Bonton za stolom


Kod stola se sedi opušteno, ali elegantno. Ne, ne varate se. Dobro ste procitali. cesto se pogrešno misli, tumaci i sprovodi, da je elgancija nacin ukocenosti, a ukocenost se naziva elegancijom. Apsolutno netacno. Elegantno je i neusiljeno, rutinerski, slobodno i opet stilski i ugodno za promatraca.


Stolica služi za sedenje i zato zauzmite Vašim "organom" za sedenje celu površinu stolice. Noge stoje ravno, jedna pored druge, a stopala cvrsto na podu. Ramena ne vise prema napred. Sedite uspravno i pokažite junacke grudi. Tako cete najlakše izdržati i nekoliko sati. Gospodje nece izgledati neženstveno, ako nenametljivo prezentiraju jedan od najinteresantnijih delova svoga tela. Naprotiv.....

Dok jedete ne naslanjajte se na naslon stolice. Dok držite pribor za jelo rucni zglobovi nesmeju dodirivati stol. Tu leži još jedan razlog, da uvek prekriženo odložite pribor za jelo na tanjur, kada ga ne trebate. Pribor za jelo trebate onda, kada pripremate hranu za sledeci zalogaj i kada ga unosite u usta. Žvakati se može i bez pribora za jelo. Ne saginjite glavu, da bi lakše "ubacili" hranu u usta. Ispravno je podignuti ruku sa žlicom ili viljuškom do visine ustiju. Samorazumljivo je, da nož uvek ostaje u visini tanjira, jer se kod jela za stolom nož ne smatra "hladnim oružjem", ali isto tako ne služi za unošenje hrane u usta.

Laktovi i podlaktice nemaju na stolu šta tražiti. Ako Vam ruke nisu zaposlene i nemate ih gde "odložiti", dozvoljeno je dlanove spustiti na rub stola. To je kod razgovora cak i potrebno, jer cete lakše izdržati, da se gestikulirajuce ne razmašete po prostoriji. Kod stola za vreme jela se noge nesmiju prekrižiti, mislim na ono, nogu preko noge. Isto tako noge necete gurati ispod stolice, necete stopala prekrstiti ili ih oko nogu stolice smotati. Iako Vas neka cipela strahovito žulja, to ne može biti razlog, da ispod stola potajno skinete cipele.

U poslednjih nekoliko decenija su se gospodje prilicno emancipirale i zauzele mnoge domene svakodnevnog života, koje su ranije pripadale muškarcima. Ta okolnost je pogodovala mnogim izmenama u nacinu odevanja gospodja. Masovno se nose pantalone ili hlace, šta je za gospodje vrlo prakticno, a i muškarcima su se otvorili sasvim novi "vidici". Medjutim, mnoge mlade žene su delomicno zaboravile lepo hodati i korektno sedeti. Pripazite! Bez obzira, da li nosite hlace, dugu ili kratku haljinu i da li sedite nisko ili visoko, Vaše noge, posebno koljena stoje uvek zajedno. Nema nikakvih razloga, osim jednog, da gospodja ima raširene noge, ali to nije predmet obradjivanja ovih stranica.....

Ako se servira kava i kolac na nekom niskom kauc-stolu u dnevnoj gostinjskoj sobi, uzmite i podignite šoljicu i tacnicu u visinu prsiju. Jednom rukom držite tacnicu a drugom prinesite šoljicu ustima. Šoljicu smijete držati samo za zato odredjeno mesto, a to je drškica šoljice. Isto tako cete uraditi i sa tanjiricem za kolac, držeci ga u visini prsiju, unositi cete kolac u usta kašicicom ili prstima.

Cašu sa picem ce kao prvi podici sa stola domacin ili najstarija osoba u društvu. Prvi gutljaj pica ce uzeti svi prisutni za stolom, a kasnije ce svako piti po svojoj želji i potrebi. Iznimka su zdravice ili nazdravljanja, kojima ce se svi odazvati i prineti cašu ustima. A koliko ce netko kod toga stvarno popiti je njegova privatna stvar. Prije uzimanja caše poslužite se salvetom i lagano je pritisnite na usne. Na caši smiju ostati tragovi šminke, ali nikako sos ili masni otisak usana.

Za slucaj, da se prije jela služi aperitiv i ako ga niste do kraja ispili - nakon zapocetog jela ga ne cete više taknuti, iako se možda radi o Vašem omiljenom picu.Za vreme serviranja i jedenja supe ili juhe vino se ne servira i nemojte se slucajno zabuniti i reklamirati unatoc toga, što ste možda ožednili.

U mnogim ekskluzivnim lokalima i kod nekih domacina je obicaj, da se caša nakon svakog gutljaja nadoliva. To poprilicno otežava kontrolu konzumiranog pica. Ali svaki gost ima pravo takovo nadolivanje i odbiti. Izgovorite se, da morate još voziti u saobracaju ili jednostavno recite, da ne podnosite vece kolicine alkohola. Samo budale i neotesanci ce Vas izsmijati.

Prisjetite se, da postoje daleko interesantniji i ugodniji nacini dokazivanja "muškosti", nego šta je to pice i ne ustrucavjte se, da to po potrebi i glasno kažete. Naici cete na odobrovanje prisutnih, ali narocito onih osoba, kojima i želite pokazati svoju "cokoladnu stranu".cesto je nerazumljivo kako neki domacini pokušavaju "naliti" svoje goste i prijatelje ne razmišljajuci o tome, da svako od njih mora sjesti u auto i voziti kuci. Nakon ovakvog "gostoprimstva" u najsretnijem slucaju se može izgubiti vozacka dozvola, šta je vec dovoljno za ugrožavanje egzistencije cele familije.

Ukoliko se u toku rucka ili vecere zbog sledeceg serviranog jela promeni vino, Vašu cašu sa dosadašnjim vinom necete više taknuti, i ako je možda još puna. caša ce ostati na stolu, dok ne bude uklonjena, a Vi cete se posvetiti novom vinu. Ukoliko vino ne želite menjati, dozvoljeno je istu želju saopciti domacinu ili posluzi restorana i Vaša želja ce se zasigurno respektirati.

Kod nazdravljanja je dozvoljeno izreci "Živili!" ili slicno, a rado se cuje i "prosit", šta dolazi iz latinskog i može se prevesti sa "neka bude od koristi". Medjutim, za vreme jela to nije preporucljivo cešce ponavljati. Pravilo je, da muškrac uvek nazdravlja gospodji, i stariji uvek nazdravlja mladjem. Nakon nekog vremena ce mladji muškarac odgovoriti zdravicom starijem. Gospodje ne odgovaraju na zdravice nikada! Kod zdravica nakon gutljaja muškarci obavezno podižu cašu još jednom i pritom se neprimetno poklone i pogledaju unaokolo u prisutno društvo. Gospodje to nece uraditi, vec ce cašu lagano spustiti na njezino mesto. Smatra se neukusnim sa zdravicama preterivati.

cašu sa "nogicom" ili "štilglas" cete obavezno držati prstima na najtanjem mestu! Za to ima više razloga. U takvim cašama se servira samo belo i rose vino, sekt i šampanjac i kod neispravnog nacina držanja bi se sadržaj mogao ugrijati. Osim toga otisci masnih prstiju bi pokvarili utisak, koji ostavlja boja vina. Ali priznajte i sami, kako bi to izgledalo, kada bi držali tako gracioznu cašu celom rukom kao lopatu? Naravno i zvuk caše kod kucanja je mnogo ugodniji kod propisnog držanja caše. Kada smo vec kod kucanja, kucajte se samo kod vina, sekta i šampanjca i pri tome gledajte Vašeg vis-a-vis u oci.. Kod ostalih pica se to jednostavno ne radi. Dovoljno je samo, kao kod nazdravljanja, cašu lagano podignuti. I inace bi kucanje trebalo ostaviti samo za posebno znacajne dogadjaje.

Kava, caj ili vruca cokolada se piju bez ikakvih zvukova rashladjivanja i bez upotrebe kašicice. A ako baš hocete pogrešiti i upasti u oci, kao nevaspitani cudak, onda obavezno temperamentno stavite šecer u kavu ili caj, intenzivno i zvucno poduže mešajte i nakon toga obližite kašicicu i stavite na stol ili neku tacnicu. Svi ce Vas obavezno primetiti i za dugo Vas zapamtiti.....

luda go

Nema komentara:

Objavi komentar