Sve što niste znali o kokicama


Nova američka studija pokazuje da prosječni ljubitelj kokica unosi više prehrambenih vlakana od onih koji ih ne konzumiraju
1. Znanstveno ime za kokice glasi zea mays everta, a to je jedini tip kokica koji se napuhuje i puca.
2. Ljudi uživaju u kokicama tisućama godina. 1948. u pećinama u Novom Meksiku otkrivena su popucala zrna stara 5000 godina.


3. Vjeruje se kako su indijanci Wampanoag donijeli kokice kolonistima za prvi Dan zahvalnosti u Americi.

4. Tradicionalno su indijanci za kokice koristili različite začine pa čak i čili. Također su ih dodavali u juhe i pivo.

5. Indijanci su vjerovali kako unutar svakog zrna kukuruza živi duh. On obično ne bi smetao ljudima, no ako bi se njegov dom zagrijavao, duh bi počeo skakati unutar zrna, postajao bi sve ljući i bijesniji, sve dok ne bi iskočio.

6. Navodno je Kristofor Kolumbo kokice predstavio Europljanima u kasnom 15. stoljeću.

7.Prvi komercijalni stroj za kokice izumio je Charles Cretors u Chicagu 1885. Biznis koji je osnovao i danas prizvodi strojeve i specijalnu opremu za izradu kokica.

8. Američki trgovci počeli su prodavati kokice na karnevalima i sajmovima u kasnom 19. stoljeću. Kada su ih počeli prodavati ispred kina, vlasnici nisu bili oduševljeni jer su mislili kako će kokice odvratiti njihove mušterije od filmova. Trebalo je proći nekoliko godina prije uviđanja činjenice da kokice zapravo mogu povećati prodaju ulaznica, a u kinima se regularno prodaju od 1912.

9. Danas mnoga kina vrlo dobro zarađuju prodajom kokica, a profit čak zna premašivati onaj od prodaje ulaznica. Kokice također gledatelje čine žednijima zbog čega troše više na skupa pića.

10. Zbog čega kokice pucaju? Naime, svako zrno sadržava malu količinu vlage. Kako se zagrijava, voda se pretvara u paru. Kokice se razlikuju od drugog zrnja po tome što ljuska ne propušta vodu te para ne može izaći i tako pritisak raste dok u konačnici ne pukne.

11. U prosjeku, zrna će početi pucati kad dosegnu temperaturu od 175 stupnjeva Celzijusa.

12. Kokice su prirodno bogate vlaknima, te sadrže malo kalorija, masti, soli i šećera, premda im se ulje, maslac i svi ostali začini dodaju tijekom pripreme.

13. Amerikanci godišnje konzumiraju 17 milijardi porcija kokica što je količina dovoljna da se 18 puta napuni Empire State Building.

14. Kokice dolaze u dva osnovna oblika: pahuljica i gljiva. Kina preferiraju pahuljicu jer je veća. Proizvođači slatkiša poput karameliziranih kokica, preferiraju gljivu jer se ne mrvi.

15. Prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, najveća kokica na svijetu iznosila je 3,6 metara u promjeru, a za njenu izradu trebalo je 907 kg kukuruza, 18,000 kg šećera, 1000 litara kukuruznog sirupa i 1500 litara vode.


Kokice iz mikrovalne su kancerogeneKokice su bogate vlaknima i antioksidantima, no ako ih kupujete kao polupripremljeni proizvod u vrećicama koje se stavljaju u mikrovalnu pećnicu komocija bi vas mogla koštati zdravlja.

Već nekoliko godina zdravstveni stručnjaci upozoravaju da kokice koje se spremaju u mikrovalnoj sadrže kemikalije koje mogu izazvati rak i probleme s plućima.

Tvrtke koje prodaju kokice za pripremu u mikrovalnoj, vrećice u kojima se prodaju presvlače perfluorooktanoičnom kiselinom (PFOA), koja može izazvati rak.


Američka agencija za hranu i lijekove FDA izdala je i upozorenje koje glasi: "PFOA se nalazi u vrećicama za pripremu kokica u mikrovalnoj pećnici u količinama većoj od 300 mikrograma na kilogram".

PFOA je povezana s nizom bolesti. Primjerice u jednoj studiji sa štakorima znanstvenici su zaključili da mala količina PFOA uzrokuje tumor jetara dok su je druga istraživanja povezala s drugim oblicima tumorima i izdvojila kao sastojak koji nanosi sistematsko trovanje organizma.

Osim toga ukusni lažni maslac u kojem je natopljeno zrnje u vrećici sadrži kemikaliju diacetyl, poznati poboljšavač ukusa koji se povezuje s bolestima bronhija i pluća.

Želite li uživati u nutritivnim vrijednostima kokica ne kupujte ih polupripremljene i začinjene u vrećicama koje se stave u mikrovalnu već ih spremite na standardan način u loncu.

Net.hrNema komentara:

Objavi komentar