajte. Na kraju pospite kockicama prženoga kruha. Servirajte uz zelenu salatu s bučinim uljem.

luda go

Nema komentara:

Objavi komentar